2007-02-22

Heeela Sverige skrattar!

Såg rubriker och löpsedlar om snökaos idag. Vad för sorts proportioner har man om man nästan jämför 15 cm snö med en naturkatastrof? 15 cm snö är vad min norrländska farmor kallar för rimfrost. Hur jävla fjolliga är vi i storstadsregionerna på en skala egentligen? Och hur dumma, arroganta och självsäkra är vi? Vi vaknar upp på morgonen, tittar ut genom fönstret och slås av häpnad av det faktum att vi inte bor i Karibien. Sibirien ligger närmre sanningen, givet vårt geografiska läge. Hörde från Skåne på radion idag. Ta inte bilen, ta inte bilen, ta inte bilen. Det budskapet hade gnuggats in de senaste dagarna. Vad gjorde folk? Jo dom tog bilen. Eller ta halva Stockholm som i december uppmanats att inte ta bilen, folk tog bilen och halkade av vägen med sina sommardäck. Tänk på den stackars andra halvan av Stockholm som satt fast i köerna med sina vinterdäck och tvangs bajsa på motorvägen...

Resten av Sverige skrattar säkert och det är gott åt oss.

2007-02-18

Hänt i veckan

Ett tag sedan jag bloggade. Veckans fritid har gått åt med att debattera huliganism med baraben-Frankie. Ett sällan skådat slöseri med tid eftersom han på gott och ont är en enveten herre som aldrig viker en tum från sin ståndpunkt. Ett slöseri med tid eftersom jag rätt envis själv vad gäller att få honom att erkänna att han hade fel….

Blåvitt höll nollan för första gången i år. Tillfällighet, resultat av den defensivinriktade träningen eller på grund av Hjalles återkomst i startelvan. Fritt fram att spekulera.

Ekwall blir tokig på att viktiga farbröder tror att dom har viktiga synpunkter att tillföra fotbollen. Kan inte annat än hålla med Patrik. Så håll käft….

Inövade målgester är något av det vidrigaste jag vet. Om FIFA vill stoppa det, så more power to them. Det är inget spontant i att slita av sig tröjan för att visa upp det redan planerade budskapet på tröjan han har under. Reklam eller vad det nu månde vara. Det enda acceptabla är väl när en av hemmapubliken konstant utvisslad spelare går och gör mål, hånar tillbaka. Som tex Mourad på Söderstadion 2004 eller Ishizaki på Gamla Ullevi i år. Då får hemmapubliken skylla sig själv och jag själv hade gjort likadant. Något spontant är det dock inte.

Mina favoritmålgester har väl egentligen Matt Le Tessier eller Torbjörn Nilsson som upphovsmän. Dra 2-3 gubbar, avsluta med en chip i krysset och jogga lite generat mot egen planhalva med på sin höjd en knuten högernäve i axelhöjd samt omringade av med och motspelare som uttrycker sin stolthet över att befinna sig i samma sammanhang och en publik som tar sig för huvudet och undrar om dom sett rätt.

Acceptabla målgester:

1. Böghög – Uppstår vid fula, grisiga skitmål i slutet av extremt viktiga matcher som blir avgörande. Tex Långås på söderstadion 2002. Vinster vid straffsparksavgöranden är ett annat bra exempel på vanliga böghögar. Men som blåvit har jag inga erfarenheter av detta.

2. Hoppsaskutt. Gerd Müllers gamla specialare där han rusar gärnet i blindo och stäcker upp armarna så kraftigt i luften att hela kroppen lyfter några decimeter. Ser roligt ut, är spontant och bara måste vara totalt befriat från den sociala kompetens som annars skiljer vuxna människor från barn, fyllon och husdjur. Utfördes även väldigt stilrent av nyss nämnde Torbjörn efter hans 3-0 mål i UEFA-cupreturen 1982.

3. Tardellirusningen. Ursprunget är givetvis Tardellis reaktion på hans mål i VM-finalen 1982. Det är en status av total eufori, där den inblandade omöjligen ens vet varför han jublar, han vet bara att han måste springa allt vad han har. Annars sprängs han. Gustav Svensson gjorde ett trovärdigt försök i år hemma mot Elfsborg.

Resterande målgester kan dra åt helvete. Inte minst Roger Milla-danserna och handvolterna. Det borde likställas med doping och ge minst två års avstängning.

Kamrat Laul (vi är medlemmar i samma klubb), tycker att Lasse Lager skall avgå pga Zlatan-historien, att han skapat en situation där något sådant kunde hända. Själv tycker jag att Lasse per definition alltid skall avgå, men kanske inte av denna anledningen. Dagen innan spritluckan-storyn satt han med i ett möte om hårdare ordningsregler samt tydliga besked vad gäller förseelse-konsekvens. Att Zlatan och hans två amigos inte trodde att de skulle efterföljas den här gången heller är en annan femma.

