2007-11-30

En välkommen tradition

Ikväll är det avgång igen för en av Sveriges Televisions långkörare när På spåret startar sin tjugonde säsong. På spåret var min mormors favoritprogram och eftersom hon dog 1989 så måste det programmet följt med mig från tonårens vedermödor och naiva livssyn, genom den jobbiga vuxenåldern och in i den sköna medelåldern. Det märkliga är att jag alltid tyckt om programmet genom alla år. Det ger en enorm tillfredsställelse att ropa ”Örebro” på 8-poängsnivån efter att ha kopplat ihop en ledtråd om ett slott med synen av rangerbangården i Hallsberg som rusar förbi i 300 km/timme. Sedan sitter man nöjt och konstaterar att svaret är rätt allteftersom Oldsberg snackar om att passera anstalter och syltfabriker för att avsluta med Kronblom och Eyravallen. Att man sedan lär sig ett och annat på vägen är trevlig bonus.

Hellberg är en skön sidekick och ofta är de tävlande avspänt underhållande och jag har ibland ändrat uppfattning om en och annan celebritet när de antingen briljerat eller gjort bort sig med sin allmänbildningsnivå. Programmet har inte ändrat form på tjugo år, förutom lite olika orkestrar och dekor, men är ändå ett av de mest underhållande TV-programmen. Kanske något att dra slutsatser från?

2007-11-29

Que?

Ursäkta den utrikiska rubriken. Men det är i alla fall spanska för what the fuck?

Läser man Grogg regelbundet är det ingen nyhet att Andres Vasquez har varit min stora, personliga kelgris tillsammans med Svarte-Marcus. Idag offentliggjordes det att han fått sparken. Jag vet inte vad som hänt eller varför och kommer det inte fram de närmsta dagarna, så gissar jag att det gör det i nästa nummer av Offside. Något har hänt i alla fall. Vad, när, hur eller varför det än är.

Vasquez är nog den störste talangen vi haft som gått den långa vägen via Blåvitts knattelag, många kommer minnas honom för hans fantastiska rabona. Men jag vill även framhålla att Andres i varje match han spelade, var den som sprang mest i Blåvitt i varje enskild match han deltog i. Arbetskapaciteten i kombination med tekniken, blicken och tillslaget skulle ju bli guld värd för oss i framtiden. Nu blir det inte så. Fan, jag tror hans karriär är körd faktiskt. Blåvitt kommer definitivt överleva detta utan större problem. Min sorg över allt är mest över Andres själv.

Lycka till kompis, var det nu än blir.

Äntligen!

Idag var det världscuppremiär i Skidskytte. Ferry, Bergman, Olofsson och de andra har börjat åkningen mot säsongens höjdpunkt, VM på hemmaplan i Östersund. Enligt rapporterna har de tränat hårdare än någonsin och i varje träning har Pichler lagt in tävlingsmoment. Säsongen kan bli riktigt kul!

Tyvärr så sköt herrarna bort sig och var otroligt sega. Damerna däremot gjorde bästa premiären någonsin, Olofsson fyra och Jonsson femma. Jag tror på en bra säsong trots allt.

Skidskytte har äntligen fått lite status i Sverige efter Forsbergs och ACOs framgångar. På kontinenten är det en av de allra populäraste sporterna och fyra av de sex senaste åren har en skidskytt fått priset som populäraste idrottsman i Tyskland. Det är en spännande TV-sport och även en trevlig stadionsport.

Lägg därtill att svenska skidskyttelandslaget är det charmigaste landslag vi har här i Sverige, mellansnack och intervjuer är ren och skär underhållning. De känns dessutom riktigt starka i år för med tulltjänsteman Pichler i spetsen lämnas inget åt slumpen. Vid kikaren på skjutvallen står Staffan Eklund och plirar med pennan bakom örat.

Vissa tycker skidskytte är en konstig, konstruerad sport. Men det är egentligen bara en utveckling av något så ursprungligt som konsten att nedlägga flest byten per tidsenhet. En utveckling av jakten helt enkelt. Om man nu tycker skidskytte är konstruerat, vad tycker man då om att ha 22 man som springer 10.000 meter och samtidigt försöker få en boll in i en bur? För att det skall fungera smidigt har man dessutom en tjock regelbok och tre man i svart håller reda på dessa. Vilken sport är det som känns konstruerad sade ni?

