2011-02-24

Är det så mycket bättre i Danmark?

Nu när FCK var i åttondelsfinal i turneringen som Folkhems-Lennart devalverade så var det mängder av artiklar och inslag om dansk ligafotbolls överlägsenhet i allmänhet och FCKs överlägsenhet i synnerhet. Svensk Elitfotboll och dess ordförande Bosse Bank har länge tittat med beundrande blickar på den danska ligafotbollen. Tydligen är allt så mycket bättre i Danmark för att ett lag kommit till åttondelen i Champions League. Jag började då fundera på om det verkligen är så mycket bättre i Danmark.

De har naturligtvis sin expertskatt som de använder för att betala spelare som anländer från utlandet (danska som utländska) vilket ger en fördel (men knappast något som gynnar danska talanger). Men debatten om att svenska högavlönade idrottsmän skall få lägre skatter än andra är så infantil så den tänker jag inte ge mig in på och jag har dessutom redogjort för det tidigare.

FCK fick en lotterivinst för några år sedan vilket jag behandlat tidigare vilket inneburit att de fått ett ekonomiskt försprång. Men hur ser det ut annars?

Jag börjar med publikstatistiken. Superligaen (eller SAS-ligaen som den hette tidigare) har endast en säsong de senaste fem åren dragit fler åskådare än Allsvenskan, det var säsongen 2009/2010 som jämförs med Allsvenskans 2010. I övrigt har Allsvenskan lockat fler åskådare totalt sett.

De tre senaste åren har publiksnittet varit högre i Danmark men värt att notera är att för innevarande säsong så är snittet hittills i Superligaen 6188 åskådare vilket alltså är mindre än snittet för Allsvenskan uner ”katastrofåret 2010”.

Allsvenskan lockar alltså mer publik än danska högstaligan (med en säsongs undantag).

1-0 till Allsvenskan.













2011-02-18

Vinter

Morgondagen bjuder på Blåvitts första träningsmatch på hemmaplan för året. Valhalla IP gästas av Landskrona BoIS och det är många minusgrader i väderprognosen.
Blåvitt ställer upp med 4 vänsterbackar och Faltsetas på mittfältet, och vi vet ju alla att Faltsetas är grym på försäsongen.

Vädret passar bäst för skidåkning och därför rekommenderas dagens Skavlan från SVT där André Pops gästar 9 minuter in i programmet. Se det
http://svtplay.se/t/102974/skavlan

2011-02-11

Den stora skymfen mot SM-bucklan

En annan fråga som varit på tapeten i närtid är Lennart Johanssons pokal som öppnats eftersom det gick rykten om att det fanns inofficiella inskriptioner på insidan av pokalen. Det skulle tydligen vara en skymf mot pokalen om så var fallet.


Pokalen öppnades och visst fanns det lite klotter hafsigt ditristat (som inne på en skoltoalett ungefär). Själv tyckte jag mest det var en kul grej.


Jag tycker det är värre att den är uppkallad efter Lennart Johansson. En man som är intimt förknippad med en enskild klubb i Sverige och vars stora livsgärning varit att utveckla UEFA till ett monster som går i storklubbarnas ledband. Under hans ledarskap såg UEFA till att klubbar från mindre länder (som Sverige) fick mycket svårare att nå långt i europeiska cuper eftersom de stora länderna fick en massa friplatser, Europamästerskapen svällde till att bli monsterturneringar så att det bara är tre-fyra länder som har råd och kapacitet att anordna mästerskapen. På det stora hela blev UEFA rikare, maktfullkomligare och de stora ländernas inflytande mycket större under Lennarts (och Lars-Christers) tid. Jag kan faktiskt inte peka på en enda grej som folkhems-Lennart gjorde under sin UEFA-presidenttid som gynnat svensk fotboll. Och honom döpte man Sveriges finaste fotbollspris efter, det är en ännu större skymf mot pokalen än lite barnsligt klotter på insidan.



Det är ironiskt att en fransman som var hårt baktalad av Lennart med entourage nu gör sitt bästa för att underlätta för mindre nationer som Sverige att komma långt i Europacuperna och för att strama åt villkoren för storklubbarna. Det borde en svensk ordförande vid namn Lennart gjort mycket tidigare.

