2009-09-26

Videobedömningar i efterhand

Kim Christensens tilltag med målen har inte direkt gått obemärkt förbi. Själv blev jag närmast chockad över med vilken tydlighet han gick och flyttade in stolparna. Det tyder verkligen på att det är något han och hans kollegor pysslat med sedan urminnes tider utan att någon domare eller assisterande sådan reagerat överhuvudtaget. Det är lite som när Mats Hulth lät Stockholms Stads kreditkort dansa på Stockholms bardiskar i början av seklet. Det var fel men ingen reagerade förrän det blev övertydligt inför ögonen på fel bartender. Mats Hulth fick bära hundhuvudet men det var desto fler tjänstemän som fick se sina vanor ändrade (men de fick behålla jobben).

Nu reses kraven på videobedömningar i efterhand. Johan Croneman i DN kräver att alla Blåvitts matcher granskas i efterhand för att se om Kim fuskat. Det vore i så fall rimligt att alla målvakter granskas för att se om de flyttar stolpar, tycker jag. Croneman är annars en man jag har en särskild beundran för. Han är ständigt så genuint gnällig över småsaker så att jag är avundsjuk på hans i övrigt fantastiska liv. Jag har alltid tänkt att har han inte värre saker att bli upprörd över så måste han vara begåvad med ett fantastiskt lyckligt liv.

Croneman är dock bara en i raden, jag tycker mig ana en trend nu att allt fler kräver videogranskningar av de mest skilda situationer för att kunna utdöma straff i efterhand. Jag har tidigare uttryckt min oro över detta eftersom det kan leda till en ohållbar situation. Om videobedömningar i efterhand skall ges ökad betydelse så uppmanar jag Blåvitt att utrusta elva åskådare med varsin videokamera och sedan filma varje motståndarspelare varje sekund av en match. Jag lovar att det finns ett antal varningsberättigade förseelser hos varje spelare i varje match. Efter matchen samlar sedan Teddy ihop videobanden, redigerar ihop en skön varningsvideo och postar sedan DVDn till SvFF med adress:
”Attention Khennet Tallinger"
SvFFs Disciplinnämnd
171 23 SOLNA.

Oj, vad kul Allsvenska vi kommer att få. Juristskrået kommer att gnugga händerna….

För mig är det en klar regel som gäller och det är: Domaren dömer!
Sedan kan det vara så att domaren verkligen suger i vissa matcher men det gör ju även Zlatan (speciellt i landslaget). Domaren är en del i spelet och hans tiondelsbedömningar skall gälla!

Domslut skall fattas på planen, skall domsluten bedömas i efterhand så undergräver vi domarens auktoritet på planen och det är inte gångbart att komma med domslut i efterhand. Då blir det så att det lag som råkar ha bäst kameravinkel vinner fördelar, är det så vi vill ha det?

Joos Hooiveld - äntligen en man med stake!

AIKs mittback Joos Hooiveld är precis vad Allsvenskan och svenska samhället behöver. En rakryggad man som inte drar sig för att kritisera fusk och människor som drar nytta av andras svagheter för att vinna fördelar. Hans rakryggade hållning mot Blåvitt och Kim Christensen är precis den moraliska resning som svensk fotboll behöver. Joos moraliska ådra förutsätter dock att Hooiveld är konsekvent. Att han aldrig tjuvar en rusning ur muren på frispark, förstärker en knuff, ligger kvar och har ont lite extra vid frispark, drar i en tröja, desperat vinkar på offside eller inkast för en linjedomare, för att inte tala om att vinna en tio-tjugo meter vid ett inkast. Bra där Joos, ickefuskare som du behöver vi fler av.

Men om du tjuvar i en mur eller vinkar för att få ett inkast med dig (felaktigt) nästa gång, då är du bara patetisk…..

2009-09-23

Zlatanmania

I över en månads tid har det inte gått att läsa en sportbilaga/sportsidor/fotbollswebsida utan att det står en massa underdåniga skriverier om Zlatan. Det är Zlatan högt och lågt, till och med i min morgontidning, DN, som brukar vara hyfsat neutral för att inte säga lite färglös (vilket jag gillar) var Zlatan på förstasidan i två veckors tid.

