2006-09-30

Vi hade i alla fall inte tur med vädret

IFK Göteborg är ett fotbollslag som innehåller en hel del duktiga fotbollsspelare. Detta innebär att i matcher där vi kollektivt kollapsar ändå emellanåt kan skrapa ihop lite segrar och poäng. Med lite tur.

Allsvenskan har blivit en jämndålig serie med ett övre skickt av 6-7 jämndåliga lag. För att vinna SM-guld krävs då att man har hyfsad harmoni i klubben, slipper skador på tongivande spelare, har onormalt många spelare i god form samtidigt. I vissa fall, en mängd spelare i sitt livs form samtidigt. Slutligen behövs tur. Tur med stolpar och ribbor, tur med spelprogram, tur med värvningar, tur att ha sluppit Royal League året innan samt tur med domarna. Mycket talar för att vi slipper Royal League nästa år. Förnedrande förvisso, men med ny tränare och stor spelaomsättning, vilket vi kan förvänta oss är det kanske precis vad vi behöver. Tur med domare kan vi bara hoppas på. Ett mål bortdömt och en straff bortdömd mot Öis, en solklar straff bortdömd borta mot bajen i slutminuten samt minst 2 straffar och en målchansutvisning idag mot Hellsingborg. Vi kunde haft åtminstone 7 poäng på nämnda matcher i stället för 1.

Är vi förföljda? Nej, domarna tar inte dåliga beslut med flit eller ja....oftast inte och de fåtalet gånger dom gör det, så tvivlar jag på att dom gör det specifikt mot ett lag.

Det behövs en debatt om domarstandarden. Inte de enskilda individerna, utan strukturen kring den svenska domarkåren. Från förbund och domarkommitéer får dom egentligen bara björntjänster när dom ställs ensamma där ute på planen inför 12000 fylleförbannade åskådare.

Goa gubbar

Som fotbollssupporter är man indoktrinerad av en livstid av tipsextra- och Serie A-tittande att bli mer och mer exalterad över ett nyförvärv ju coolare och mer internationellt namn han har. En Martin Crossa kommer alltid vara en bättre forward på förhand än en Daniel Johansson, en Alex McPheat kommer alltid vara en större talang än en Bastian Andersson och det kommer alltid vara givet att den där Patrice Kwedi sopar banan med en Hjalmar Jonsson. För att inte tala om någon som heter Justice Christopher. Hur kan man misslyckas med det namnet?

Dubbla poäng blir det i den här delen av landet om man dessutom har ett namn som det går att göra ordvitsar av. Nämnde Crossa är en legend inte bara för att han aldrig fick chansen och även senare sydamerikaner har fått en knuff i rätt riktning tack vare vitsvänliga namn. Alejandro Lago blev genast en supporterfavorit tack vare sitt efternamn. Efter att folk faktiskt såg honom spela fotboll sjönk dock hans popularitet till lite Lagom nivåer. Den var La go den? Till och med ett namn som Martin Smedberg går att rädda med lite kreativitet. Det räckte med en inskruvad frispark mot Trollhättan så var Smegol en given favorit.

Vad vi inom fotbollen har saknat är dock ett riktigt klatschigt namn på en hel lagdel så som hockeyns testosteronstinna Legion of Doom och goeroliga Dragkedjan. Vi hade vårt innermittfält Rehn & Mild men det var ett tag sen nu. Värvar Blåvitt Mathias Ranégie så har vi dock äntligen den forwardskonstellation som både kan sätta skräck i motståndarförsvaren samt släcka vår outsinliga törst för ordvitsar. Vad heter den då?

RanéBerget så klart.

2006-09-28

Silly som fan

Idag var tydligen dagen D. Silly Season har inletts. GT frontade med ett högst eventuellt byte med Gajs, där dom får Jonathan Berg och vi får Bobbie Friberg da Crux (felstavat som jag lät stå kvar). Vi ska få Bobbie och betala med Jonte + 700 000 spänn. Vem som är bäst av dem båda idag, låter jag vara osagt och det är inte helt irrelevant att fastslå att Bobbie även kan spela högerback. Men dom är jämnbra idag, trots att Jonte är tre år yngre och har blott ett halvt års ordinarie seniorfotboll på elitnivå i kroppen. Nej säger jag. Och om några skall ha cash i utbytet, så är det fanimig Blåvitt.