PR-nissen i mig frågas sig vad Lasse Lager har att förlora på att stänga av Zlatan från landslagsspel. Han tackar ju ändå nej så länge Lager sitter kvar på sin post. Och när det sedan är dags för nästa förbundskapten, ja då blir det ju i så fall eventuellt landslaget som tar Zlatan till nåder i stället för tvärtom. En enorm prestigeseger i sammanhanget. Så stäng av Zlatan Lasse!

Nya Malmö stadion blir 180 miljoner dyrare. Varför känns den siffran igen?

Tydligen finns det två blåvita bloggar som groggar. Om den delar vår passion för Björklöven i hockey, återstår att se. Ingen kan älska löven som oss. 6-1 mot bajen idag för övrigt. Heja.

På grund av en ovilja att plita på nytt kontrakt, så kommer inte Jeffrey Aubynn och George Mourad, prioriteras i årets respektive startelvor…Eftersom vi behöver en mittfältare och bajen vill bli av med Aubynn och skulle ha nytta av George, så ligger ju spekulationer om ett byte inte så långt bort. Tanken på Aubynn i Blåvitt tar emot, även om han egentligen är perfekt spelartyp. Tanken på Teddy Lucic i Blåvitt tar också emot. Både Teddy och Jeffrey i Blåvitt tar emot ännu mer, trots att dessa båda skulle medföra guldstrid i stället för mittskiktsbjäfs. Teddy och Jeff tar alltså emot, men det är en hård värld där ute och det är mycket som tar emot här i livet. 11 år utan guld till exempel.

2007-02-08

Förra årets...

Loser.

Nej det är inte Zinedine Zidane. Kom och tänka på honom under dagens landskamp mot Egypten. Hemmalaget passade bollen till en mittfältare vid namn Zidan och Ola Wenström kände sig nödd och tvunget att understryka att det inte var Zinedine Zidane. Ni vet han berben/fransmannen/algeriern som slutat sin aktiva karriär.

"Det är det här han kommer bli ihågkommen för". Minns ni den klyschan från i somras? Det gör jag, men det är inte därför jag kommer ihåg honom, faktum är att det tog rätt lång tid innan tanken for iväg till den franske skallen som sänkte Materazzi. "I sin sista match, begick han ett ödestigert misstag". Så lät det väl ungefär dagen efter finalen. Jag tror inte det. Jag vägrar tro att Zidane helt plötsligt i en VM-final, skulle göra bort sig på grund av en så simpel sak som en pik mot hans syster. Den sortens släktforskande förolämpningar av kvinnliga familjemedlemmarnas yrke och sexuella preferenser är vardagsmat i Zidanes värld. Inte minst på planen. Så den enda anledningen till att det var detta som fick det att brista för Zidane, skulle ju rimligtvis vara för att han nyss fått reda på att det stämmer....

Men det tror jag som sagt inte på.
Nej jag är i stället övertygad om att det inte brast alls för Zidane. Jag tror att hans skalle var en helt medveten och planerad handling. Två flugor i en smäll. Dels sänka Materazzi och dels reta upp honom tillräckligt för att på ett dumt sätt ge igen. Zidane sänkte Materazzi och ingen domare såg någonting. Tyvärr för hans del visades spektaklet upp i repris på storbildsskärmen. Fjärdedomaren såg det och påtalade det för huvuddomaren som visade upp det röda kortet. Zinedine gjorde inte bort sig. Han hade bara lite otur.

Men förra årets stora loser, skapades dock i samma match. Paolo Maldini. Denna gentlemannaback. Rik, bildskön samt uppskattad och respekterad i antagligen hela Italien och djupt älskad i halva Milano. Så jag tycker inte synd om honom, men känner ändå med honom. Maldini gjorde sitt första VM 1990 och åkte ur semifinalen på straffar mot Argentina och 94 var det dags igen då dom i stället förlorade finalen på straffar. I EM 92, 96 och 04 åkte Italien ur redan i gruppspelet, men förlorade finalen 00 mot Frankrike på övertid och sedan golden goal. Glömt något? Visst fan. Ut i kvarten mot Frankrike på straffar 98 samt ut i åttondelen mot Syd-Korea på golden goal 02.

Paolo Maldini hann spela 8 mästerskap, men när han för första gången på 16 år inte tillhör Gli Azzuris mästerskapstrupp, så går dom och vinner hela skiten! Ett VM till råga på allt och på straffar.

2006 års största loser bara måste vara Paolo Maldini.

2007-02-07

Jesus eller Barabbas?

