2006-11-07

Särskilda skatteregler för idrottsmän – Nej tack!

Nu har hjärntrusten inom Svensk Elitfotboll börjat kraftsamla igen för att svenska fotbollsklubbar skall få skattelättnader. Det är jag kraftigt emot.

Visst vore det kul om Blåvitt (men endast Blåvitt…) kunde börja konkurrera på allvar ute i Europa igen men inte genom att Blåvitts konkurrenskraft skulle stärkas genom särskilda skatteregler för svenska fotbollsklubbar (eller för den delen idrottsmän). För en ung, attraktiv ingenjör eller läkare är lockelsen att jobba utomlands för en högre lön minst lika stor som för en svensk fotbollsspelare. Det har aldrig talats om särskilda skatteregler för att hålla kvar unga läkare och ingenjörer, varför är det så viktigt att idrottsmän skall stanna i landet?

Jag har aldrig förstått varför det är viktigare att våra idrottsklubbar är internationellt konkurrenskraftiga än att våra företag eller offentliga institutioner är det. Jag tycker faktiskt det är viktigare att Volvo och Ericsson är bäst i världen och att vi har de bästa läkarna kvar i landet än att våra idrottare är kvar så att någon klubb kan gå till gruppspelet i CL. Volvo och Ericsson klarar av att vara konkurrenskraftiga trots våra skatter, varför skall inte fotbollsklubbar kunna vara lika kompetenta och bli konkurrenskraftiga utan skattelättnader?

Förmodligen kommer kreativiteten att blomstra om skattelättnader införs för idrottsmän/fotbollsklubbar. Ericssons och Sahlgrenskas korplag kommer med nya skattelättnader för fotbollsklubbar att genast få stora välbetalda spelartrupper med ”spelare” som skattar som fotbollsspelare och har som hobby att forska på magsyrebakterier eller konstruera lastbilschassin. Likaväl som Oscar Wendt och Anders Svensson på sin fritid kollar på DVD och spelar X-Box kan man väl rita lastbilschassin eller operera cancer när man har ”ledigt”?
Ett snabbt sätt för SEFs klubbar att få skattelättnader vore annars att påverka regeringen att klassa fotbollsspel som en hushållsnära tjänst

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.