Dagens snackis stod ändå GP för. Blåvitt är intresserade av en viss division 2-forward i Lärje-Angered vid namn Mattias Ranégie, som tydligen har öst in mål där och även blivit vald till seriens bäste forward. Div 2 är dock inte division 2, utan snarare division 4, efter allsvenskan, superettan och division 1. När jag tänker på det finns det till och med två stycken division 1, så division 2 bör egentligen motsvara division 5.

Lät det krångligt? Det har tydligen Mattias liv också varit. Han är killen som ballade ur som 15-årig supertalang, slutade med fotbollen och började med sådant som brukar omnämnas som följd av det som kallas "att hamna i dåligt sällskap". Under 7 år spelade han ingen fotboll alls, åkte till till farsan i La France, kom tillrätta i livet, flyttade hem och började spela boll igen. På ett och ett halvt år har han gått från Majorna i femman, till Lärje-Angered i tvåan till att nu plötsligt vara hot stuff för oss, Gais, Häcken, Öis och Elfsborg. Vi får väl hoppas att det svänger lika mycket om honom på planen som det verkar ha gjort utanför densamma. Om han hamnar i Blåvitt det vill säga. Skulle han hamna annorstädes, får vi väl hoppas att han blir den flopp som han med objektiva ögon, borde bli.

2006-09-27

Jag är också Lefty

Bloggaren Bob, skrev häromdagen rätt lysande om en koppling mellan Donnie Brasco och supporterskapet. Bajen vann idag över solna svart och den tanke jag skämtsamt tänkte för mig själv i all bedrövelse igår kväll har blivit sanning. Vi plockade in en poäng. Skulle vi mot all förmodan besegra Helsingborg på lördag, är diffen nere i 4 poäng och guldfebern och tabelltittandet är där igen. Det vore sadistiskt av Blåvitt att vinna på lördag, det vore djupt omoraliskt. Det vore underbart också, så på ett sätt kan jag förstå hur Hans Sheikes kvinnor stannar kvar hos honom år ut och år in. På ett annat sätt kan jag förstå de utomstående som tycker jag är dum i huvudet. Jag kämpar vidare i en omgång till, jag kämpar tappert. Synonymt med att kämpa tappert mot ett ouppnåeligt mål är patetiskt, vilket kanske stämmer bättre in och kanske är det så att allt supporterskap liksom allt övrigt irrationellt och destruktivt beteende bottnar i ett självförakt.

2006-09-22

Gnälliga Gais

*Telefonen ringer*

(Gais)
-Jo hallå! Eh...det är så att vi liksom glömde släcka stearinljusen igår kväll och det ena ledde till det andra och nu har vi plötsligt ingen klubbstuga. Schyrra, bôrdiga!!

(IFK)
-Hur mycket behöver ni?

-En mille

-OK, betala ni tillbaka när ni har råd

-(hest skratt) Jaa vi "lovar"...

*Telefonen ringer igen*

-Tjenare, här kommer ett lukrativt erbjudande, bara för er och öis: Ni får lov att köpa ut oss ur alliansen!! Sug på den!

-Vafan är ni panka nu igen?

-Typ. Öis går med på det om ni gör det.

-Hur mycket behöver ni?

-Typ 3 miljoner. 1,5 av er och 1,5 av Öis.

-OK, men vart skall ni spela sen då?

Eh...det är det fina i kråksången. Vi skall hyra in oss hos er på Gamla Ullevi. Givetvis för en skälig hyra.

-Vad är en skälig hyra då?

-Tja som en medelstor studentlägenhet

-Är ni med och pröjsar för driften då?

-(hest skratt) Det är vår målsättning men inte första prioritet...

-OK

*Telefonen ringer ytterligare en gång*

-Några änglar har målat om vår klubbstuga till blåvita färger. Fy fan för er!

-Förlåt, vi får väl sponsra ommålningen åt er som ursäkt

-Usch! Såå typiskt er IFK:are att ni kan med, att ni inte skäms!

