2006-01-31

En lätt omskrivning

Läste Olof Lundhs blogg idag, där skriver han bl a:

"Jag har sedan länge gett upp all tro på politiker, oavsett parti. De är bara cyniker. Allt handlar bara om att haka på sitt namn på rätt fråga/rätt åsikt för att synas i mediebruset.Sedan ska man helst glida in riksdagshuset/regeringen och njuta av resan mot pensionen."

Byt ut några ord så kunde jag (Siwert) ha skrivit det:
"Jag har sedan länge gett upp all tro på journalister, oavsett tidning. De är bara cyniker. Allt handlar bara om att haka på sitt namn på rätt fråga/rätt åsikt för att synas i mediebruset. Sedan ska man helst glida in i VIP-kön och njuta av resan med nästa match med Ekwall-laget."

Veckans floskel

"Sunt förnuft"

Sunt förnuft är praktiskt att dra till med när man saknar rationella argument i en diskussion. Det är omöjligt att värja sig emot, för det sunda förnuftet är ju den egentliga sanningen. Försök själva nästa gång ni ligger illa till i en diskussion.

"Det sunda förnuftet säger ju att...."

Apropå Ralf

Köpte GT idag. Jag gör det mot mina egna principer emellanåt, det vill säga då jag vet att en lång och astråkig kommunal resa väntar.

Nu ångrar jag dock ingenting för det bjöds på dagens höjdare:

Ralf Edström: - Zlatan måste lära sig att knyta näven

Någonstans i Göteborgsregionen står det nog en muttrande värmlänning och skriver "i byxfickan" 100 gånger på en svart tavla.

På sidan efter, hävdade dessutom Mino Raiola att han aldrig diskuterar Zlatan med svensk media. Bara en sådan sak.

Jag och Lasse Granqvist undrar

En liten fråga blott om vad dom heter egentligen.

För elva och ett halvt år sedan satt jag i en källare och kollade på när Sverige spelade åttondelsfinal i VM. Det var tiden före Glenn Strömberg i kommentatorsbåset för SVT, så det fick bli radion. Jag minns inte men jag gissar på att det var Lasse Granqvist som kommenterade tillsammans med Ralf. För att slippa säga det långa och otympliga saudiaraber, beslöt Lasse sig för att kalla dom för blott araber. "araben vinner bollen på mittplan och passar ut på vänsterkanten etc". Ungefär kring halvtid hade folk ringt in och klagat. Saudier var den korrekta benämningen av folket, så saudier fick det bli under resten av sändningen till vår församlings djupa besvikelse.

Nu snart är det VM igen. Och jag antar att Lasse gjort sin läxa den här gången för även om han är rapp i käften tror jag följande kan bli svårt även för honom att uttala i längden.

Sverige tappar boll på mittplan och den snabbe trinidad och tobagiske anfallaren, sticker i djupet, men domaren blåser offside. Tur för trinidad och tobagikern var helt ren med Isaksson i målet.

(Ralf) -Vi har problem i speluppbyggnaden och kommer inte åt några ytor bakom den trinidad och tobagiska backlinjen

Sicka dönare han satte i den matchen förresten, Kennet.

För Ening.

Debatten rasar just nu om Blåvitts nästa ordförande. Enda kandidaten Gunnar Larsson, sitter nu som ordförande i valberedningen. Något som han själv inte ser som en idealisk situation. Å andra sidan hävdar han själv att han känner ett tryck från medlemmar och supportrar att ta över. Han hävdar även att han helst inte tar ordförandeklubban själv utan bara om alla andra tackar nej. Vilken ordförandekandidat skulle i dagsläget tacka ja? Den gode Gunnar är politiker i själen på gott och ont och har väl en tendens att både salta och peppra sanningen en aning.

Gamla Kamrater har redan tagit ställning, de vill ha Gunnar. Många andra har också tagit ställning dom vill inte ha Gunnar. Om GK är en så tung instans. Tänk på vilken sits dom sätter den ordförandekandidat i, om han inte heter Gunnar Larsson. Och tänk på den sits dom sätter den valberedning i, som föreslår en kandidat som inte heter Gunnar Larsson.
Nu är det naturligtvis dock inte som det framställs i media. Gunnar vill ta över, hans valberedning vill att Gunnar tar över och GK´s utspel ägde rum med Gunnars goda minne och handlade väl mest om att i media bekräfta det i media uttryckta trycket på Gunnar att ta över.