Jag är skittrött på de otaliga skriverierna om Zlatan. Idag är det exempelvis fem artiklar i en rosa tidning, lika många artiklar i en mer Bonnier-anknuten och då är det efter en match mot ett av den spanska ligans otaliga bonkegäng. Zlatan må vara en av världens bästa spelare, men han spelar just nu i en av fotbollsvärldens ojämnaste ligor där ett poängtapp för Barcelona mot något annat lag än Real Madrid är lika ovanligt som en exklusiv Zlatan-intervju i Aftonbladet.

Svenska sportjournalistkåren har drabbats av en massiv masspsykos kring Zlatan. Alla faller in i kören och tävlar om vem som kan göra flest Zlatan-reportage. Här ser vi nog vådan av att sportjournalistkollektivet verkar vara en sammansvetsad grupp som reser runt i flock, tycker i stort sett samma sak och det de verkar vara mest oense om är hur man skall klä sig. Då blir det lätt att man går igång på samma saker och ingen har en avvikande inställning.

Samtliga fotbollsintresserade jag pratar med är grundligt trötta på alla överdrivna skriverier om Zlatan och hade hellre sett att sidorna fylls med annat innehåll. Det är helt enkelt för mycket Zlatan och för mycket av något blir ointressant i längden.

Zlatan är bäst, men jag är urless på Zlatanhysterin. Är det bara jag och mina vänner som är det?

2009-09-22

Seb-effekten

Det snackas om Åge-effekten och att ÖIS fått tillbaka några skadade spelare som orsak till ÖIS poängmässiga lyft. Under samma tid har HBK rasat som en gråsten i tabellen. Har detta något samband undrar ni kanske nu?

Svaret är enkelt: Sebastian Johansson

Den 14 juli lånade HBK ut Seb till ÖIS och den 20:e juli tog ÖIS sin första seger och har sedan dess ett ganska hyfsat poängsnitt. HBK inledde samtidigt en svit av uruselt poängsnitt. Det är knappast en tillfällighet, Seb-effekten är högst påtaglig.


2009-09-16

Från stjärnor till bottenskrap

Djurgårdens IF/FF/AB som enligt en stor del av den stockholmsbaserade mediaskocken skulle dominera svensk fotboll i decennier ligger lite pyrt till i årets Allsvenska. Djurgårdens ras har naturligtvis flera orsaker som interna stridigheter, skador, dåliga spelaraffärer etc.

Den stora skulden har av många lagts på Andrée Jeglertz som ”bara var damtränare” och antyder att det faktum att han var damtränare året innan ligger honom i fatet.

Jag tror att Jeglertz i rätt omgivning kan vara en bra tränare. I Umeå tränade Jeglertz ett lag som var ett av världens bästa klubblag. I laget spelade flera världsstjärnor kryddat med världens bästa spelare och man förde i stort sett alltid matcherna och man kunde släppa loss offensiven. Jeglertz roll var att hålla i de taktiska trådarna, se till att även bänkade spelare är hyfsat tillfreds och låta världsstjärnorna spela ut sitt register. I Djurgården tränar han en trupp där kanske hälften håller god allsvensk nivå och knappt någon är bra nog att avgöra en match på egen hand. Ett mittenlag om man har tur, helt enkelt. Det kräver nog ett annat ledarskap och en annan taktisk inriktning, oavsett om det är damer eller herrar man tränar.

Var det ett resultat av Djurgårdens berömda hybris att de anställde en tränare som var mycket duktig på att leda lag med spelarmaterial i toppklass till att träna en högst medioker allsvensk trupp? Vad förleddes Jeglertz att tro om Djurgårdens trupp, vilka nyförvärv lovades han som uteblev?

2009-09-14

Stiller - vår nye Rantanen

Hannes Stiller har verkligen gjort mer än vad man någonsin kunde hoppas på. Som lite av en målgörande räddare i nöden kom han i somras och har gjort några viktiga mål. Inte illa av en spelare ytterst få visste vem det var innan han kom till Blåvitt. Hans främsta egenskaper är att han står på rätt plats och är bra på huvudet. Han är dock ganska långsam och ser närmast seg ut i vissa situationer, men vad gör det så länge han gör viktiga mål?

