2011-04-27

Har klubbarna gjort allt för att bli av med stöket?

Nu var det dags igen, krigsrubrikerna är framme och en match har avbrutits pga stök på läktarna.

Min fundering är, vill verkligen klubbarna göra allt för att få bort stöket? Det enkla svaret är naturligtvis ja, men när man exempelvis ser vad som hände dagarna innan Syrianska-AIK så är inte svaret så enkelt. I vissa av AIKs supporterkretsar snackades det mycket om att bojkotta bortamatchen mot Syrianska eftersom Syrianerna höjt priset rejält för bortafansen. Syrianska gav sig inför ”hotet” och bojkotten avblåstes. Jag kan naturligtvis inte veta om det inte blivit stök med en sådan bojkott men jag tror att det hade blivit betydligt lugnare om många AIK-fans stannat hemma framför TVn.


För några år sedan bojkottade bla Hammarbys och AIKs fans bortamatcherna eftersom de tyckte det var orimligt att bortalaget skulle ansvara för säkerhetskostnaderna kring bortalagets supportrar. En regel som ansågs märklig eftersom hemmalaget får alla intäkterna från bortalagets sektion. Jag tycker intentionerna i elitmanualen är bra, om man som klubb betalar för egna supportrar premieras verkligen ett bra säkerhetsarbete, eftersom lugnare supportrar på sikt ger lägre kostnader för säkerhet. Inför ”hotet” om bortabojkott gjorde de flesta klubbar upp om att strunta i elitmanualen och ta kostnaderna även för bortalagets supportrar. Det argument som bet mest var helt enkelt hotet om att förlora intäkterna från från det stora bortaföljet. Att detta följe ofta ger en massa stök och bråk var uppenbarligen inte det viktigaste.


En match med ett stort bortafölje innebär naturligtvis högre stämning men ofta mer bråk, stök och polisingripanden. Även ganska fredliga typer kan bli ganska aggressiva när man ser sina värsta antagonister med motståndarlagets klubbmärke tatuerat som skriker hur mycket de hatar ditt lag. Utan ett stort bortafölje blir stämningen mer avslagen och klubbarnas intäkter minskar men det blir betydligt lugnare. Kolla antalet ordningsstörningar under bortabojkotten och jämför med antalet störningar utan bojkotten. Den statistiken talar sitt tydliga språk.

Nå, gör klubbarna då verkligen allt för att få bort stöket?

Eller kan de tänka sig att avstå frn intäkterna från bortalagens supportrar för att få mindre stök på arenan?

2011-04-22

Flytta blicken, Blåvitt!

Det känns som riktigt taskig timing att komma med det här inlägget nu efter fyra inledande förluster i Allsvenskan, men det har legat i redigeringsläge ett tag.

Jag har länge reagerat över att det som kommuniceras från Kamratgården är att vi skall bygga lag för Europa, organisation för Europa och allt möjligt ”för Europa”. Ledningen för Blåvitt har ständigt haft blicken fäst mot horisonten i det terränglopp som kallas Allsvenskan. På något vis har det varit charmigt och med vår rika historia har det känts ganska naturligt.

Tyvärr har det dock visat sig att när man har blicken fäst mot horisonten så har vi snubblat på fallna grenar som Åtvidaberg, sega fastklamrande rötter som Gefle och nya skott som Assyriska. 2011 har vi helt missat den trånga starten mot målet. Vi är undanknuffade och sist i terränglopp Allsvenskan, stolpe ut är vårt signum.

Ledningen har bl a gått ut hårt och kritiserat 16-lagsserien för att det är så många enkla lag (för att sedan förlora mot dessa ”enkla” lag) vilket hindrar vår konkurrenskraft i Europa. Någonstans har man tappat fotarbetet. Truppen skall i första hand inte hålla för Europa, den skall hålla för Allsvenskan. Taktiken skall inte hålla i Europa, den skall hålla för Allsvenskan.

Jag tror att den absoluta majoriteten av blåvita supporters och samarbetspartners föredrar ett SM-Guld framför ett gruppspel i Europa - alla dagar i veckan. Det är dags att även Blåvitts ledning och andra inser detta och fokuserar rätt. Då kanske vi slipper snubbla fram i terrängloppet Allsvenskan som en berusad orienterare.

Vinner vi SM-Guld är vi i Europa, då kan vi höja blicken. Hör jag någon blåvit företrädare nämna Europa en gång till innan vi är där så stannar jag hemma/stänger av TVn och läser Alfons Åberg för sonen när det är match. Alfons har mer verklighetsinsikt.

2011-04-11

Alliansens ledargarnityr läser Grogg!

I söndagens SvD gjorde Alliansens partiledare ett skatteutspel. Som vanligt var det naturligtvis omgärdat av diverse förbehåll och luddigt formulerat men de skissade i alla fall på tre förslag som skulle gynna företagandet i Sverige. Ett av dessa förslag kan få direkt påverkan på fotbollen i Sverige. Det gäller förslaget om att ”öppna för en förenkling av den så kallade expertskatten”. Enligt det än så länge lite luddiga förslaget skulle de vilja ”pröva att införa ett förenklat förfarande där alla personer som har rekryterats utomlands och har en månadsinkomst överstigande två prisbasbelopp (i dag 85600 kronor) ska kunna räknas som experter”.


Det förfarandet är precis i linje med ett inlägg jag skrev här för snart två år sedan och är väldigt likt det expertskatteupplägg som Danmark har och som danska fotbollsklubbar använder flitigt. I svensk sportmedia är det nästan alltid en okunnig begreppsförvirring kring danskarnas expertskatt och den kallas allt som oftast för ”artistskatt”. Om jag fattat alliansföreträdarna rätt så skall man alltså kunna få expertskatt bara man rekryterats från utländsk anställning och sedan ges en månadslön över 85600 kr. Till skillnad från andra infantila och populistiska skatteförslag där enbart idrottsmän skulle gynnas så kan den här skatten användas för alla experter, alltså även i mer samhällsangelägna branscher än fotboll och ishockey och skall omfatta alltifrån forskare, läkare och designers till högavlönade idrottsstjärnor så detta förslag är mindre dåligt än andra förslag jag sett som ensidigt skulle gynna idrottsmän.


Att det hittills är så tyst från fotbollshåll och från sportjournalisterna om Alliansens skatteutspel är lite märkligt med tanke på att svenska skatteregler alltid framhålls av SEFs företrädare som en stor svensk nackdel jämfört med fotbollens förlovade land i väster, Danmark, och förslaget innebär faktiskt att vi skulle få samma skattemässiga förutsättningar som de har i Danmark. Men de har väl nog med att utreda vad Zlatan egentligen viskade till linjemannen….


Jag är dock mycket tveksam till om en svensk expertskatt av dansk modell skulle gynna svenska talanger (jag tror snarast det blir tvärtom) men utlandsproffsen skulle nog återvända till Sverige istället för att göra sina sista år i Danmark.