Värdeminskning

Vasquez har gått från ett upphaussat, uppskattat värde av 40 miljoner i somras till 0,5 (?) på mindre än ett halvår. Det är värt att tänka på när folk gapar om att vi inte skall släppa iväg våra spelare ”för mindre än 80 miljoner”.

Hugosson tackar nej och genast är det en massa som gnölar om ”bristande ambitioner”, ”toffelhjälte” och annat. Skall man försöka vara lite objektiv så är steget från Gefle till IFK Göteborg ett ganska litet steg i karriären både status, utmanings- och lönemässigt om man inte har speciella känslor för Blåvitt. Hans nej kanske lika gärna beror på en annars mycket omhuldad egenskap som klubbkänsla? Samma klubbkänsla som de blåvita ständigt lyfter fram som beundransvärt när folk gnällde på spelare som lämnade oss under ”de svåra åren”. Om han dessutom tar hänsyn till familjen så är det bara att konstatera att Hugosson är en hyvens karl som står bakom familjen och har klubbkänsla, vilket gör det ännu mer synd att han tackade nej.

Blåvitts Silly season hittills är la sådär, men den viktigaste sillyn är på sommaren och den går ut på att behålla så många spelare ur truppen som möjligt. Då vinner man guld. Fråga Haglund, Rehn och Jonevret.

2007-11-24

Vad gäller Silly Season

Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Men en bra dag, i en välskött klubb, kan man ibland få snäppet under, lika bra som man tänkt sig. Hugosson, om han kommer, är ingen Rami Shabaan, men ändå billig och bra. Det samma kan nämnas om många andra. Betänk ändå att det är silly season, tiden då allt kan och bör tolkas till vår egen fördel. Så plan B i målvaktsfrågan skapar ju möjlighet att värva den där drömforwarden vi inte hade haft råd med annars. Och betänk, om det löser sig med Söder, att ha ha två tonåringar i Bärkroth och Söder som delar skytteligasegern 2010. Men hoppas inte på allt för mycket bara. Utan sjung i stället med i hur Pessimistkonsulten skulle ha skaldat årets vinterförhoppningar:

Ja det är lika bra att sluta drömma. Om Maradona kan vi bara be
Och om vi snackar om Zidane, som kunde dribbla även han
Så får vi nöja oss med Nicke C.

DMTW

Huvudperson: Jag
Företeelse: Medier jag hatar
Don´t mention the war: Efter 15 års bittert bojkottande av GP på grund av deras sportredaktion, så börjar jag allt oftare läsa den med glädje och uppskattning. Efter Härd så har Stenbergs Spott och Spe på fredagar tillhört de vanligaste irritationsmomenten som vardagen har att erbjuda. Nu plötsligt ser jag fram emot fredagsspalterna. Att det skulle ha att att göra med de allt mer frekventa men både välmotiverade samt välformulerade påhoppen på TV4 förnekar jag å det grövsta...

Rami är klar!

Grogg avslöjar.

Enligt envisa rykten så är Rami eventuellt klar för en klubb i Västra Sverige, eller Stockholm. Det kan dessutom vara en utländsk klubb som snuvat dom svenska klubbarna på hans signatur.
Rami vill själv inte kommentera en övergång, men enligt källor så skall det vara helt klart att han lämnar Norge eller åtminstone den nuvarande klubben Fredrikstad. I vilket fall som helst förefaller det vara till 100% klart att Rami lämnar sin nuvarande lägenhet. Prislappen för köpande klubb ryktas ligga runt 1-10 miljoner, samt en sign-on bonus på 1-5 miljoner. I den mån Rami Shabaan inte skulle vara klar för just Blåvitt, så erfar www.grogga.blogspot.com att Gefles Mathias Hugosson är klar för Blåvitt enligt ovan.

Om Magnus Erlingmark vore en låt...