Föreningslivet i allmänhet och en klubb som Blåvitt i synnerhet, ses som en stöttespelare för den svenska demokratin. Blåvitt är dock inte en demokratisk organisation. Den föreningsform vi har idag, är väl mer demokratisk om den innefattar få men aktiva medlemmar. För en så stor klubb som Blåvitt, går det inte att få föreningsformen att bli demokratisk så som den är utformad idag. Det finns tre vägar att gå. Dels kan man fortsätta som förr, med reservationen att man slutar hyckla om hur demokratiska man är. Man kan även bolagisera och låta medlemmarna bli aktieägare i stället. Aktieägare som har olika inflytande beroende på hur mycket dom äger. Slutligen kan man ändra i stadgarna och anta influenser av den spanska föreningsformen. En form där klubbarna med jämna mellanrum håller presidentval. I de större spanska klubbarna är dessa val spektakulära historier där kandidaterna tävlar i att utlova värvningar av galaktiska mått för sina privata pengar. Frågan jag ställer mig är enkel men samtidigt svår. Vill vi verkligen ha demokrati i Blåvitt?
Vill vi ha populistiska val vart fjärde år, eller att ägarkonglomerat tar över Blåvitts styre? Är detta det bästa för IFK?

Även de mest insöade statsvetarna är överens om att demokrati inte alltid är det bästa sättet att styra. På en båt mitt i en storm, funkar det inte att ordna omröstningar om vad man skall göra.

"Demokrati i all ära, men i slutändan måste någon jävel bestämma. Och i MFF är den jäveln jag".

Orden är Eric Perssons. Förmodligen den mest framgångsrike idrottsledaren någonsin. Gunnar Larsson ställer säkert upp på det citatet om än under bordet. Personligen vet jag inte vad jag skall tycka. Den spanska formen har inte testats i Sverige, men lite lockande är den allt.

Till sist 1.

En annan organisation som inte är demokratisk, är det svenska fotbollsförbundet. Just nu använder man VM-biljetter som valuta för att belöna dom som genom åren lärt sig att klia rätt ryggar och slicka rätt rövar. För oss andra, får vi hoppas på tur i lottningen, om inte den är riggad den också. På en fest i lördags kom vi fram till att det säkraste sättet att få VM-biljetter, är att leta fram inkomstuppgifter på styrelsemedlemmarna i Göteborgs och Västergötlands respektive fotbollsförbund och muta dom fattigaste.

Till sist 2.
Kommer Sverige ha samma flyt i kvallottningarna även efter det att Lennart Johansson har avgått?

2006-01-20

FC Madonna eller Gais nya hemmaställ?

OK jag erkänner direkt. Jag såg skiten. Jag gav efter för tjötet att jag var "så tråkig" och satt framför datorn i stället för framför TV´n bredvid min bättre hälft där Anna Book och Idol-Kishti svingade sina lurviga i mitt vardagsrum. Jag såg skiten. Jag hade till och med åsikter om vad jag såg. Om att Paolo inte fått tillräckligt med stryk i sitt liv samt att Peppe fått tillräckligt med stryk och mer därtill. Jag såg skiten.

Visst känns det lite halvbögigt att likt den ständigt hånfulle Erik Norén kommentera folks kläder i rutan när man själv sitter och päser osexigt i soffan i mysbrallorna som gud glömde. Men Agneta för helvete......

Googla fram bilder på Erik Börjesson och Sven Rydell och du hittar hennes shorts anno 1921 som är uppdragna till tredje revbenet och är alldeles för vida nertill. Googla på Thierry Henry (stavning?) och du hittar dom slimmade strumporna som stannar strax under det allra göttaste vid innanlåren. Googla slutligen fram Madonna årgång 1984 och du hittar korsetten som Sam Fox skulle dödat för.......då. Lägg till att hela kreationen gick i grönt och svart, så fattar ni dom smått udda rubriken.

Nej jag hade nog lite för mycket åsikter om dagens TV-tablå för att vara "rolig" att ha bredvid sig i TV-soffan, så här sitter jag framför datorn igen och bloggar av mig.