Det påminner inte så lite om en viss finne som anslöt till Blåvitt under sommaren 1986. Jari Rantanen skulle ersätta Torbjörn och det var ingen lätt uppgift, men med sina viktiga mål under hösten hade han stor del i att Blåvitt tog sig vidare till kvartsfinal i UEFA-cupen. Likt Stiller var även Rantanen okänd för de flesta, lite långsam men målfarlig. Trots att han bara var i Blåvitt i mindre än ett år så är han en av de spelare som stuckit ut i min Blåvita historia. Stiller är på väg dit och nog kan han få stanna mer än i ett halvår, Håkan Mild?

2009-09-09

En elegant har börjat lovande

När kampen om UEFA-tronen stod mellan Michel Platini och Folkhems-Lennart så var stödet för Lennart Johanssons kandidatur massivt hos svenska journalister. Jag stödde Platini. Efter ett antal år under Lennart Johanssons styre hade UEFA blivit stormrikt men inför Europas storklubbar knäböjde Lennart och Europacuperna blev i stort sett stängda för små nationers klubbar. Skrällarna uteblir numer helt pga de många gruppspelen och det är alltid samma lag som spelar semifinalerna. Inför valet var den svenska presskåren ett gäng nyttiga idioter åt Lennart och spred ut infantila, fördomsfulla åsikter om ”sydeuropéen” Platini och hans tvivelaktiga samröre med Blatter.

Platini angav i sitt ”valmanifest” bl a att Europacuperna skulle göras mer tillgängliga för klubbar från små nationer, fler biljetter skulle gå till fotbollsfansen, landskamperna skulle få högre status och ett antal ytterligare punkter för att på nytt göra fotbollen mer ”folklig” och spännande igen. Att svenska journalister inte gillade Platinis programförklaring som skulle gynna svenska klubbar är en gåta. Lennarts regenttid bara ökade klyftorna inom europeisk fotboll, Platini vill minska dem (vilket är den enda vägen på lång sikt).

Platini har även tagit strid med Blatter i ett antal frågor och skaffat UEFA en klart tydligare profil mot FIFA än vad Lennarts UEFA någonsin gjorde.

Platini har sakta men säkert börjat en omstöpning av Europacuperna och nu har kvalomgångarna till Euro League och CL avklarats och vi står med facit efter första året. Tyvärr blev det inte så många fler lag från mindre nationer med, men många lag lyckades i alla fall ta sig till sista kvalomgången innan gruppspelet, vilket är ett fall framåt jämfört med tidigare år. Kommande år kommer fler ändringar i syfte att släppa in fler nationers klubbar.

Svenska fotbollstyckare som överlag inte är bemedlade med egenskapen tålamod rycker naturligtvis ut och sågar hela upplägget. DN har alltid haft en särdeles kärlek till Lennart Johansson (Johan Esk är granne med karln, vilket kan förklara en del) men den här artikeln av Göran Bolin tar priset. Efter endast ett år med nya upplägget sågas det jäms med fotknölarna och mellan raderna kan man nog läsa att ”det var bättre på Lennarts tid”. Herr Bolin följer en gammal svensk journalisttradition som säger att allt nytt skall utvärderas efter ett år. Har inte de önskade effekterna genast uppnåtts så skall nyordningen sablas ned. Som en följd av det har ett vindöverkänsligt fotbollsförbund hattat med Svenska Cupen år efter år och Royal League har begravts.

Jag tycker att Platinis start som UEFA-boss varit väldigt lovande för oss som tillhör blåbärsnationerna och SEF och SvFF bör arbeta hårt för att påverka Platini och hans mannar att än mer öppna upp Europacuperna för mindre nationer. Det ökar chanserna för svenska lag att komma till de europeiska gruppspelen mer än att ha särskilda skatteregler för idrottsmän (lex Danmark).

2009-09-08

En tickande bomb?

Sista omgången ser ut att kunna bjuda på en avgörande guldmatch: IFK Göteborg – AIK. Det låter väl himla härligt med en spännande fotbollsfest som avslutar säsongen?

Jag, fler fotbollsfantaster än jag och polisen ser nog på saken lite annorlunda. Här har det gått snett. Historiskt sett så är högriskmatcherna mellan AIK och Blåvitt inramade av bråk och stök och de ligger nästan alltid på en vardag för att minimera bråken. I år var det dock ganska lugnt när lagen möttes på Råsunda (vilket ger ett uns av hopp). Nu köps det, enligt olika uppgifter, upp biljetter av AIK-fans på alla möjliga sektioner på G:a Ullevi och de kommer att bli många på plats, utspridda över hela arenan. En säsongsavslutning på en söndag med guldchans för egna laget vill få supportrar missa och jag befarar att det kan bli livat värre i Göteborg under den allsvenska avslutningshelgen. Har vi otur kan rubrikerna efter helgen bli lika tråkiga som de som dök upp efter premiären mot Djurgården.