Betänk en valfri samling människor på tex en förfest. Någon stoppar in en CD-skiva och höger volymen:

Första takten:
Ett ackord, sedan en rätt mjuk gitarrslinga. Folk ler igenkännande
Andra takten: Trummorna kommer in. Några håller takten mot med händerna mot låren samt några stampar takten med foten.
Tredje takten: Refrängen, några sjunger med lite lätt, andra inte, alla kan dock texten till refrängen.
Fjärde takten: Se ovan fast alla som gnolar med tar Axl´s överstämma med varierat resultat och några höjer lite på rösten och klämmer i ett "free" i stället för "green" Jag är nog en av dom.
Femte takten: Första hårda gitarrackordet. Det rycker i luftgitarrsarmen.
Sjätte takten: Se ovan
Sjunde takten: Folk börjar lira luftgitarr, några gnolar även med och härmar elgitarrens ljud i vad som skulle kunna stavas deodeodeoooo
Åttonde takten: Se ovan
Nionde takten: Det blåser i en pipa, det riktiga riffet/kompet kommer igång, tempot ökas. Det har gått en minut och tjugo sekunder, låten har startat. De som inte headbangar, nickar åtminstone instämmande. Vissa föredrar egentligen Metallica, andra Smiths. 1-2 två skulle hellre köpa Astral Doors kommande album 7 dagar i veckan. Det är ingens favoritband, ingens favoritlåt, men ALLA DIGGAR.

Den passar var som helst, när som helst. Om inte älskad, så åtminstone uppskattad och respekterad av alla. Om Magnus Erlingmark vore en låt, skulle det vara Paradise City.

Menlösa månaden

Bortsett från att min mamma fyller år, så är nog November något av det mest meningslösa bland meningslösa månader som kalenderåret har att bjuda. Serien är slut, jul-december har inte börjat och inte heller silly season på riktigt. Men november behövs för kontrasternas skull, precis som bakfyllan, tisdagar (förutom det feta tisdagen) samt Utbildningsradion. Men helt värdelös är inte månaden. Jag har lärt mig en hel massa under månaden som gått. Under etiketten nedan avser jag att dela med mig av en del av det.

2007-11-23

En Internet-klubb

En supportersammanslutning på Internet har köpt en fotbollsklubb. Vissa romantiska krönikörer jublar och folk tror på allvar att det kommer bli en framgångsrik saga. Tillåt mig tvivla. När företeelsen blir tillräckligt stor blir det så att någon med lite mer pengar och/eller möjligheter till opinionsbildning än andra blir de som i praktiken styr klubben. Det kan vara en uppmärksammad bloggare, någon skribent i någon tidning eller någon vanlig vidlyftig miljonär. Redan nu finns det en initiativtagare som för klubbens talan och sköter ”praktiska ting”.

Jag tror inte alls på idén att ett gäng Internet-supporters skall styra en klubb, även om man genom diverse Manager-spel på marknaden förletts att tro hur lätt det är att skifta taktik och laguppställning från en match till en annan, framgångsrikt scouta Albaniens talanger och göra ekonomiska kanonresultat. Genom nya sponsorer. I verkligheten kan man dock inte göra en massa omstarter av säsongen för att hitta rätt innan man kör. Att EA Sports skall gå in som finansiär är inte förvånande. Säkert kommer du snart att få köpa ett särskilt ”stödspel” med vars hjälp du kan rösta om laguttagningarna i klubben och testa olika laguppställningar.

En supporters tålamod och minne är mycket kort och det ekonomiska sinnet svagt. Men det är en vacker tanke för romantiker som börjar tröttna på kommersialismen och dårskapen inom fotbollen (sådana som jag).

Tänk er själva om den blåvita supporterskaran på Internet styrt klubben. Jösses, då hade Vasquez haft en mångmiljonlön som beviljats efter konstmålet, Walle och TO hade sålts i vintras, Hjalmar hade inte spelat en match och vi hade haft en spelartrupp på 40 pers, många med lustiga artistnamn och en rejäl bunt målvideos på Youtube. Nu har jag ändå bara nämnt några tokigheter som det fanns majoritet för under olika perioder under året.

Brasklapp: Om jag får fel om detta så var jag naturligtvis bara ironisk.