Till sist. Debatten har i dagarna rasat kring jämställdhetsproblematiken i Saudi-Arabien, där män inte tillåtit kvinnor att se Sveriges träningslandskamp. Tacka vet jag Sverige. Där är det käringarna som förbjuder sina gubbar att gå på fotboll. Vore Sverige aaaningen mer patriarkalt, skulle allsvenska klubbar slippa bli utkonkurrerade av sketgäng från Danmark, Österrike och Skottland.

Heja Blåvitt!

Spelare i våra minnen

Det har funnits en del spelare i Blåvitt genom åren som trots ibland bristande fotbollskunnande ändå etsat sig fast i våra minnen. Denna lista är på intet sätt fullständig och jag kommer nog att fylla på den när jag kommer hem något rusig inatt. Listan är inte i någon som helst ordning.

Mats-Ola Carlsson: Är med på listan för att det inet skall gå att värva någon okänd back som varvat ned i div. 4 och sedan ha honom som back i ett lag som vinner UEFA-cupfinalen säsongen efter.

Tetteh på berget: Det är väl inte Emmenuel Tettehs göromål i Blåvitt som givit honom en plats i våra minnen utan snarare allt mystiskt som inträffade när han försvann till Turkiet.

Thomas Hvenfeldt (Andersson): Att denne mediokre fotbollsspelare har 17 europacupmatcher på sitt CV visar bara hur i helvete mycket Blåvitt spelade i Europa på 90-talet.

Big Mama: Äntligen en riktig centertank tänkte vi och drömde om tunga nickmål. I själva verket fick vi en 40-åring som nickade lika bra som en säck potatis. Den ende spelare jag sett som blev kortare när han hoppade.

Christian "Handicap" Karlsson: Många klubbar slogs om namnteckningen och Werner var hyfsat nöjd efter att ha vunnit dragkampen med hjälp av 5 miljoner. Från landslagsman till div 2 klass på ett år, det är inte bra, men det blev tydligen hans golfhandikapp vilket vi tjatat om sedan dess.

Per-Edmund Mordt: Jag kan inte minnas att han någonsin var helt ordinarie men hans straffmiss på Nou Camp är odödlig tack vare Norks Hydros påpassliga reklamkupp. Jag minns också när han fick pungen söndertrasad av en utrusande målvakt på Ullevi. 3-4.000 män på läktarna tog sig kollektivt på pungen och grimaserade. Spelade riktigt många säsonger i Blåvitt på 80-talet.

Kabba Samura: Körlektioner med Lundin, snabb som fan, såg ibland helt förvirrad ut på plan och den berömda bollen som inte landat än. Det räcker för att inte bli bortglömd.

Erik Thorstvedt: Jag glömmer aldrig hans utkast. När han fick bollen i händerna var det direkt målchans på kontring. Kunde han kasta 70 meter?

Magnus Werdin: Sällan har en kille gått från att vara en man till en pojke. Det räckte med 5 insläppta mål för det. Från extremt lovande till medioker div 3-klass efter det.

2006-01-16

Polare från förr

Det här var egentligen menat som en krönika om Hasse Blomqvist som på grund av i huvudsak bristande inställning om 10 kommer ha reducerats till en lokal myt inom 031-området. Men jag kom in på ett sidospår i stället. Hasse tillhörde en gång i tiden det som bara måste ha varit Sveriges bästa knattelag någonsin. Polkagrisarna i Göteborgs FF. Känn på följande gubbar i startelvan i 7-manna:

Hans Blomqvist: "Det Zlatan gör med en boll stillastående, gör Hasse i fart med en grogg". I alla fall hävdade vi blåvita det under våren 2003. Har Sverige någonsin skådat en större bolltalang än Brasse-Hasse? Som nybliven 30-åring har nu Hasse lämnat den ultimata förnedringen från Gais´ avbytarbänk och tagit ett steg uppåt i karriären som nyförvärv i Masthuggets BK i division 6.

Erik Johansson: Den evige talangen kan i sina bästa stunder sätta skräck i vilken nordiskt lag som helst. Synd bara att han uppnår sin potential en kvart om året.

Karl Corneliusson: Är märkligt nog den som nått längst av de hittills nämnda med spel i landslaget och till och med som nummer 10 i AS Napoli.

