2006-03-31

Hate to say I told you so *uppdaterat*

Piss, skit, Perlskog och allt det där. TV4 tog mycket riktigt hem TV-rättiheterna för allsvenskan. Det finns misstankar om att TV4 först och främst kommer att välja ut matcher i sin närmiljö att visa som veckans match. En oro, jag dock precis kom på inte är så realistisk. Henke Larsson spelar inte i något Stockholmslag. Det kommer bli TV-Henke efter VM och framåt.

Något jag dock ser fram emot är när fyran sänder från söderstadion, bajen ligger under med 0-2 och Ekwall smyger fram med 5 minuter kvar och ska liveintervjua Linderoth. Det kan bli århundradets show.

*Uppdaterat* Lurad, TV4 ljuger som vanligt.

En kvart senare visar det sig att TV4 gjort en TV4 och kryddat sanningen om sitt avtal en aning. Ni vet, ungefär som när dom säljer in Messina-Livorno mha Zlatan, Perugia-Palermo mha Zlatan samt Treviso-Calgari mha Zlatan. Många skriker trånande efter Canal+ och Arne Hägerfors. Själv nöjer jag mig med Plus och Sverker. Är det inte dags för att all den här falska marknadsföringen uppmärksammas och kritiseras.

2006-03-30

Om att tro på guld.

Jag har gjort det, Stefan Alfeldt har gjort det och nu har även Erik Lupander gjort det. Tippat SM-guld till Blåvitt 2006.

Att tippa SM-guld till det egna laget är mycket som att tro på Gud. Man vet det kanske inte alltid är så grymt realistiskt, men alternativet är etter värre. En religiös kristen tror bland annat på att Jesus gick på vatten och att Jesus gjorde vatten till vin. Alla kristna har nog dock en tanke i sitt undermedvetna att det eventuellt är mer realistiskt att han vadade i lågvatten inför en skock bönder som aldrig sett havet samt att det där vinet i stället mycket väl kan ha varit världshistoriens första sangria.

Men man väljer att tro ändå. Man tror för att alternativet, det vill säga att inte tro, medför en meningslös tillvaro där vi alla är en liten och obetydlig organism som skall födas, föröka sig och dö under en period som i sammanhanget på sin höjd utgörs av en millisekund. Tron skapar mening, hopp om evigt liv i paradiset/himmelen och allt det där. Jag förstår och avundas dom.

Jag har förståelse för supportrar till hissåkargängen. Men hur skapar en supporter till det klassiska mittenlaget mening i sin tillvaro och supporterskap? Jag får inte ihop det. Själv väljer jag att tro på SM-guld. Inte alltid lika realistiskt, men mer realistisk än bottenstrid och jag kommer aldrig någonsin att ställa in mig på en säsong i allsvenskan mittenskikt. Jag dör hellre.

I år är året då Blåvitt vinner SM-guld. Det tror jag på.

2006-03-29

Drömrubriker

Hellre kamrat än ålgården
Hellre kamrat än Djurgården
Hellre Göte än Hasse Borg

Ja ni fattar. Som snacket går, är det inte premiären mot Öster som upptar huvudparten av allas vår ångest och oro för tillfället. Det är Mikael Antonssons klubbval. 2003 års ärkeängel öppnar för en retour till allsvenskan och blotta tanken på att se honom i en annan svensk klubb får oss att må illa. Så illa att vi skulle föredra att han fortsätter i Austria Wien ett tag till fram tills IFK har fast mark under fötterna igen.

Om ens det räcker. Jag tycker tendensen är tydlig i svensk elitfotboll. De lag som inte har några riskkapitalbolag det vill säga några givmilda, skitrika medlemmar, har grymt svårt att konkurrera på värvarmarknaden. Se på Hammarbys situation. Högsta publik och sponsorintäkterna i huvudstan, men är inte ens nära Dif i kapacitet när det kommer till spelarköp.