Stora journalistpriset

Så har journalisternas årliga ryggdunkande, Stora Journalistpriset, delats ut och jag är väldigt förvånad över att inte TV4 fick något specialpris av juryn för deras oblyga sätt att avslöja för oss icke-journalister en inblick i arbetsmetoder och ersättningar inom journalistskrået. Som exempelvis journalister som tar betalt kontant i kuvert för att göra TV-reportage, som presenterar sig som representanter för ”Kalla fakta” när de gör ”Juristkonsultationer” och som sedan anlitar torpeder för att driva in pengar. Om inte det är nog så kan man hångla upp statssekreterare efter att ha bjudit dem på stora mängder alkohol på kanalens bekostnad. Med den insikt TV4 givit oss om journalisters arbetsmetoder och lättköpthet så är det kanske inte otänkbart att några av de journalister som faktiskt fick pris igår fick underlag för sitt ”avslöjande” genom stora amerikanska och franska intressen som gärna ser ”rätt” reportage i svensk och europeisk media. Kanske till och med några extra kronor hamnade i de lågavlönade journalisternas fickor som finansierade resor och annat?

Men att hoppas på att juryn ens skulle nominera någon som avslöjar journalisternas ibland ljusskygga metoder kanske är att begära för mycket. Ibland finns det stunder då jag tycker att journalistbloggarens sänghoppande i kalsonger var hyfsat god journalistik, jämfört med mycket annat….

2007-11-19

Idrottens värld har andra måttstockar

Tänk om:
Ordföranden i ett industriföretag basunerar ut visionen om ett helskånskt företag och refererar till ett samtal med en företrädare för ett företag på dekis som varnat för att ha för många olika nationaliteter i företaget. Svenskt Näringslivs VD säger att ”det är en fara för svensk företagsamhet med för många utlänningar i fabriken samtidigt”. Många börskrönikörer håller med och skriver att om många företag följer ett av de ledande företagens exempel med upp till 80% utlänningar i fabriken samtidigt så är det ett hot mot svensk företagsamhet. Afrikaner i arbetslivet kommenteras slentrianmässigt som irrationella och egoistiska. Gör de en bra prestation säger deras chef ”så är det ofta med afrikaner, de gör ingenting och kan vara helt värdelösa för att sedan blixtra till”. I lagstiftningen är det bestämt att högst en viss procent av de anställda som arbetar i verkstaden får vara utlänningar. När lagens förträfflighet diskuteras så klagar många företagsledare högljutt och hänvisar till att det kan bli svårt för svenska ungdomar att få anställning i svenska företag om en massa utlänningar skall kunna komma och ta deras tjänster hur som helst.

Om dessa åsikter förts fram inom det riktiga näringslivet så skulle det vara ett himla liv i TVs morgonsoffor och på ledarsidorna. Nu är det dock inom idrottens värld och då är ovanstående scenario helt naturligt.

Ofta går folks resonemang kring idrott stick i stäv med hur de resonerar annars, vilket är lustigt. En god vän till mig är fackombud av den gamla stammen. Han har upprepade gånger argumenterat för det viktiga i att ”lika tjänst = lika lön”. Dvs de som har samma arbetsuppgifter skall ha samma lön utan att en chefs prestationsbedömningar skall vara lönesättande. Han har även motarbetat ett vinstdelningssystem med argumentet att man istället skall höja månadslönerna, ”- Lönekuvertets storlek skall inte bero på företagets kortsiktiga resultatsvängningar”. Han är också mycket tveksam till provisionsbaserade ersättningar eftersom det sätter ”orimlig press på löntagarna”. Sitter man sedan och pratar fotboll med honom så tycker han att segerpremier är en självklarhet och att placeringsbonus är ”en bra morot”. Dessutom måste olika spelare ha olika lön eftersom ”det är väl klart att en bra spelare skall ha bättre betalt än en sämre spelare”. Inget snack om ”lika tjänst = lika lön” då inte.

En fotbollsintresserad chef jag har är väldigt noga med att hävda att mångfald av kulturer är viktigt för att en organisation skall vara framgångsrik. Samtidigt så kvittrade hon nästan förtjust när det gick illa för Helsingborg. ”Det borde de väl fatta att det nästan är omöjligt att få så många olika nationaliteter och typer att samsas och jobba mot samma mål.” Häpp!

En annan jag känner, med sympatier något till höger om Gunnar Hökmark, klagar ofta på alla lata sjukskrivna och att han minsann inte har lust att betala över sin skattsedel ”för folk som gnäller för lite ont, de kan väl ta ett annat jobb?” Han har dock inga problem med att en i övrigt frisk och arbetsför 23-åring skall få gå före i vårdköerna för att ta bort broskbildning som irriterar vid maxlöpningar på match.

