2008-08-26

Om publikkrisen

I Dagens Nyheter i veckan hade man ett stort uppslag om publikkrisen i Allsvenskan. Det är publiktapp lite överallt och den främsta anledningen anses vara de undermåliga arenorna. Märkligt nog verkar många förvånade, men mitt ”hur mycket pratar man fotboll på jobbet”-index skvallrade redan i våras om att det var ovanligt ljummen fotbollstemperatur i år (här kunde jag gjort en Leman och lite självförhärligande länkat till ett tidigare inlägg). Jag fattar inte hur klubbledarna kan vara så överraskade av publiktappet.

De lite halvtrista arenorna är en orsak men även Elfsborg med sin omhuldade skokartong till arena tappar. Jag vet fler anledningar till publiktappet.

Biljettpriserna
250 spänn för en sittplats vid ena hörnflaggan på Idrottsparken i Norrköping är ganska mycket pengar. När det kostar 199 spänn att se varenda allsvensk match i TV-soffan en månad så förstår jag att många väljer soffalternativet. Fotboll live är skit, kaffet är blaskigare och folk som sitter runt dig på bortaplan är otrevligare nu än för bara några år sedan. Sänder TV4 är dock 250 spänn för en livebiljett billigt....

Ingen Royal League
Frusna journalister och stockkonservativa fotbollsledare fick som de ville och såg till att Royal League försvann. En spännande tävlingscup som höll intresset vid liv även på vintern ersattes av gammal, vanlig försäsong mot okända klubbar och Superettalag. Förluster kan skrattas bort med ”vi testade en ny spelidé” och vinster upphöjs till Europa-triumfer med GAIS-matematik.

Lågkonjunktur
Räntorna går upp, konjunkturen viker och då svider biljettpriserna lite extra när månadens lön/A-kassa/rånbyte skall fördelas. Även hockeyn har haft vikande publiksiffror.

Pay per view
Nu börjar PPV-spridningen nå effekt. Är det lite regnigt, man måste fixa hemma, skjutsa dottern till träningen och hålla tvättiden så stannar man hemma i TV-soffan, istället för att ge sig ut i regnet och betala 1000 spänn för att bjuda familjen på fotboll. Spänningen får man lika bra hemma i TV-soffan.

All uppmärksamhet och stort utbud
100-sidiga allsvenska bilagor, upphetsade TV4-reportrar som går upp i falsett, allvarliga tyckare som pratar om sport som om det vore krig som utbrutit. Till det hundratals med Internet-sidor som skriver om minsta fis på tvären hos lagets fysioterapeut. Varje dag kan man se europeiska matcher i direktsänd TV (utom Bundesliga, Europas publikliga nr 1). Det blir helt enkelt för mycket, folk får ”football overload” och tycker att frugan är ganska mysig och exotisk ändå i jämförelse. Alltför upphetsade tonlägen och uppmärksamhet skrämmer bort folk mer än det lockar.

Hypen har passerat zenit
För några år sedan var intresset på topp, precis som det varit andra gånger. Även fotbollsintresset rör sig i cykler och att som några av våra konkurrenter gjort och planerat arenor för ett fotbollsintresse på topp kan nog innebära att de får anledning att ångra sig snart. Alltför många bortser från den cykliska historien, vare sig de är investerare, bankirer eller klubbledare.

Ett råd till klubbledarna: Sälj rejält billiga årskort!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Klokt inlägg. Det är verkligen så...

Dessutom storsatsar Viasat nu på Bundesliga - det är jävligt mycket boll...

Men, framförallt är det mesta TV4:s fel.

Bob Sacamano sa...

Dessutom riskerar man ju inte att få en bengal i nacken eller en bajamaja i svanskotan om man ser matchen i soffan.

Så riktigt lika spännande blir det ju inte hemma.

Anonym sa...

Fattar inget av vad du skriver.
Har tittat i 20 år. Har aldrig sett så mycket matcher i år. Att folk inte skulle vara intresserade att spendera pengar på sin hobby stämmer inte. Du förenklar på tok för mycket.
Lovar att det kommer vara lika mycket folk på hockeyn i år som tidigare....

Siwert Band sa...

anonym:
Uppenbarligen är du en i en minskande skara just nu vilket publiksiffrorna tyder på. Om några år vänder det uppåt igen, allt enligt cyklernas gång.

Klart jag förenklar, annars hade du fortfarande läst mitt inlägg à la 897 sidor för att få med alla olika vinklar.

Anonym sa...

Det är ju inte heller svårt att dra en parralell till hur det går för landslaget. Så oomtyckt som landslaget är nu har det inte varit sedan Olle Nordins dagar och även om laget var sämre i slutet av -90 talet finns det inget som talar för att laget ska bli bättre. Det sprider sig bland marginalsupportrarna (vedervärdigt ord dock).

Anonym sa...

Jag hatar gais.