Oscar Jansson: Fick väl inte låna bollen speciellt ofta av ovan nämnda herrar, men är den enda av dom som vid åtminstone ett tillfälle kunnat titulera sig bäst i Sverige. Dock i en annan sport.

- Det är inte utan att man frågar sig vad dom fick i vattnet kring majvallen för 20 år sedan. Hasse slog igenom ovanligt sent och strax därpå åkte han på en skada som varade i tre år och som till slut ändade hans karriär som begränsade sig till max 50 matcher på elitnivå. Erik Johansson har nog slagit rekord i antal supportrar som blivit besvikna i i tur och ordning Öis, MFF och Hammarby. Kalle Kula skar sig i långfingret när han skulle hacka gurka till tacoskvällen och var borta i ett halvår. Egentligen har han väl egentligen aldrig riktigt återhämtat sig från denna svåra åkomma. Slutligen hade Oscar Jansson en kort storhetsperiod på c:a en vecka där han lyckades kvala in till friidrotts-VM samt slå ett svenskt rekord som ännu står sig. Sedan dess har han trampat vatten i vallhallabadet i en evig rehabbassäng.

Återigen, vad fick dom egentligen i vattnet som småknattar för drygt 20 år sedan? Vad är oddsen på att 4 "supertalanger" samlas i samma knattelag och som samtliga i vuxen ålder blivit mentalt sköra och hypokondriska idrottsmän?

Vore jag redaktör för Offside, skulle jag direkt sätta en eller två medarbetare på att räta ut alla dessa frågetecken.

2006-01-12

Med Bengt Halses avgång som blåvit ordförande i åtanke startar vi på grogg en ny artikelserie om tänkbara kandidater till jobbet som IFK Göteborgs ordförande. Det är ett uppdrag som förpliktigar, man måste vara tjenis med gubbarna på bandet, how do you do med gubbarna i styrelserummet, ja-amen till politiker samt ha en kristusliknande vända-andra-kinden-till inställning till Sveriges sportjournalistkår. Kort sagt, det krävs superkrafter.

Dagens presentation består av valberedningens ordförande, Blåvitts hedersordförande samt tillika Blåvitts fd ordförande.

Namn: Gunnar Larsson
Yrke: Pamp
Civil status: Gissningsvis gift, antagligen några barn
Inkomst: Arvoden från ett otal håll
Förmögenhet: Okänd
Superkraft: Spindelsinne

Ni som kan era Marveltidningar, vet att spindelmannen har ett sjätte sinne, det så kallade spindelsinnet som varnar för fara och färde och då det är dags att sticka iväg. Gunnar själv vill nog helst påskina att det handlar om att han blir oumbärlig i de organisationer han verkat i, men jag tvivlar. Bara ett spindelsinne kunde ha varnat fader Gunnar om att det var dags att lämna IFK innan mångmiljonförlusterna började ramla in pga hans styre, bara ett spindelsinne kunde ha varnat Gunnar om att det var dags att lämna ordförandeklubban i Systembolaget innan alla mutanklagelser kommit till ytan. Vi väntar nu spänt på att RF säckar ihop totalt. Blir Gunnar vår nye ordförande, nominerad av honom själv, är det ett gott tecken för då vet vi att han vet att det kommer gå bra. Annars hade ju spindelsinnet varnat honom.

2006-01-11

Vem vill bli superhjälte?

Med Bengt Halses avgång som blåvit ordförande i åtanke startar vi på grogg en ny artikelserie om tänkbara kandidater till jobbet som IFK Göteborgs ordförande. Det är ett uppdrag som förpliktigar, man måste vara tjenis med gubbarna på bandet, how do you do med gubbarna i styrelserummet, ja-amen till politiker samt ha en kristusliknande vända-andra-kinden-till inställning till Sveriges sportjournalistkår. Kort sagt, det krävs superkrafter.

Idag börjar vi lite mjukt med att presentera den avgående ordföranden.