Gnälliga Blåvitt

Jag vet inte om det beror på att det är så många unga spelare som aldrig haft några direkta motgångar i sitt liv eller om det är en allmän attityd på Kamratgården men jäklar vad gnälligt det blivit på plan när Blåvitt spelar. Det är ett evigt tjat på domaren och även skådespeleriet når nya höjder på plan. Tjatet anförs av den annars så glade Sella med kapten Alex som god tvåa. Lägg av med gnäll, filmningar och knuffar efter avblåsning. Det är ovärdigt mesta mästarna att hålla på med sådant. Jag skäms när jag ser det!

Zengin må vara en idiot men om vår lille soloartist Janne Schaffer skall springa runt och förolämpa folk i Mazerratti-stil då kan han ta och packa sina trunk direkt och åka hem till sin mamma i Argentina. Sådant beteende vill jag inte se i Blåvitt.

Som spelare och ledare nere på innerplan har man ett enormt ansvar för det man gör. En gnällig attityd på plan med gap på domare och annat sprider sig blixtsnabbt upp på läktarna och kan där starta präriebränder av missnöje, glåpord och ibland våld.

Sluta gnäll så förbannat och löp lite mer. Ork har ni ju kvar eftersom ni orkar tjöta så förbannat!

”Nu vågar vi misslyckas”

Bengan i Aftonbladet: ”Det har blivit en lättsammare stämning. Nu vågar vi misslyckas.”

Tack, jag ser det. Rena nybörjarmisstag som man inte såg till för bara några omgångar sedan. Nickar ut i mitten, halvtaskiga markeringar och dräll med bollen på mittplan. Men det blir ju många mål i alla fall åt alla håll och det är väl det ”alla fotbollsälskare” vill se.

2006-09-21

Fuggedaboutit

Al Pacinos rollkaraktär i det lysande gangsterdramat Donnie Brasco är en av de mest rörande förlorarna i filmhistorien. Pacinos "Lefty" har halkat ner i maffiahierarkins bottenskikt, har cancer i skrevet, en knarkande son och kämpar varje vecka med att skrapa ihop pengarna som han måste betala bossarna med. Trots att han innerst inne vet om vilken loser han är ägnar han sig åt självbedrägeri och intalar sig själv att det när som helst kommer att vända och han kommer att ta sig upp till toppen. Med andra ord är Lefty som vilken blåvittsupporter som helst. Minus allt mördande då förstås.

Lefty värvar Donnie till "familjen" och lär sig älska honom som en son. Han ser Donnie som sin biljett till ett bättre liv med pengar och framförallt lite respekt men när det äntligen ser ut att hända något så slås hans fötter undan och in kommer nye bossen Solna... Sanny... f´låt Sonny Black (spelad av tjomme som heter, ja just det, Madsen) och skördar alla frukterna.

Direkt efter derbyt i måndags kände jag mig obeskrivligt bitter. De senaste åren har jag närt drömmar om att i år så kanske kanske, bara för att allt hopp ska dö i en stor betongbunker på Skånegatan. 2004 var det mot Malmö, 2005 mot Djurgården och 2006 föll lotten på Örgryte av alla lag. Som grädde på moset kan drömmen dö där en gång till i år redan på måndag. Varje år låter man hoppet och självbedrägeriet växa sig så stort att när allt rasar så blir fallet väldigt långt och oerhört hårt. Efter matchen i måndags frågade man sig som vanligt när man låg där som en trasig man allra längst ner på botten varför man utsätter sig för det här varje år. Det måste finnas ett bättre liv där ute någonstans.

När livet är som tyngst för Lefty pratar han om en stor båt han en gång hade och om han bara hade haft kvar den båten så skulle han ta med sin flickvän, släppa allt, lätta ankar och bara segla iväg. Öst, väst, nord, syd. Han skulle aldrig komma tillbaka. Men Lefty vet att det bara är snack. Han har 26 liv på sitt samvete och han är den han är. Han vet att han lik förbannat kommer stå där kommande dag och slå på parkeringsmätare med hammare för att komma åt småpengar.

Avspark ikväll är 19:00. Buffén på Harry´s serveras 18:00.

2006-09-20

Rojalist javisst

Senaste spekulationerna i media om Blåvitts nye tränare har varit att man är ute efter ett ungt och tidigare oprövat namn. Då har jag ett. Jag väljer kungen av Göteborg som numer bor i Stockholm.