Idrotten ger alibi till många kullerbyttor i resonemangen.

2007-11-17

En egen bar!

Nu har syskonskaran förärats en helt egen bar, uppkallad efter oss. Den ligger i Stockholms Camden, dvs på Skånegatan på Söööööder. Där kan Becka sitta och dricka grogg när andra skaver runt Stockholm två varv med blödande bröstvårtor, smärtande infanterield och varje litet rövragg som gör sitt yttersta för att skava hål på skinnet.

2007-11-14

Lite gnäll

Marathon, mara-thon MA RA TH ON. Eller för att citera en gammal lagkapten. Jag och min stora käft. Idiotin är till och med min egen idé. Fy fan. Ett helt marathon.

Det känns fel att gnälla över en pokal vi aldrig vunnit. Nu har vi vunnit pokalen i fråga och då kan vi gnälla över det också. Jag köper inte det faktum att Lennart Johansson fått en pokal uppkallad efter sig. Han hade en kort karriär som förbundsbas för en svensk fotboll som under honom det gick dåligt för. Innan dess hade han en karriär som AIK-bas, under en tid som det gick dåligt för AIK. Och skulle han ha gett Sverige specialbehandling och gynnat oss lite extra i egenskap som Uefa-bas, så är han ju inte direkt en bas att vara stolt över. Så jag kan inte se vad Lennart Johansson har gjort för svensk fotboll, som berättigar att han fick guldbucklan uppkallad efter sig. Det är absurt och ingen skulle vara gladare än jag, om Alex eller Håkan skulle råka tappa bort den under året som kommer. Vila i frid Nisse Liedholm. Gre-No-Li är det största vi har haft från detta lilla land i fotbollsväg. Gre, No och Li representerar i ursprung dessutom södra, mellersta och norra Sverige. Gre-No-Li, skulle självklart ha namngett den nya pokalen då von Rosens blev non grata.

Det finns dom som påstår att värvningen av Niclas Carlsson inte kommer utgöra själva fundamentet för en stor och stark framtida blåvit hegemoni.

De gångna veckorna måste ha varit döden för en rödblågrönsvart själ. 41 000 på Ullevi, vilt firande i stan, 30 000 på Götaplatsen dagen efter. Lokalpressen har tävlat i hyllreportage till vår ära. Gothia FC är kort och gott en ganska bra idé.

Rehn-Olsson utsågs nyligen till årets tränare. Vi kan ju inte få rätt varje gång, eller hur Siwert?
Kolla sista brasklappen....Men han fick dock rätt om pionjärerna. I år skall "alla" satsa på egna talanger.

Jag såg inte fotbollsgalan. Det är fördelen med att TV4 tagit över den. Man kan se prisvinnarna på text-TV samtidigt som galan börjar sändas. TV4 är en skymf i alla dess former. Har jag skrivit det förut? Svenska Fans har ett nyinstiftat pris kallat guldskölden. Man skall rösta fram de bästa sportmurvlarna bland de som nominerades i den ursprungliga processen. Kommer inte ihåg hur jag röstade då, då alternativen var fria, men jag vet att jag röstade på Suzanne Sjögren som studioankare, Per Welinder som krönikör (ingen kan såga som han) och givetvis Glenn Strömberg som bäste expertkommentator. På frågan vem som man ville ge en liten känga, fick jag svår ångest. Att tvinga folk att välja ut blott en enda sportjournalist att ge en extra känga var ren tortyr av Svenska Fans. Det blev efter stor vånda Olof Lundh.

2007-11-13

Groggs hederspris

November. Allsvenskan är slut. Silly season har börjat men inte riktigt tagit fart på allvar. Diverse fotbollsforum fylls av mer eller mindre meningsfulla diskussioner, påtagligt ofta glider ämnet iväg från just fotboll. Det finns helt enkelt inte lika mycket att orda om och inte lika intressanta saker att reagera på.
Således är manegen krattad när den dyker upp. Fotbollsgalan, den beryktade.

Av nån anledning är det extremt få som erkänner på förhand att de nog kommer titta på den, ändå vet alla i efterhand precis vad som hänt. Märkligt samband det där. Men det är kanske törsten efter attt något skall hända? För plötsligt får varenda utsvulten forumist och journalist chansen att reagera på vad som utspelas på denna firmafest. Och oj vad folk rasar mot allt och inget.