Namn: Bengt Halse
Yrke: Pensionär
Civilstatus: Gift, minst två barn
Inkomst: Fan så mycket mer än Tommy Jacobsson
Förmögenhet: Se ovan
Superkraft: Afrodisiakum


Big Boss Bengt sprider sin kärlek likt Amors pilas en masse. Halse kan sexa upp precis allting. Skattejuridiska förarbeten i SOU, pengatransaktioner, hyreslagstiftning you name it. Halse kåtar upp oss alla mha av dessa helsidor i snygg grafik med siffror, siffror och åter siffror. Som representant för Sveriges förenade mattelärare tackar vi dig Bengt Halse för detta.

2006-01-09

Dagens träning

Ett tips på vägen, gör allt det du ska innan du pälsar på dig dubbla lager av allt inför ett besök på kamratgårdens ishall en måndagsmorgon. Att stanna i svalen och komma på en påträngande detalj som måste avklaras innan du lämnar hemmet är ingen höjdare. Kort sagt, att plötsligt bli skitnödig med så mycket kläder på sig är bökigt och tidskrävande. Behöver jag ens nämna att jag missade bussen?

20 minuter försenad var jag dock slutligen på plats. Min vilda gissning går ut på att dom hade joggat, stretchat och kört kvadraten innan jag kom. Nu körde man storkvadraten med två lag och två tillslag. Det här blir ingen lång rapport, mest för att jag är lat av naturen samt för att jag inte förde anteckningar. Saknades gjorde brassegänget, de Pedro, Ulander, Kihlberg och säkert några till. Men framför allt saknades Håkan. Resten av A-truppen deltog, förstärkta för dagen av Joel och Gustav.

Några korta om nyförvärven.

Ali Gerba: Ser ut som Big Mamas lillebror i kroppen. Pinnsmala ben och bastant överkropp samt en lätt Charlie Chaplin- aktig gångstil. Lägg till vissa bolltrampartendenser som alla hans afrikanska föregångare (jag vet, han är kanadick) haft för sig och en talande tystlåtenhet under spelets gång. Där slutar dock jämförelserna. Gerba jobbar verkligen inte i sidled efter vad jag fick se idag, bara i djupled. Nackdelen med det är väl att han inte gör sig spelbar så ofta. Fördelen att man alltid vet var man har honom.

Jonas Wallerstedt: Spelade i mitten nästan hela tiden och tog ovanligt mycket defensivt ansvar samt fördelade boll på ett fint sätt. Sedan insåg jag att detta var Tomas Olsson, som för dagen hade byltat på sig trippla dunjackor (typ).

Jonas Wallerstedt: Behöver jag säga att han inte utmärkte sig? Walle är vår nya Långås, fast starkare i kroppen och bättre i luften. Det får man tycka vad man vill om. Jag själv gillar det.

Richard Richardsson: Svårt att säga efter en träning på halvplan. Bättre än Bengan är han dock inte, kanske i klass med Alvbåge dock. Hoppas jag i alla fall.

I övrigt kan jag konstatera att Alex är vår bäste mittfältare, Sella vår bäste forward och Kalle vår bäste back. Inget nytt under solen med andra ord. Sella var het och svarade för många mål i alla moment under träningen.

En annan som var het var Andrés Vasquez. Vore han ett nyförvärv från Sydamerika som kostat 8-10 miljoner, så hade jag nog inte gjort annat idag än att skriva om honom. Men nu är han något så osexigt som en egen produkt och dom får aldrig uppmärksamhet i samma utsträckning. Vid en situation idag, dribblade han bort i tur och ordning Adam, Alex och Kalle för att sedan avsluta med ett fint, lågt skott vid bortre stolpen, utan att röra en min allt medan ovan nämnda motståndare tävlade i högljudda svärord. En stund senare gjorde han nästan likadant igen fast med ett avslut i nättaket i stället. Ja ni fattar. Han har det i sig. Minst sagt.

På lördag är det match mot Start. Jag lägger upp taktiken redan nu. Ge bollen till Andrés, så ger han den till Gerba, så skjuter han den i målet!

Ooops, höll på att glömma. En till saknades idag. Arne. Om han hade förlängd semester, var sjuk eller helt enkelt satt hemma och grubblade på om han skulle vara elak eller mysig i år, vet jag helt enkelt inte. Men jag chansar på det första.