Det sägs ibland att Zlatans lagkamrater inte förstår hans geniala passningar. Det kan mycket väl vara sant att hans sätt att hitta luckor och ytor är geniala, men om passningarna inte går fram, är dom inte geniala. Det är en brist på den högre spelförståelsen.

Jag hörde talas om en kille med absolut gehör (jävligt musikalisk). När han sjöng i kör, kunde han ha körmedlemmar som sjöng aningen, aningen falskt. För att det skulle låta bättre, började han då även själv sjunga aningen, aningen falskt. När det kommer till fotboll, hade spelaren Stefan Pettersson absolut gehör. Han förstod inte bara mer än sina med och motspelare, han förstod vad andra förstod, vilket är ännu viktigare. Steff-kungen, hade den högre spelförståelsen och det skulle förvåna mig mycket om han inte skulle kunna implementera detta i en tränargärning.

Vill jag då ha Steff som tränare i Blåvitt? Nja, fick jag välja så är jag inte helt övertygad om vikten av en ung och oprövad tränare. Jag förstår inte vitsen i att ha det som självändamål. Min favorit är fortfarande Roger Gustavsson, om han är motiverad. Är han inte det finns det ett antal namn i en sorts plan B. Sedan finns det en hel drös namn på min svarta lista. En lista jag återkommer med.

Dagens lista.

Kategori: Saker som gått åt helvete sedan borgarna vann valet.

1. Borgarna vann valet
2. AIK vann
3. Blåvitt förlorade.

Det finns en rad olika parametrar för att definiera en jobbig förlust som är svår att komma över.

Det skall helst vara ett derby, gärna guldstrid för ett av lagen, ditt lag skall ha allt spel och skapar mängder av chanser med dom andra knappt kan ordna fram ett inkast. Matchen skall avslutas med att motståndarna systematiskt slänger sig längs gräset och filmar för att stoppa upp spelet och är det riktigt illa, så blir du blåst på lite straffar och får minst ett mål bortdömt.

Igår var den ideala, jobbiga förlusten. Jag fortfarande så jävla arg att jag har svårt att andas. Kring minut 90 skapades för övrigt en ny parameter. En motståndartränare, skall hysta in en boll på planen när spelet är igång, för att stoppa upp en kontring. Sören Börjesson, sicken sportsman.

2006-09-17

Nattjobbarfundering

Är uppe i min 20:e raka vakna timme. Och det är mycket för att vara mig. Oerhört mycket. Det är lätt att tankarna flyger iväg när hela omvärlden snurrar kring din dumtrötta skalle.

Det finns en blogg som heter Paggan for president. Den handlar om en viss ngt-minister från vadsomhelstdepartementet, som gillar att synas med kändisar och för utstå att vara punchline för allt för många panelhumorprogram på TV. Paggan är öisare som vi alla vet. Skulle han i stället vara geting, gissar jag att han kallats Leffe, vore han gajsare gissar jag på PagTrotskij. Men frågan jag ställer mig är:
Om Paggan var en ängel, vad skulle han kallas då?



P.S. Förbehåller mig rätten att be er dra åt helvete om ni gnäller på några språkfel i texten ovan. Jag är trött. D.S

2006-09-15

Finns inget parti för mig?

Jag är mycket sällan sjuk (4 sjukdagar i ett 12-årigt arbetsliv), känner inga gamlingar nära mig och jag har inga barn som går i skolan. Alltså är inte mantrat ”vård, skola, omsorg” så aktuellt för mig personligen. Var finns partiet för mig?

”Så får man inte tänka” sade mina kolleger till mig när jag beklagade att det inte fanns något parti för min målgrupp. Tänk om du blir sjuk? Tänk om du får barn? Jag vill vända på det, jag undrar om de långtidssjuka röstar efter vad som händer om de blir friska eller om barnfamiljerna röstar efter hur det blir när de blir dinkys igen. För övrigt är sannolikheten att jag dör i morgon betydligt större än att jag får barn. Satan vad jag betalat mycket pengar i onödan för en massa ”tänk om”-saker då…..

Vi vann, därför tiger jag.

Har en tendens att inte blogga ju bättre det går. Vi vann mot Häcken, utan att imponera sett över hela matchen. Arnes guttar har blivit Kjells Angels och plötsligt kan vi andas igen.

Men...