Man skulle kunna analysera länge vad folk rasar över och varför, och vad som egentligen är värt att rasa över. Förmodligen skulle man komma fram till att det rasas över samma saker varje år, eftersom TV4 producerar en gala efter deras galamall 1A varje år. Oförargliga artister som sjunger playback, halvtaskiga komiker som knappt lockar till skratt. Dogge och Tomten på turné. Om detta kan man skriva mycket, men mycket är redan skrivet så det finns ingen större anledning att fortsätta lägga ut texten i onödan.

Dock vill vi på Grogg givetvis dela ut ett hederspris vi också, årets Grogg kallar vi det helt enkelt för. Och det är ju inget tviveln om vem som är tidernas mest värdiga vinnare.
Alla vet vi ju att man blir snyggare och mer attraktiv ju mer man groggar och alla vet vi vem som var attraktivast redan innan fotbollsgalan började. Välförtjänt som få med andra ord, så mottag denna lilla hyllning Bengan. Gratulerar till utmärkelsen, årets Grogg, det är välförtjänt i ordets rätta bemärkelse. Grogg on!

2007-11-11

Fortsätt så, Platini!

Platini skulle enligt svensk media och diverse makthavare inom svensk fotboll bli en dålig företrädare för UEFA och Platinis tillträde vid makten skulle innebära sämre förutsättningar för svensk fotboll.

Platinis riktlinjer för framtiden tycker jag dock pekar åt helt rätt håll för svensk fotboll. Folkhems-Lennart gjorde som de flesta andra med rötterna i folkhemmet och byggde upp en stark tjänstemannaorganisation som leddes av en VD (som händelsevis var svensk). Tjänstemännen började leva sitt eget liv och nationsförbundens inflytande i styret minskades till förmån för tjänstemännens. Platini har nu minskat tjänstemännens makt och återigen flyttat tillbaka makt till exekutivkommittén där nationsförbundens representanter är representerade.

Han har också lagt förslag om att 75 % av biljetterna i de europeiska finalerna skall gå till lagens supportrar istället för till sponsorer, samarbetspartners och VIP-folk. Just andelen biljetter till supportrar har minskat drastiskt under Lars-Christer-Lennarts styre. Dessutom föreslår han att finalerna skall spelas på helger så att fler kan få tillfälle att vara på plats.

Han arbetar också för att storklubbarnas makt skall minska. Det är kanske en strid mot väderkvarnar, men han tar striden i alla fall vilket är en strid som gynnar svenska klubbar. Folkhems-Lennarts UEFA blev en väloljad kommersiell organisation vilket visas upp i årsredovisningarna där ekonomifrågor, TV-intäkter och annat dominerar texterna. Men frågan är om det är UEFAs roll att tjäna så mycket pengar som möjligt? Jag tycker inte det och uppenbarligen har även Platini en annorlunda agenda än folkhems–Lennarts kommersialism.

Smolket i glädjebägaren är Champions League där hans förslag innebär att det blir lika tufft som idag att ta sig till gruppspelet om man är ett lag som inte är från de 16 bäst rankade nationerna. Hans förslag innebär dock att de 16 bäst rankade nationernas cupmästare skall få kvala om 4 platser till CL. I övrigt har han flera förslag som syftar till att gynna de mindre länderna (dvs brödnationer som Sverige).

Men sådana här frågor struntar svenska fotbollssupporters i samtidigt som de högljutt gnölar om att svenska lag sällan får till det i de europeiska cuperna. Nej, tro fan det! Folkhems-Lennart och tjänstemanna-Lars-Christer har effektivt sett till att möjligheterna för lag från små nationer har en enorm tröskel att ta sig över för att få vara med och leka eftersom vi inte är kommersiellt intressanta.