Brott och straff

Är misstänkta skattebrott ”värre” brott än våldtäkt, rattfylla och misshandel? Nej, inte enligt Svea Rikes Lag men uppenbarligen enligt sportmedia och idrottssupportrar. De senaste åren har ett antal spelare (och ledare) i Allsvenskan dömts för rattfylla, misshandel, hustrumisshandel, några har varit misstänkta för våldtäkt och Djurgårdens ”önskeförvärv” från Sydafrika har från och till suttit anhållen för våldtäkt (men ingen skall dömas i förhand har vi läst i Djurgårdens tidningspartners pappersprodukt). Dessa spelares förseelser har nämnts i några artiklar i media men inte alls i samma utsträckning som Janne Ps gåva och Selakovics hemflyttsdatum.

Jag kan inte förstå att ett misstänkt skattebrott skall dömas så mycket hårdare på förhand i media och av supportrar än en våldtäkt eller en rattfylla. Är det jag eller världen som är sjuk?

2006-01-08

Distraktion

Snart drar det igång. I morgon tränar A-truppen för första gången i år. Jag drar nog dit för att kolla. Jag är nyfiken på de Pedros inställning och om Ali G verkligen väger 91 kg. 91 pannor är väldigt mycket för en spelare som är 180 cm lång och jag misstänker att hans 91 kg är en sanning med lika mycket modifikation som med Peter Ijehs 186 cm i strumplästen. Om 6 dagar spelas årets första träningsmatch i Norge och sedan kommer det rulla på med träningsmatcher, träningsläger och Royal League, fram tills det är dags för allsvensk ångestpremiär hemma på Gamla mot klassiska Öster. Som tur är, kommer vi lätt att kunna distraheras på vägen dit.

Få fraser gör mig lika illamående som att på radion höra ”Ja, då var vi tillbaka i Soldier Hollow”. Vi snackar Vinter-OS. Det OS där Sverige bör ha störst möjligheter att kämpa hem guldmedaljer. Vi vet hur det brukar sluta. Sist Sverige inte skämde ut sig totalt var i Lillehammer 1994, då Pillan Wiberg åkte hem ett guld i kombination och puckey- Foppa satte en minnesvärd straff. Sedan dess har allt gått åt helvete oavsett hur bra det har sett ut på förhand. Inför Salt Lake City hade jag stora förväntningar. För 4 år sedan, var Per Elofsson, skållhet, puckeylandslaget var bättre än någonsin och Magdalena Forsberg var outstanding i världen. Av detta hände inte ett skit. Således kan jag redan nu tala om hur det kommer att gå i Turin. Anja tar silver i kombination efter Janica, brons i storslalom och åker ur i slalom. I hockey tar damerna brons och herrarna förlorar kvarten mot USA efter en kollektiv kollaps i sista perioden. I skidskytte och längdskidåkning, kommer vi inte ens vara nära att överraska positivt och alla, precis alla förhoppningar ställs till curlingen och skidsprinten. Lag Peja och lag Norberg når båda finalen där båda förlorar mot Norge och till slut finns det bara en gubbe kvar. Björn Lind. Är han verkligen tillräckligt bra för att palla trycket? Det såg så ut idag på TV´n men i ett OS vete schalingen. Betänk att norrmän och amerikaner alltid överträffar sig själva i stora mästerskap och tar hem skrällguld. Nej, jag är övertygad om att det går som vanligt och att man i vanlig ordning får sitta hemma och sura framför TV´n i tvivelaktig förhoppning att dom före på pallen, åker dit i dopingtestet.

Vinter-OS för en svensk är självplågeri i dess värsta bemärkelse. Men som distraktion inför den allsvenska premiären skall det ha all heder.

Orsaker till att tro stenhårt på allsvenskt guld:

1 Sellas målskytte lossnar rejält, andra säsongen i vackra blåvita ränder

2 Det dyra nyförvärvet Ali Gerba, visar sig vara ett fynd.

3 Javier de Pedro, knyter näven i fickan och bestämmer sig för en sista stor satsning på karriären för att få ett fint och värdigt avslut och för första gången i livet, vinna en ligatitel. En motiverad och hyfsat vältränad Javi, är allsvenskans klart bäste fotbollsspelare oavsett hur många miljoner de nolltaxerande, rika farbröderna pungar ut till sina blåränder på Östermalm.

4 Anton kommer hem

5 Normal skadefördelning i truppen där Ulander och Olsson kan bidra och konkurrera under större delen av säsongen.