Det finns en namninsamling för Antons återkomst någonstans ute i den virituella periferin, men få vill skriva på. Vi är ju lite vidskepliga av oss och vi minns alla med synd, skam och förnedring hur det gick sist vi skrev på en liknande namninsamling. Något nytt 2003 vill vi inte ha igen

Det är illa nog att se gubben Anton i en annan klubb. Det är ännu värre att se spelaren. Anton är så grymt mycket bättre än sitt renommé i det svenska fotbollsetablissemanget. På den punkten är det bara att tacka och ta emot, för jag säger som Olof Lundh sa om Sella inför förra säsongen. Det lag som får Anton, vinner guld. Får inget lag Anton, så är guldfrågan fortfarande helt öppen.

Stanna i Wien Anton!

2006-03-24

Färgat

Klockan är halv tolv på en fredag kväll. Förväntar ni seriositet från min sida, rekomenderar jag Offside. Dom skämtar inte i onödan. Själv sitter jag och grubblar lite över nya hemmastället. Jag kan inte bestämma mig. Först blev jag sur, men för var gång jag ser den, desto snyggare blir den. Sur blev jag för att den är aningen mer vitblå är blåvit. En petitess för vissa, ett ämne för folkomröstning för oss andra. Det fina med att vara supporter är att vi alltid hittar något att rasa över. Se på grönvita sidan upp. Vinner dom en match, gnäller dom över arenafrågan. Vinner dom en match och får positiva besked i arenafrågan, så gnäller dom över några uteblivna urugayaner, som bara måste vara några av tippeligans största floppar någonsin. Så håller det på och jag förstår dom.

Nu rasar vi lite över att det är lite mer vitblått än blåvitt. Inte för att det är fult, utan för att det inte är "som det ska". Och är allt precis som det ska, så gnäller vi över att det antagligen inte kommer bli så framöver alternativt nyligen inte var det.

Beträffande det vita i det vitblå, så har jag en annan fundering. I en trailer på TV4 för något i raden av heminredningsprogram, predikade någon kvinna om att vitt inte allt var tråkigt. Det fanns så många olika sorters vitt, tex champagne och vanilj.
Champagne är ett vitt mousserande vin från distriktet Champagne, som i de flesta fall är allt annat än prisvärt. Det är inte ens vitt. Mjölk är vitt, Champagne är transparent med nyans av gult. Vanilj å sin sida är ungefär lika vitt som.....snus, det vill säga raka motsatsen till vitt. Snus är dock i allra högsta grad prisvärt.

Till sist. Var i hela hisingen kommer denna fäbless inom fotbollssverige för färgkombinationen gult och svart? Till och med bajen var gulsvarta en gång i tiden trots sitt grönvita klubbmärke. Gult och svart är inte snyggt någonstans. Inte ens om man döper om det till Champagne-Vanilj.

2006-03-23

Tjöt framför TV-soffan

Jag skäms inte för att säga det, jag såg melodifestivalen (Hannah Graaf var bäst) och så här lät det i TV-soffan:

-Den här kan nog gå bra i Aten (han Magnus någonting, från Fame Factory)
-I helvete
-Jag gillar den inte heller, det känns liksom för mycket.....
-hockey?
-Jaaa kanske
-Det är en jävla hockeylåt. Inte ens Nick Borgen kunde gjort ett sämre jobb
-Jag tror ändå den hade gått bra i Aten

I tid för sista låten, hade adjektivet fastnat och vi var rörande överens om att elitisten Alexander Bards låt var hockey. Jag vet inte varför. Men under den senaste 10-års tiden har hockey bland fotbollsfolk, blivit allt mer synonymt med allt som är smaklöst, pråligt, bonnigt och kommerciellt samt allmänt vidrigt och irriterande. Schlager och hockey verkar ha mycket mer gemensamt än vad man först verkar tro. Och var hålls då alla dessa deltävlingar och var hålls finalen? Jo i ishallar.

Därför känns det så grymt upplyftande och nästan som poetisk rättvisa att puckeyindianderna, får maka på sig för en Morrisseykonsert. Och då är jag inte ens så förtjust i Morrissey, men det tar jag en annan gång.