I dagarna har ett svagt rykte börjat florera i blåvita kretsar om att ett efterlängtat mittbacksförvärv är på gång. De personer det ryktats om mest är Teddy Lucic och Patrik Gerrbrandt. Den ene lämnade Blåvitt som vårt första Bosman-fall under uppmärksammade former och den andre är en dömd rattfyllerist. De flesta blåvita tycks inte ha några som helst betänkligheter mot att värva Gerrbrandt men Lucics namn väcker starka känslor. Situationen påminner lite om när Pontius Pilatus frågade folkmassan om den dömde brottslingen Barabbas plats på korset skulle ersättas av Jesus som inte gjort något i lagens mening brottsligt men som många hade svårt för ur något slags moraliskt perspektiv (mycket förenklat). Folkmassan valde som bekant att frige Barabbas eftersom Jesus sågs som en förrädare.

I jämförelsen med Lucic och Gerrbrandt så tycks den stora blåvita massan föredra en dömd brottsling framför en kille som i lagens mening inte gjort något brottsligt men som gjort fel ur något slags moraliskt perspektiv. Kort sagt, Blåvita supportrar föredrar Barabbas framför Jesus. En slags otydlig moral hålls högre än Sveriges Rikes Lag i massans ögon. Lite besynnerligt för dem jag pratat med utanför fotbollens sfär.

Båda personerna är välkomna till Blåvitt enligt mig. Teddy gjorde något som många efter honom gjort och som Blåvitt gärna utnyttjar själva och Gerrbrandt har sonat sitt brott. Fotbollsmässigt ser jag hellre någon bättre än en bänknötare och en superettaspelare.

En underbar TV-sport

En sport jag uppskattar mer och mer är skidskytte. Hyfsat oförutsägbart, olidligt spännande och ofta helt obegripliga genomklappningar. En perfekt TV-sport helt enkelt. Har varit och sett det en gång på Holmenkollen också och det är minst lika kul live.

Dessutom har det svenska skidskyttelandslaget under ledning av dess skojige förbundskapten Staffan Eklund alla förutsättningar att bli ett folkkärt landslag som när handbollslandslaget hade sin storhetstid. Där snackas inte plattityder och ges intetsägande kommentarer. Där pratas det direkt ur hjärtat. Exempel:

”- Det var en typisk tjejgrej, det hade inte hänt i ett herrlopp”. Anna-Karin Olofsson efter fall i en masstart.
”- Han skall pissa också”. Björn Ferry när han såg att en medelmåtta var före i resultatlistan på VM.
”- Det där är skitsnack”, återigen Björn Ferry om förbundskaptenens förklaring på genomklappningen på sista skyttet.
” - Jag fick värsta klubban och orkade inte hänga med”. C-J Bergman om distansen¨.
”- Han är ofta ofattbart klen på vallen när det gäller”, förbundskaptenen om Ferry.

Intervjuerna med Staffan Eklund under loppen är alltid strålande underhållning. Raka kommentarer med humor. Lägg därtill den ”stenhårde tysken” Wolfgang Pichler som inte hymlar med att det krävs hårda tag och obekväma beslut för att nå toppen men ändå gråter som ett barn när hans adepter tar medalj. Dessutom slipper vi den överdrivna snaskjournalistiken som finns kring fotboll och hockey. Laul, Luhr, agent-Lundh och Ekwall tycker väl inte om att klä på sig långkalsongerna – vilket jag är glad för.

Resan till Östersund och nästa års skidskytte-VM är redan bokad och det kliar i fingrarna att åka till Ruhpolding och uppleva hysterin i skidskyttets Mecka en helg nästa vinter.

2007-02-03

Ambivalens

Å ena sidan: Patrik Ekwall är en nagel i ögat, en finne i röven och allt det där. Och att även i fortsättningen få hem närbilder på hans snoppkontursbyxor hem till mitt vardagsrum är inget jag direkt längtar efter så att det värker i kroppen.

Å andra sidan: Så länge han skuttar omkring i TV på fredagskvällarna, så slipper vi se honom på TV4-sporten alla andra dagar verkar det som. Det kan jag nästan vara beredd på att ringa in och rösta för att få igenom. Om det inte vore för snoppkontursbyxorna...Svårt val.

2007-02-02

Mera UEFA

Läste lite kul citat (jag hoppas inte de är sanna) apropå nepotism, informella kontakter och vänskapskorruption som många antar blir vanligt under Platinis ledning och där ”lilla Sverige” kommer att diskrimineras:

”-Man kan ringa och få skäl till beslut och underhandsinformation direkt ur hästens mun.” Lagrell kommenterar om det vore bra om Lars-Christer Olsson sitter kvar som generalsekreterare i UEFA. Avdelning vi svenskar håller minsann inte på med vänskapskorruption.

På Svenskfotbolls hemsida: ” För SvFF flyttas nu den direktinformation som varit självklar - men inte alltid en fördel - en bit ifrån Sverige. "

I rest my case….