Glädjen över segern har gått över. Just nu är vi i landet Känslomässigt Ingenstans. På lördag inleds derbyångesten.

Arenan ser ut att bli försenad innan vi ens börjat bygga. Måste vara rekord, men så är det.

Tänkte guldhjälten Tomas Olsson blir överglänst av fjunisar som Bastian Andersson (högst en skit hög, om han står på tå) och Mattias Viggeborn i B-laget.

Snart är det landskampsuppehåll igen, med allt det innebär för Alex sargade kropp. Följs trenden från förra året, vågar jag påstå att Bjärsmyr, likt Kalle förra året, kommer skada sig i en U21-match. Varför inte i kvalet mot Serbien?

Vi saknar förstetränare till nästa år, Prahl är arbetslös och nuvarande förstetränare kan en massa fotboll, har massor av rutin men han liknar Jabba the Hut.

Ailton är varken såld eller skadad.

Wovven är skadad och borta två veckor. Tja, inget ont som inte har något gott med sig...

2006-09-12

Valtanke

Tänker inte ägna något större grogg-utrymme åt riksdagsvalet, det görs på så många andra ställen. Men jag blir så less på all pajkastning så jag kan inte låta bli att citera Monty Pythons underbara film om sökandet efter den heliga graalen där den anarkosyndikalistiska Dennis utbrister

Strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government
och

Well, but you can't expect to wield supreme executive power just 'cause some watery tart threw a sword at you!


Fasen vet om det inte är ett minst lika bra sätt ändå?

2006-09-09

Fler namn

Roland Nilsson.

En gång i tiden kallad "fet-Edvard". Kom hit som ett litet pojksträck till Kamratgården från Helsingborg och fan vet om det inte var såpass länge sedan att det fortfarande hette Hälsingborg. Rolle var supertalangen som skolades om till högerback. Han första tävlingsmatch på den positionen var på hemmaplan mot Barcelona i en inte helt obetydlig cupmatch. Vi vann med 3-0.
Kuriosa 1. Han är tvåa på listan över bejublade återvändare-i-annan-tröja. Etta är Stefan Rehn.
Kuriosa 2. Han sägs vara välhängd, vilket är positivt. Det finns inget värre än tränare med självhävdelsebehov genom mindervärdeskomplex. Har någon sett Mourinhos kuk och kan bekräfta min teori?

En annan Nilsson

"då brister själen ut i lovsångs ljud, Torbjörn är Gud, Torbjörn är Gud".

Tänk er en spelare som är stor, stark, snabb, har gudomlig teknik, öser in mål (329st för oss) och slår än bättre pass samt till råga på allt är en riktig lirarsjäl som hellre tunnlar en gång för mycket än en gång för lite. Tänk en sådan spelare och jämför Blåvitt när han kom (1975) med när han slutade (1986). Lägg till att han dessutom är ödmjuk, humoristisk, snygg och genomsympatisk. Och slutligen. 1954 vann Gais sitt senaste SM-guld. Högre makter blev så förbannade att dom fixade solförmörkelse i hela Sverige och strax därpå kom motmedlet. Torbjörn Nilsson föddes. Torbjörn är kort och gott för bra för att vara sann, han är inte en av oss. Han är Gud.


Fick jag själv välja, skulle det inte bli någon av dom. Rolle har väldigt lite erfarenhet som tränare och kom igen! Även Bosse Falk har lyckas slarva upp den sketgängen i allsvenskan. Beträffande Gud, så är många skeptiska till om hans psyke fixar att vara tränare i Sveriges största klubb, som råkar vara klubben i hans hjärta och där han råkar vara den störste ikonen av dom alla. En stor del av skepsisen mot honom tror jag är att man egentligen är livrädda för att han skall misslyckas just hos oss. Då projicerar vi hellre över det till honom och tror att det är han som är rädd att han skall misslyckas.

Fast ovan nämda stycke är egentligen bara analytisk mumbo-jumbo. Jag är emot, för att jag vill ha en fet tränare. Jag älskar tjocksmockar. Dom är bra för mitt självförtroende. Det är skitknäckande att se dessa båda blåvita farbröder i shorts och T-shirt, slimmade som simstjärnor. Det finns en orsak till varför man säger att någon ser "oförskämt fräsch ut". Torbjörn och Rolle är oförskämda helt enkelt. Nej tacka vet jag Jonas Thern och Tomas Brolin. Dom hade folkvett nog att gå upp 25-30 kilo bara under julhelgen, efter det att de lagt av.

2006-09-08

GP goes Mcarthyism

Guilt by assosiation

Så här skriver Mats Härd i dagens GP appropå Arnes avsked:

Rykten skall behandlas varsamt. Rykten går att använda vid det pusslande som journalister ibland tvingas till. Vi får ett besked men inte hela bakgrunden, inte alla orsaker, somt anses inte tåla verklighetens skarpa fotoblixtbelysning.Pusslet saknar allt för många bitar men att det funnits en övergångsmodell som liknar den som skapades av Erlandsens landsman Rune Hauge en gång i tiden låter i mina öron lika troligt som att en mittfältskämpe kastar in handduken när det är 20 minuter till slutsignalen.Kanske kommer den fram så småningom. Sanningen. Den är också värdefull.Precis som den långsiktiga planen är den viktigare än ett SM-guld.

Jag har nu läst stycket c:a 20 gånger, vilket är ungefär 4 gånger mer än vad man vanligtvis måste göra för att inse vad mannen menar och vilken bindgalen idiotjävel han är. För er som inte orkar ger jag det till er genom en ekvation i stället:

(A)+(N)+(H)+(MP)=(Sr) =

= Arne+norrman+Hauge+Mats Persson=Skumrask

Det är "guilt by assosiation" på låg nivå. Vem misstänker att dåvarande Lilleströmtränaren Arne skulle påverka spelarinköp i en annan klubb i ett annat land? Dessutom för en spelare som han var rätt noga med att skicka iväg efter ett halvår?

Ni dumjävlar som prenumererar: Skyll er själva, jag betalar inte ett skit av deras lön och det är jag stolt över. Och Mats, om du läser detta.

1. Tror du att vi tror att du har minsta lilla minne av att någonsin ha sett Arne Erlandsen spela boll?

2. Vad har du för hållhake på Hjörne?

Rykten

Starka indicier talar för att Linderoth i princip redan är klar för Blåvitt till nästa år. Det gör mig bekymrad.

Senaste gången jag var negativ till en ny blåvit tränare var förvisso den senaste, Arne. Där hade jag fel. Arne har spelat sina kort ypperligt och har blivit runner up två gånger på par i tvåor när de andra suttit på ess i samma färg! Beträffande övriga tränare har jag också haft fel. Jag hade ingen jävla aning om vem Roger Gustavsson var när han tog över inför 1990, på den tiden brydde jag mig inte om U-sektionen, jag gillade tanken på Jingblad som nått bra resultat med ett bonnalag likt Hbk, Reine kändes som en bra och blåvit lösning som levererat i såväl Häcken som Helsingborg och Lundin gillade jag från dag ett. Beträffande Lundin tycker jag dock att han fått oförtjänt dåligt rykte. Inte minst i media.

Vad ni läser är ett desperat utspel på vidskeplig basis. Jag brukar ha fel. Hoppas jag har det om Linderoth. Stor-Tobbe har alltid haft lite av en magisk aura omkring sig. Han står tydligen för en vacker och effektiv fotboll, trots att hans lag alltid i grunden är defensivt starka och trots att han aldrig vunnit ett jävla skit. Jag är negativ, hoppas det är ett bra tecken.

Men. Varför skulle Linderoth tacka ja till oss? Han hamnar ju för fan i samma klubb fast på andra sidan Sverige. En klubb med stark talangutveckling, som är värdelösa på att ta betalt för de talanger man utvecklar och ersätta desamma när de säljs. En klubb som måste sälja för att få råd att värva.

Tack för allt Arne och lycka till. Grattis till befodringen KjLampan och lycka till ännu mer.

2006-09-07

Tränarbyte och buisiness as usual.

Arne "avgår", med tio matcher kvar. Varför är vi alltid så noga med att vara mer turbulenta än Bajen? Det här kan bli bra och det kan bli dåligt. Har mer ångest än vanligt just nu.

Kjell och Lampan tar över i vad det verkar, ett delat ledarskap likt Lars-Tommy, Lukeby och Lars-Roland. Vad kallas vår konstellation. KjLampan?