2007-11-06

Haiku

Regntunga höstlöv
Oundvikligt är fallet
liksom Örgrytes

2007-11-05

Ta en glass

Jag brukar älska silly season. En sorts lyckopillersinköp för andras pengar. I år är entusiasmen som bortblåst. Lyckopillren kanske inte behövs i samma utstäckning? Jag har vunnit SM-guld 11 gånger. Glädjen varar inte så länge som man kanske tror. Dagen efter är oftast bättre än själva gulddagen. Då är det 100% kvalitetsmys som gäller. Den enda känslan jag har kvar nu är väl snarare en ickekänsla. Den frånvarande känslan av frustration och saknad. Som de gånger man är så skitnödig med långt till toan, att man lovar sig själv att verkligen avnjuta alla de tillfällen då man inte är det. Så är det nu, för man får verkligen påminna sig om att vi vann och att inga andra gjorde det. Är det därför silly season känns så grå, kall och trist? Förmodligen.

Det låter drygt, det känns drygt. Men sett till vilka namn som verkar finnas på marknaden, så är en ny målis det enda som känns intressant. Shaban är drömmen, Hugosson det realistiska och Erik Dahlin den asbilliga chansningen. Så länge det blir en stabil allsvensk målvakt, blir jag dock nöjd.

Niclas Carlsson har redan stämplat in på Kamratgården. Vem är han och vad fan gör han här? Bra fråga. En gnagarback med humor sägs det. Men det besvarar inte frågan vad han gör här. I dessa fall, får man helt enkelt göra ett aktivt val att antingen lita på Håkan Mild eller inte göra det. Vad gäller backar har St. Sportchef dock ett rätt bra track record, så det får väl gå för den här gången Niclas. Välkommen förresten!

En djupledslöpande forward står på mångas önskelistor. Man skulle kunna göra en lista med det högsta förväntade priset först:

1. Ailton Almeida. Får mkt kritik i Danmark, men vi vet ju alla vad han kan. En komplett anfallare.
2. Paulinho den andre. Häckens sommarbrasse har gjort stor succé. Min magkänsla säger mig att han mycket väl kan ha en klausul som inbegriper en reservation mot att Häcken inte går upp i allsvenskan, vilket dom inte gjorde. Varför skulle han annars skriva på ett flerårigt kontrakt med fucking Häcken?
3. Matteus/Bärkroth/Robin Söder (om han kommer hit). Gratis alt. näst intill gratis.


Oremo är årets Toivonen. Hans kvalitet står inte i proportion till hans pris varpå jag inte är intresserad. Allbäck då? Tja, det vore roligt att förnedra Öis på det sättet. Men han går nog hellre till ellos för halva lönen än stämplar in på KG för dubbelt upp. Det har han dessutom råd med.

IFK Göteborg har nått framgång genom att satsa på egenuppfostrade talanger i stor utsträckning. Skall vi helt plötsligt lämna den filosofin bara för att vi vann? Jag tycker inte det. Köp en glass Håkan, ha is i magen och köp inte för köpandets skull.

2007-11-04

Porr och allmän omoral

Berth Milton-affären (kan ju låta missvisande med porraffären), blev som väntat big news. AIK´s styre har reagerat starkt och man har svängt sig i kritiska floskler som "värdegrund" och "associeras med". Om det inte vore för att jag är övertygad om Blåvitts styre i exakt samma situation hade yttrat sig exakt likadant så hade jag nog kunnat brista ut i ett SLUTA LJUG! För även om AIK redan hade kunnat "associeras med" porr, så hade det inte direkt varit deras största ideologiska problem. Lundin Oil tjänar pengar på olja vilket bidrar svårt till miljöförstöringen. Dessutom har man fått mycket skarp kritik av människorättsorganisationer för att på olika sätt ha subventionerat folkmordet i Darfur. Detta funkar dock betydligt bättre vad gäller "värdegrund" och "associeras med". Fast detta är inget angrepp mot AIK tyvärr. Vi lever i ett märkligt land med märkliga sociala koder. För ingen tror väl att Calle Bildt hade fått nuvarande jobb om hans förra jobb hade varit för Berth Milton i stället för just Lundin Oil?

Appropå märkligt land, så tror jag att samhället helst vill att jag fortsätter röka och snusa. Hur kan det annars vara dyrare per dag att på apoteket inhandla nikotinläkemedel, än vad det är att avnjuta ljuvlig tobak? Vore jag det minsta kriminell, hade jag börjat smuggla Nicoretteplåster i stället för polsk Marlboro light. Där finns en marknad och ett uppdämt behov. Siwert Band har nog rätt. Att röka är en samhällelig plikt som fler borde utföra. För att fixa ett marathon har jag inlett ett längre uppehåll, men har lovat mig själv att börja röka igen när jag fyller 70.