Vikande popularitet för skidsporterna att vänta

Lite i smyg har TV4 gjort klart med rättigheterna för längdskid-VM om två år och världscupen i skidskytte nästa år. De följer sin trogna bana och snor åt sig godbitarna när SVT gjort ett hästjobb och ordnat till riktigt bra TV-produktioner och fixat ett stort intresse. Vinterstudion är fortfarande det i särklass bästa sportprogrammet på TV.

När TV4 tar över är det väl bara att vänta vikande tittarsiffror och minskande intresse för dessa sporter. Allsvenskan har tappat kraftigt i popularitet sedan TV4 tog över och det är nog ingen tillfällighet utan jag tror på allvar att det har ett samband. Vi sportintresserade är nog de mest konservativa av alla tittare och vi vill inte att våra favoritsporter skall förstöras av en massa trams som sidlinjeintervjuer med tränare med flackande blick, målskyttsintervjuer (oj, vilken idioti det var) och andra ”förnyelser”. TV4 har en sjukdom som innebär att de till varje pris måste ”förnya TV-mediet”. Det kanske funkar när man gör nöjes- och plojprogram men det fungerar uppenbarligen inte på sporttittarna. Vi tycker att sporten är tillräckligt spännande och intressant i sig så att TV4-tramset inte behövs. Efter det förlöjligande hån mot skidsporterna som många TV4-företrädare ofta uttryckt kan man undra hur de kände sig när deras kanal köpte rättigheterna. Hoppas de har laddat med långkalsonger (Ullfrotté rekommenderas varmt).

Sedan är det det där med reklamen. Jag vet att TV4 är en kommersiell kanal som jag kan se gratis men avbrotten förstör verkligen en sportsändning och jag betalar hellre TV-licens och slipper reklamen (just i sportsändningarna). Så rik är jag och lever ofta efter mottot "man får vad man betalar för". Så vid närmare eftertanke kanske jag bör förvänta mig skit i TV4 eftersom det är "gratis" .

2011-02-09

Polisfakturering

Så var jag tillbaka igen efter att ha lagt den här biten i livspusslet långt inne i garderoben ett tag. Dessutom har det varit en ganska ointressant tid idrottsmässigt. Men på senare tid har en hel del inträffat som kan vara värt att skriva av sig lite om.

Igår kom en dom som säger att polisen kan ta betalt av idrottsaktiebolag för bevakningen av idrottsarrangemang. Indignationen är stor hos de klubbar som valt att bilda bolag eftersom det (än så länge) bara är klubbar som bildat aktiebolag som kan faktureras. Som vanligt i en ofta lismande elitidrottsrörelse så ser klubbarnas företrädare bara ena sidan av myntet. De bildar bolag för att det är skattemässigt fördelaktigt, gapar om sänkta skatter för idrottsmän och kräver av ”kommun” att ställa upp med mark och borgen för arenabyggen, men när det kommer till att betala det allmänna för tjänster så är man inte lika beredd att bidra. Vi kan kalla det för ”IKEA-syndromet”.

I sak så tycker jag att inne på arenan så kan klubbarna gott stå för alla kostnader för säkerheten. Istället för polis får de hyra in ordningsvakter, eller helt enkelt inte släppa in de element som brukar stå för ”ordningsstörningarna” (bortabojkotten var fantastisk ur ordningsperspektiv). Däremot bör inte polisen fakturera bolagen för bevakningen utanför på arenan. Då får vi också en tydlig gräns för vad som skall faktureras och inte.

Roligast (som så ofta) var ÖIS ordförande Lars Ranäng som hävdar att idrottsbolag inte alls finns till i vinstsyfte och den enda som trovärdigt kan använda det argumentet är väl just Lars Ranäng. Sedan de bildade Örgryte Fotbolls AB så har de förlorat publik, poäng och pengar och det är alldeles uppenbart att ÖFAB de senaste åren inte arrangerat matcher i vinstsyfte, de spelar hellre oavgjort.