Låten då? "Temple of love" ansågs på förhand av experterna vara en av dom som skulle funka bäst i Aten.....Visst Europa kommer verkligen ta oss på allvar när en androgyn falsksångare struttar runt i en tjalala-refräng framför 2st åldersnojade 40-talister med leksakssynthar där den ene är så jävla anonym att hon inte ens känner igen sig själv i spegeln och den andre har sekelskiftesmustash och kortbyxor. Kvällens ordvits stod inte ens jag för utan mitt schlagersällskap. Bodies Without könsOrgans.

Till sist. Märks det att jag varit utan dator ett tag? I morgon kanske jag orkar plita ner en del av mitt allsvenska tips.

Dom som Selakovic väljer, vinner SM-guld.

Ijehaffären har skördat ett nytt offer. Inte vilket offer som helst, utan tidningen expressen. Rubriken ovan är snott (kommer inte ihåg exakt ordalydelse) från en krönika Olof Lundh skrev förra vintern, när dragkampen härjade som värst om Selakovic namnteckning. För övrigt en tid då Sella juridiskt sett redan var bosatt i Sverige hemma hos morsan och farsan i Varberg. Lundh var senare först med att Sella hade bestämt sig för Blåvitt. Lundh var dessutom först med en rad andra nyheter under förra årets silly season. Samtliga berörda spelare, hade Kent Carlzon som agent. Det uppmärksammades redan då av vakna supportrar och sambandet Lundh-Carlzon har under årets och förra sommarens silly seasons, använts som källkritiskt underlag för att säkerställa trovärdigheten i alla de rykten som florerar under vinterhalvåret. Lundh var alltså på Carlzons lönelista, riktigt så illa trodde väl ändå inte ens den värsta cynikern att det var.

Som ängel borde jag jubla av skadeglädje och nästan spricka av blodtörstigt hämndbegär. Men jag blir bara ledsen. Jag blir även förbannad. I den officiella versionen gick Olof nu i dagarna till chefen och förklarade hur det låg till. Borde inte chefen undrat varför Lundh inte bevakade skiten närmre i november när det var som jobbigast, med tanke på att Lundh var skjutjärnet nummer ett på expressens sportredaktion? Chefen Otto Sjöberg visste naturligtvis hur det låg fan så mycket tidigare än till förra veckan. Han har säkert vetat om det sedan förra våren om inte ännu tidigare.

Så varför går man då ut med det nu? Jo, för det hade kommit ut ändå. I den förundersökning som snart kan komma att bli offentlig. Otto Sjöbergs tidning har sedan i maj, predikat om att lägga korten på bordet, göra pudlar och tvätta sin byk offentligt. Nu när det gäller hans tidning, ljuger han i stället. Lundh är nog inte ensam. Långt därifrån, hur skall man annars tolka den mediala tystnad/kollegiala hänsyn som råder. Det är en jävla skandal att en reporter på en stor tidning får svarta pengar av en spelaragent. Jag har inte ens läst någon som ifrågasätter det där med översättningen. 70 000 jävla spänn för den översättningen! Yeah right. Inte ens statstjänstemän bränner så mycket pengar för så lite. Än mindre giriga agenter.

Till sist. Efter den berömda presskonferensen, efter det berömda krismötet, efter de berömda luxemburgtransaktionerna läckt ut, hade GT följande omröstning på sin sportbilagas förstasida:
Vem är den värste lögnaren? George Bush, Bagdad Bob, Göran Persson eller Mats Persson? Nu vill jag se en liknande på Sjöberg, Hitler, Nixon och Miro Raiola.

2006-03-21

Tipset

OK. Jag gör väl ett försök jag med. Mest för att fylla ut tiden nu så här i döddagarna innan den allsvenska premiären. Blåvitt blir etta. Det är väl inte så trovärdigt egentligen, men jag tippar samma segrare som jag tippat dom senaste 20 åren och old habits die hard so dom säger. Mittenplaceringarna är egentligen totalt ointressanta och är allt som oftast ett dåligt sätt att bestämma hur bra säsong man gjort ett givet år. Är det kört uppåt och lungt nedåt i slutet av serien, brukar lagen inte riktigt bry sig så mycket de sista matcherna så inbördes ordningen skiter jag helt enkelt i att plita ner. Av dom här mittenlagen ser vi i alla fall ett av dom tippade guldkandidaterna som floppat. Vi får se vilka det blir. Förra året var det MFF som enligt samlad expertis skulle ta det säkraste SM-guldet sedan Jesus gick i kortbyxor. Bland mittenlagen hittar vi också en gäng klubbar som tror att dom är guldkandidater. Elfsborg är även dom ett bra exempel på en sådan klubb. Slutligen finner vi även ett eller två lag bland mittbyket, som överträffat alla förväntningar och klarat sig kvar utan att kvala. Det blir inte Gais.