2007-11-02

Drömjobbet för en dag

Smygtittade lite på TV3´s semijournalistiska samhällsprogram Insider idag. Tydligen har porrkungen Berth Milton köpt in sig i AIK och hävdar att han kan stoppa huliganismen. Rent nonsens givetvis. Men så kommer vi till det intressanta som jag faktiskt tror på. Milton hävdar att svenska klubbar tackar nej till att bli sponsrade av hans porrföretag Private. Det är porrpengar non grata som gäller i allsvenskan.

Jag skulle vilja vara klubbdirektör eller marknadschef i en allsvensk klubb jag skiter i för en dag. Jag skulle vilja göra det och faktiskt ta emot dom där porrpengarna som är non grata i alla andra klubbar.

Varför? Jo, den enda journalistiska ambitionen eller snarare tendensen jag kan urskilja på denna bloggen, är en fäbless för att påtala etablissemangets lögner, hyckleri och dubbelmoral. Jag skulle vilja ta emot dom där spanska porrpengarna och sedan i lugn och ro med en god kopp kaffe, avnjuta hur Simon Bank och Mats Olsson dagen efter skulle slå knutar på sig själva för att fördöma ärendet. Allt om manschauvinism, heteronormer, objektifiering, cynism samt profitering på kvinnokroppen. Jag skulle vilja avnjuta deras fördömanden och sedan se dom där helsidesannonserna för Anal bitches och Spermdrinking sluts på sidan efter.

Svenska klubbar i allmänhet har nog ingen speciellt gemensam hållning gentemot pornografi. Dom tar snarare inte emot porrpengarna för att det vore ett politiskt och PR-mässigt harakiri. Därför vill jag vara klubbdirre i en klubb jag skiter i för en dag. Bara för att se reaktionerna.

2007-11-01

Vem kan man lita på?

I dagens DN kan man läsa om en socialdemokratisk riksdagsledamot från Skåne har lagt en motion om att det bör utredas hur svenska klubbar kan få skattelättnader för att anställa utländska fotbollsspelare. Riksdagsledamoten anför följande exempel: ”…en allsvensk fotbollsspelare som får 50 000 kronor i handen kostar 130 000 kronor för en svensk klubb (30 000 kronor försvinner i sociala avgifter och 50 000 kronor i skatt) En dansk klubb som betalade 130 000 kronor skulle ge en utländsk spelare med expertskatt drygt 90 000 kronor i handen.”

I DN utvecklar ledamoten:
”- Om svensk fotboll ska kunna konkurrera internationellt måste skatteregler och moms snabbutredas”
”- Annars dräneras svensk elitfotboll på spelare”.

Det är intressant att en (s)-ledamot gör kopplingen att höga löneskatter ger sämre konkurrenskraft internationellt och försvårar möjligheterna att behålla/attrahera spetskompetens. En koppling som då borde gälla de allra flesta yrkesgrupper som kan verka internationellt, dvs läkare, sjuksköterskor, ingenjörer etc som i allt högre utsträckning också väljer att flytta utomlands för att få mer pengar i plånboken.

Det måste vara ett ganska unikt ställningstagande från (s)-håll att en liten, exklusiv grupp av verkliga höginkomsttagare skall få skattemässiga fördelar, eller är det början till ”de nya socialdemokraterna” vi ser? En politik där löneskatterna skall sänkas för yrkesgrupper som är viktiga för svenska företags konkurrenskraft. Vad blir då nästa exklusiva yrkesgrupp som av (s) föreslås få skattelättnader för att stärka den svenska konkurrenskraften internationellt? Eller resonerar riksdagsledamoten som redan de gamla romarna gjorde, att med skådespel kan man blidka folket….

Samtidigt kompishånglar de ”Nya moderaterna” på fyllan med journalister och har jourtelefonen i handväskan innan man åker till partistämma. En partistämma där man kramar den generella välfärden, pratar om vikten av höga skattenivåer, bevarad arbetsrätt samt skär ned kraftigt på försvaret. Otänkbara tankar bara för några år sedan inom (m)s gubbmaffia. Inget är sig likt denna bakvända säsong.


Motionen kan ni läsa här: