2006-10-27

Röd Oktober

Livet som blåvittsupporter leker inte direkt just nu. På läktarna gör vår vidriga svans bort sig gång efter annan och på planen gör spelarna detsamma. Gårdagens 0-4 mot AIK beskyller jag dock inte spelarna för utan herrarna som lade upp taktiken och tog ut laget. Det allra största misstaget var att frångå den så framgångsrika taktiken från förra mötet med gnagarna med en hög och intensiv press. Istället ställde man den här gången upp med ett defensivt 4-5-1 där Marcus Berg på topp blev helt isolerad och där AIK tilläts att göra lite som dom ville.

Ett drag som knappast påverkade matchutgången men som aldrig upphör att förvåna är att man i andra halvlek gör ett dubbelbyte och samtidigt flyttar in Alex i mitten. Det enklaste då kan man ju tycka hade varit att helt enkelt flytta ut Sella på högerkanten, en plats han började matchen på och där han gjorde det rätt bra. Men nej, istället flyttar man ut Pontus Wernbloom på kanten. Igen. Detta har man gjort i match efter match under hösten utan något lyckat resultat. Pontus har helt enkelt inte ett uns av yttermittfältare i sig.

Det stora Pontus-på-högern-experimentet inleddes av Arne Erlandsen under årets två första matcher då Alex var skadad och Jonatan Berg bedömdes vara för dålig när det var blöta planer. Tanken då var att man skulle spela ett utstuderat spel med crossbollar mot Pontus som skulle nicka ner bollen till en framrusande forward, men det var en tanke som aldrig slog väl ut. På så sätt är Pontus på kanten lite som kommunismen. Jag förstår hela företeelsen som koncept och idé men utfallet har ännu aldrig blivit särskilt lyckat.

2006-10-25

Sluta plåga mig!

Årets Allsvenska är den plågsammaste på länge. Varje gång allt hopp är ute för Blåvitt så blir det kanonresultat i de övriga matcherna – alltid!

Efter Kalmar-debaclet kändes det på något sätt ändå ganska skönt att nu var plågan över. Blåvitt kommer sjua och vi kan lugnt och stilla bygga upp något nytt när andra lag snackar Europa-satsningar, stjärnvärvningar och får schavottera i media kan Blåvitt smyga och må gott.

Djurgården och Malmö ville annorlunda. Nu tändes hoppet igen och med tre poäng mot AIK kan vi fortfarande ta den där RL-platsen och det kanske bara är 4p upp till guldet. Genast börjar plågan igen. Det här är inte kul!

Jag misstänker dock att i morgon vid niotiden är hoppet släckt igen efter en brakförlust, förmodligen ackompanjerat av svarta krigsrubriker om huliganvåld. Är det fortfarande folk därute som kan se något positivt med att AIK är tillbaka i Allsvenskan?

2006-10-13

Idag föll domen

Anna Sjödin dömdes på samtliga åtalspunkter. Jag var inte där och skall inte uttala mig, men som vanligt finns det en blåvittkoppling. Cupfinalen 2004. Några domar har fallit därifrån också. En blåvittare dömdes till två månaders fängelse och 20 papp i skadestånd och böter. Alle fall av grov misshandel som begicks den där eftermiddagen på Råsunda, utfördes av vakter. Samma vakter som sedan skyddats av sina kollegor på plats och samma vakter som av någon anledning anses äga rätt till större trovärdighet i en rättssal.

Jag är inte överförtjust i tanken på att ett valfritt dickhead i uniform kan slå mig på käften och sedan anmäla mig för att med hakan som vapen, ha skadat det yttre hudlagret på hans knogar.

2006-10-10

Kreativt slöseri med tid.

Gick upp i ottan, tog vagnen till Kålltorp gick upp för den långa uppförsbacken. Men någon Ranégie såg jag inte skymten av. Det enda som bjöds idag var en George som tränade bollmottagningar med fysion och Kjell Pettersson.

Nåväl efter en fika hos en kompis i närheten, fick jag ändå nys om ett jobb. Känns OK att slösa bort tid helt i onödan och ändå åstadkomma något vettigt.

Sprit

Blåvitt har en islänning på G. Coolt, Ragnar heter han och det är i skrivande stund inte fastställt om han är mittback eller innermittfältare. Hoppas på det förra. Det känns lite som om vår nye sportchef väljer ut nyförvärv efter hans favoritgroggar från tiden i början av 90-talet då han var ung, singel och talangfull.

Ragnar - check
Geting - Typ Lucic/Dixon/Mumba/DaLa. Om dom åker ur.

Men frågan vi alla ställer oss är ändå vilken som blir våran Hot Shot. Hoppas hoppas det är Ranégie.

2006-10-09

Upplopp i nordost

Vaknade upp idag, tog en kopp svart och satte på text-TV som jag alltid gör. Fick då lära mig att det varit upplopp och kravaller i Göteborgs nordöstra förorter under gårdagskvällens strömavbrott.

Det visade sig att några fönsterrutor hade krossats.

Minns någon kravallerna i Frankrikes förorter c:a halvåret tillbaka? Internationella medier tog då upp Sveriges förorter som föredömen, där man fokuserade på integration och mångkultur i stället för assimilering. Svenska medier var då inte sena att hänga på utan slog sig för bröstet och passade på att för första gången någonsin skriva något positivt om våra invandrartäta förorter. Det tyckte jag var kränkande då och det tycker jag än idag.