Jag anser att två fel begåtts:
För det första att kortleksmannen på förbundet som lägger spelschemat har lagt IFK-AIK som avslutningsmatch, dvs den enda match på hela året som inte går att flytta. Uppmärksammade inte förbund, klubbar, polis etc det faktumet alls? Varför inte låta Blåvitt möta HBK som avslutningsmatch? Här kan man faktiskt för en gångs skull säga att ”fotbollen inte tar sitt ansvar”.

För det andra så har IFK Göteborg gått med på supportersammanslutningens krav för att inte bojkotta bortamatcher (eller gjort avbön som supporterpamp Ågren kallar det). Om inte Blåvitt gått med på kraven hade AIKs supportersammanslutningar uppmanat till bojkott av bortamatchen mot Blåvitt, vilket förmodligen hade minskat antalet AIK-fans på Gamla Ullevi avsevärt (om det ligger någon reell kraft i supportersammanslutningens ord). Vilka krav Blåvitt gått med på är höljt i dunkel, men ryktena säger att Blåvitt bl a skall stå för säkerheten kring bortaklacken. Andra, mer osannolika rykten, säger att Blåvitt även skall stå för ev. skadegörelse som bortaklacken orsakar på arenan Jag tycker det känns sådär kul att Blåvitt drar på sig stora kostnader för bortaföljet som AIK annars skulle haft (i gengäld skulle AIK gjort detsamma när Blåvitt var på besök). Fel tänkt, Kamratgården!

Även utan AIK-fans så skulle arenan fyllts så vad IFK Göteborg har att tjäna på att gå med på supportersammanslutningens krav förstår jag inte.

2009-09-04

Tack för allt, Tony!



Jag har varit bortrest i början av veckan och när jag kom hem igen fick jag reda på den tråkiga nyheten att Tony Gustavsson fått sparken som tränare i Hammarby IF. Det var med vemod jag mottog beskedet.

I den ganska grå massa som kallas fotbollsvärlden dyker det då och då upp små ljus som lyser upp den annars lite dimgrå vardagen. Tony Gustavsson var ett sådant ljus. Hans språkbruk och sköna, obegripliga förklaringar i samband med match gav alltid underhållning i en annars trist 0-0 match. Jag är säker på att några Tony G-citat kommer att leva vidare långt efter att vi i övrigt glömt Tony. Han kommer att bli en legend fullt i klass med Rolf Zetterlund helt enkelt. Hur många gånger har jag inte lyssnat till Tony och förstått alla ord för sig men inte sammansatta i de meningar Tony använt. Hans oblyga flörtande med Bajen-publiken har också fått mig att rodna ibland. Tony har helt enkelt levererat bra underhållning och Allsvenskan blir en stor attraktion fattigare när vi inte får några fler Tony-intervjuer att skratta åt.

Jag har för mig att Tony är universitetsutbildad i fotboll och har 40 poäng ”Fotboll” eller något sådant i sitt CV. Jag antar att det är därför han så idogt försökt att intellektualisera yrket. Han och hans generationskamrater i tränarkåren (”Kessler” Norling, Haglund mfl) använder helt nya ord för att beskriva fotbollen. Ibland undrar man om det är fotboll eller ett nytt affärssystem de pratar om. Tony kanske är en föregångare, vem vet?

Ni som läser detta har säkert några sköna Tony-citat att dela med er av. Dela med er så sammanställer jag dem i ett inlägg senare.

Grogg är död- Länge leve Grogg!


Har vaknat upp ur den värsta gravid/nybliven mamma-koman och tänkte att här ska det bloggas. Men kom av mig när jag till min fasa fick se att här är noll aktivitet! Vad har hänt med denna den stoltaste och finaste av bloggar? Den enda som lyckats hålla fanan högt är Siewert- all cred till dig broder- men nu har visst även han försvunnit. Hm, får se om vi kan ta tag i detta igen, eller vad säger ni bröder? FORZA BLÅVITT!