1. IFK Göteborg
2.
3.
4.
5. Right
6. in the
7. middle
8. of
9. the
10. fucking
11. nowere
12
13
14

2006-03-20

Jag hatar TV4

Med anledning av att min magkänsla säger mig att TV4 inom kort kommer lösa sändningsrättigheterna från Kentoro-gruppen och snuva Canal+ på allsvensk fotboll, vill jag klargöra vad jag tycker om TV4. Jag hatar TV4, allt dom står för och allt dom gör.

1. Den gamle granskande journalisten Jan Sherman, nu VD för hela skiten, har lagt upp riktlinjerna för kanalens samhällsprogram under året. Tre punkter blev det:

*Mer tuttar
*Mer tuttar
*Mer tuttar

Resultatet ser vi i nya satsningen Drevet. Löpsedelsanpassad tuttjournalistik när den är som allra sämst. TV4 ger den nakna sanningen om tuttkirurger och tuttblondiner lägger ut bilder på tuttnätet. Såvida du inte är i tuttbranchen, känns det som om sveriges makthavare som är de som egentligen bör granskas, kan sova rätt lugnt.

2. Robert Perlskog jobbar där

3. Nog för att SVT´s månadslånga melodifestival är irriterande. Men tänk den dagen TV4 tar över skiten. Då kommer de bli jobbigt på riktigt.

4. Patrik Ekwall jobbar där, på samma redaktion som Robert Perlskog. Där kom man fram till att det vore en bra idé att värva Jesper Blomqvist som expertkommentator.

56:orna

Visst, jag gillar Stenis. Men i övrigt. Hur fantastiska var egentligen dom här så beryktade 56:orna? Var dom fantastiska alls, eller är dom bara runkobjekt för alla dessa feta vita män som sitter och nostar över den gamla goda tiden från sina skrivbord på de stora sportredaktionerna.

Björn Borg OK Borg var hyfsad. Han förändrade tennisen och i star quality har väl egentligen ingen fyllt hans skor än. Numera tvingas han göra en Matti Nykänen och sälja av sina gamla prylar för att ha råd med alla underhåll

Frank Andersson. Är man brottare och inte vinner några OS-guld, vad är man då? Jo en vanlig sketen västgöte med radioutseende och TVröst som slarvat bort sin ungdom i trikåer på stinkande gallonmadrasser.

Thomas Wassberg. Visst en skön kille. Men sett till vad han uträttat är han han innan Gunde och efter Sixten.

Linda Haglund. Varför är hon ens med i sammanhanget? Vi kan döma Ludmilla, men Linda nämner vi samma sammanhang som Borg och Stenis.


En stilla undran är väl vad framtidens feta vita män (Laul, Bank, Lundgren etc) kommer sitta på sina chefskrönikörrövar och nosta över? Zlatan-Henke-Ljungberg, Carro-Kajsa-Christian eller möjligtvis Foppa-Sudden-Lidas. Beror väl på vilken sport som är hetast då.

Till sist. Chefskrönikörrövar låter underbart på grov göteborska.

2006-03-09

Veckans företeelse

Det är väl inget nytt och tendensen kommer bara öka under den kommande månaden. Men jag tänkte belysa det lite redan nu, så vi alla vet vad vi hör nu i framtiden.

Begreppet Gaismatematik, det vill säga att med hjälp av siffror och statistik skönmåla sitt lags och sina supportrars särställning i Sverige, har fått ett syskon. Gaisgrammatik. Med hjälp av ord i form av floskler skönmålar man sin egen fantastiskhet i opinionsbildande syfte för att locka till sig mer publik, sponsorer, bättre spelare och positivare rubriker i media. Ta bara Jonevret i dagens fotbolldirekt.com. "Vi vet inte hur man spelare defensivt". Öis och Elfsborg kommer under den närmaste månaden göra utspel om sin "tekniska kortpassningsfotboll" och Åkeby och Norling kommer efter ännu fler uppradade förluster mot superettanlag, hävda att det inte är nu dom skall vara bra.

Vad är då vårt bidrag till den Gaisgrammatiska debatten? Uppräknandet av yngre, egna spelare i truppen hamnar mer under gaismatematikens vingar. Jag tror snarare att det i vanlig ordning kommer hävdas att det kommer kännas lite som "inför säsongen 1990". Meningen jag hatar mer än allt annat. Meningen som uttalats av minst en, inför varje jävla säsong det här milleniet.

2006-03-08

Snodd poesi

Plötsligt händer det. Ibland kan det vara en snus (kanske en av hundra), som verkligen sitter hur gött som helst, vilket gör att man skiter i att borsta tänderna, äta, dricka etc. Det enda man kan göra är att slappna av och njuta av snusen. Ibland läser man sånt efter vilket man inte har något att tillägga, mer än "In them few lines, you said it all."
Voilá:


Tisdagkväll och orienterare som jag är dök jag, som så många gånger förr, upp vid Kamratgården strax innan klockan sex. Kansliet verkade ha hög aktivitet, Mattsson Wall och nån mer syntes genom ena fönstret, sportchef Mild satt på sitt rum tillsynes bläddrande i en pärm.

Delsjöområdet låg lugnt och även om kansliet var nedsläckt när vi kom tillbaka lyste den ståtliga och vackra (tycker faktiskt det) Kamratgården varmt mot oss. Förvisso på papperet högre värderad än många tidigare gånger och använd som säkerhet för ett banklån, i likhet med ett par miljoner(?) andra svenska hus. Efter dusch och bastu följde mat och årsmöte i storstugan som med sina klassiska foton på väggarna minner om föreningens traditionsrika historia. Tjôt och sen hemgång.

Det må kallas katastrof och kris och diverse annat men av det syntes intet idag. Föreningen fortlever, repar mod och tar sig an situtationen. Det krävs mer än 12 sketna potentiella skattemiljoner för att sänka sveriges finaste idrottsklubb. Vi är starkare än så. Man puttar inte på Blåvitt så lätt.

2006-03-07

Ny brasse i Kalmar

Så, äntligen fick då sambagänget KFF äntligen sin nya brasse. Ari Da Silva Ferreira. Han sägs vara bättre än Dedé. Frågan är om vi inte hört den förr. En snubbe vid namn Elvis i Bajen skulle ju även han vara bättre än Dedé. Och var det inte Bosco som var bättre än Afonso i Öis, Quirinho som var bättre än i stort sett alla värvningar som gjort i Europa under vintern och så vidare. Antalet brassar i allsvenskan har ökat markant varje år och snart är väl Blåvitt ensamma om att inte ha någon. Lika ensamma som man snart är om att inte ha något riskkapitalist-bolag.

Afonso, Alvaro, Ailton, Paulinho, Walter J:R. Tjöta emot följande påstående om ni vill:

De bästa brassarna är dom som lär sig svenska.

Har man inte intresset att lära sig språket i det land man lever och arbetar, hur är det då med intresset att ge järnet för sin klubb? Det är en fråga om inställning helt enkelt och om Ari och Qurinho sällar sig till ovan nämnda skara, återstår att se. Jag är försiktigt negativ.

Veckans ord

Ta lite råriven potatis, blanda i mjöl så att det blir en deg. Knö in rimmat sidfläsk och lök i mitten och forma dem till tennisbollsstora degklot som man sedan kokar. Ät och njut tillsammans med skirat smör och rårörda lingon och du får i sinom tid veckans ord. Paltkoma.

Jag älskar ord som låter precis som det dom beskriver. Koma till följd av för mycket paltätande. Till alla er sörlänningar som aldrig provat denna delikatess, kan jag meddela att en palt motsvarar ungefär 4 st semlor i mäktighet. I söndags åt jag 5 paltar och har inte varit hungrig sedan dess.