2006-10-08

Cojones

2-0 hemma mot Spanien var ett riktig älgakliv mot EM i Österike-Schweiz. Per definition tycker jag alltid att svenska förbundskaptener bör avgå, är idioter och allmänt elaka. Men Lasse Lager visar både stake och cojones idag som petar Källström till förmån för Borås finest. Vid förlust vågar jag inte ens tänka på hur rubrikerna sett ut i våra två tabloider. Dagens resultat påvisar att kanske, kanske kan Lasse Lager lite mer fotboll än Lasse Sandlin, Lasse Anrell och Lassie. Nu är tacoentusiasten avstängd nästa match och vi kommer få se skillnaden i det svenska spelets struktur när den fete norrlänningen från Partille startar.

2006-10-06

Lägesuppdatering

Igår kväll var jag så jävelusiskt under isen, värre än på länge. Verkligheten liksom trängde sig på. Tillflykten blev världens bästa uppfinning igår kväll/natt. Trådlösa hörlurar, på med stereon och "Ramlar" på repeat.Problemet var bara att jag var sjukt speedad och energisk när jag skulle gå och lägga mig. Jag tänkte på tabelläget och somnade snabbt ändå.

Idag behövs inga hjälpmedel. Min klubb har landat en deal på en halv miljard, ge och ta några hundringar.

För jag var nere men uppe på feeeem ahhhhhh Känn ingen sorg för mig....

2006-10-03

Vägval

Guldet är kört för tionde gången i rad. Det har sjunkit in nu och det känns surt, men inte lika surt som förra året, eller året därpå. Om det beror på att jag börjar bli van, eller om jag inte riktigt trodde på det från första början vet jag inte. Det enda positiva med hela skiten är att antingen IFE eller AIK kommer missa guldet. Båda lagen upplever en lite nu-eller-aldrig situation just nu. Ett av dessa lagen kommer bomma sitt livs chans, om vi har tur bommar båda. Det är så man får tänka. Skadeglädjen är loserns tillflykt.

Vad jag menar med rubriken är att Blåvitts sportsliga ledning ställs inför ett rätt viktigt beslut just nu. Antingen skall man rädda vad som räddas kan och ge allt för att nå den där RL-platsen som trots allt är ganska realistisk. Eller så ska man skita i resultaten resten av säsongen och bara tänka på nästa säsong och framtiden. Spela in Vasquez centralt, skola in någon om juniorbackarna och ge Berg Maximalt med speltid under resten av säsongen. De två senare har tagit stora steg under sommaren/hösten och kommer förhoppningsvis ta fler.

Fast det är klart. Har man chansen att snuva gnaget på guldet, så skall man ta den.

Öh va?

Snuffe Åkeby rasar idag över att en av hans söderbröder blåste bort ett MFF-mål på söderstadion. Bortsett från att det den här gången är säkerställt att det inte var offside, så liknar tjötet, det tjöt som omgärdade ett mål av Djurgården hemma mot Giffarna på övertid hösten 2001.

Vad är det med stockholmare? Det är linjedomarn som avgör offside. När linjedomaren vinkar, blåser domaren - alltid. Det hade Fröjdfeldt också gjort. Jag vet för jag var på Ullevi hemma mot Dif förra hösten.

Sedan kan man ifrågasätta en annan sak. En fjärdedomare skall hålla lite koll på bytena, ta emot skit från tränarna och lite till. Kompetensenskraven brukar sträcka sig till en lokal gubbe på div 3-nivå och det är allt förbundet tycker det är skäligt att betala för. Men om förstedomaren skadas, varför ersätts han inte av en linjeman i stället för fjärdedomaren?

2006-10-02

Bondjävlar

Det finns en debatt. Det är ingen jättehet debatt om sexiga saker som fastighetsskatt, vårdnadsbidrag, palestinafrågan eller vem som blir Blåvitts nästa tränare. Men det finns en debatt.

Vem bör bli näste James Bond? Det sägs att Sean Connery begick ett misstag som gick tillbaka till Bondsfären efter Lazenbys fiasko, att han borde vilat på sina lagrar från forna stordåd i stället för att komma tillbaka (har inget med Kjell Pettersson att göra). Men jag förstår Sean. Rollen som James Bond är nog inte jätteenkel att tacka nej till. Så vem skall nu ta över efter Brosnan? En del lobbar för Robbie Williams, men det vete fan. I min värld kan inte dabbelowsäven ligga i poolen och glassa i slutscenen med hela överkroppen täckt med tatueringar. Robbie har inte den stil och klass som krävs för detta uppdrag. Men vem fan har det egentligen?

En annan fråga är vem i Blåvitt som bäst skulle passa som Bond. Några kan man utesluta direkt, de flesta faktiskt. Bengan dyker upp i skallen, men känns inte han lite för bonnig egentligen? Jag menar jakt, fiske och hunduppfödning som hobbies. Det är bara dialekten som skiljer honom från Ingesson, en annan otänkbar kandidat om han fortfarande hade spelat. Nej Bengan faller för hans norrländska själ. I stort sett resten av laget faller på att dom antingen är blonda ljushuvuden eller av ickeeuropeiskt härkomst och känns därför inte tillräckligt bondiga enligt min mening. Kvar finns två namn. Stefan Selakovic och Hjalmar Jonsson. I den ena ringhörnan har vi den charmigt leende juggen som är ond mot de onda (domarna) och inte sällan trots mindre storlek kan brotta ner bestar likt Jaws och Zwirzdauskas. Hans nackdel är väl att han tenderar att åka fast. 007 skulle aldrig ha åkt dit pga en husrannsakan. I den andra ringhörnan hittar vi den perfekte spionen från Island, Hjalmar Jonsson. Perfekt spion då han kan smälta in i vilken omgivning och lära sig språk och dialekt på nolltid samt alltid gör ett lojalt jobb oavsett vem som är M och Q för tillfället, han överlever dem alla. På minuskontot befinner han sig dock lite för långt ute på vänsterkanten. Aldrig positiv i agentkretsar.

Vad tycker ni? Vem av Sella och Hjalle är blåvitts Bond?