2009-01-30

Bara vi får en ny arena så....

Vad har Malmö Redhawks och Leksand Stars gemensamt (förutom töntiga tilläggsnamn)?

Jo, de har båda nya, fina arenor och harvar i Allsvenskan i ishockey, varav laget med den överlägset bästa hockeyarenan i Sverige dansar på konkursens brant. MoDo Hockey har Sveriges näst finaste arena för ishockey och tog ett efterlängtat SM-tecken men sladdar nu i Elitserien. Flong nya arenor har uppenbarligen inte hjälpt klubbarna i deras sportsliga ambitioner på lite längre sikt än något år. Vad skall de skylla på härnäst?

Just mantrat ”bara vi får en ny arena så…” har vi hört till leda de senaste åren i Sverige hos idrottens företrädare. Allt skall tydligen lösa sig bara man får en ny arena, då skall inkomsterna och titlarna komma på rad. När klubbledare får frågan om varför det går så dåligt så svarar de ofta att ”vi har inte en arena som håller måttet”. Märkligt ändå att de två senaste årens titelhållare i svensk fotboll har spelat på arenor som enligt deras egen utsago är urusla att spela fotboll på. Så även utan en fin arena går det uppenbarligen att vinna stora segrar.

Däremot finns det många exempel på att en ny arena inte ger lösningen på alla problem Arsenal fick exempelvis en ny arena för inte så länge sedan och sedan dess har de inte tagit en titel (väl?). 1860 München byggde sig en ny, fin arena tillsammans med Bayern München och de harvar i andradivisionen med stora ekonomiska problem (mycket till följd av det svulstiga arenabygget).

En fin arena är en av de saker som hjälper till att öka intäkterna, vilket är en väg att gå mot framgångar, men idrotten är inte så enkel att mest pengar ger flest titlar (fråga Hasse Borg), utan det krävs mer än så. Och det är ju det som är tjusningen med sport, eller hur?

Jag är innerligt trött på dessa ursäkter till patentlösningar som skall lösa alla knutar. Förut var det riskkapitalbolag, nu är det arenor. Alltid har idrottens företrädare någon ny patentlösning i fickan som skall lösa upp alla knutar. Jag misstänker att efter arenorna är byggda kommer nya krav på särskilda skatteregler, eller ökade statsbidrag. I Sverige har idrottsrörelsen en faiblesse för att till stor del finansieras av skattepengar och sedan kalla sig ”kommersiell underhållningsindustri”….

Den klubb/förening/aktiebolag som inser och kommunicerar att det är fler ingångsvärden än nya arenor, skatteregler eller andra ”yttre faktorer” som ger framgångar, de är de stora vinnarna på lång sikt. Blåvitt har kommit långt, det gör mig ganska trygg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Öjs vann super(nåja)ettan då dom fick sin nya (ny måste vi kalla den efter uppröstingen) arena. Ellos vann sitt sm-guld efter att dom fick en flongny arena med norra europas längsta balk. Så man kan visst applicera "ny arena"=framgång-ekvationen i fotboll.

Klumpar du ihop fotboll och hockey i dina jämförelser en gång till så skickar jag Percy Nilsson på dig.

Siwert Band sa...

Flens Byggmark:
Elfsborg fick ett SM-Guld med ny arena, så visst på kort sikt så kan det ge framgång (speciellt om en kommun nästan skänker arenan), men det är inte den slutgiltiga lösningen på alla problem, som många försöker inbilla oss.

Hur går det för Assyriska? Hur går det för Östersunds FK? Hur går det för Göteborg FC? Hur gick det för Sundsvall? Hur gick det för Örebro?

Anonym sa...

Det är väl inget snack om att en ny arena ökar möjligheterna för framgång. Men det är verkligen ingen garant för det.