2009-06-25

Förväntningar, krav och upplevda resultat

U21-landslaget har förgyllt vår tillvaro senaste veckan och alltfler har fått upp ögonen för våra ungtuppar. Det är överord lite överallt och superlativen staplas på varandra.

Även när vi förlorat mot England kommer alla att vara överens om att detta lag är det bästa som hänt på länge. En giftig sniper framåt, frejdiga ytterbackar, Gustav ”Torsten” Svensson och citatmaskiner vid sidan av planen. Alla ingredienser finns alltså på plats för att bli populära. Samtidigt förlorade vi faktiskt mot Italien, är ganska svaga bakåt på fasta situationer och uppvisar kunskaper i skådespeleri som är i den högre skolan. Filmningar brukar ge upphov till kritik, men filmandet verkar enligt de flesta vara en del i den nya generationens förhållningssätt och därmed nytt och fräscht.

U21-laget har haft ett mycket tacksamt utgångsläge. Eftersom vi varit kvalificerade från början så har förbundskaptenerna kunnat matcha laget i lugn och ro och spelat in spelare i rätt ålder mot rätt motstånd för detta mästerskap utan att tvingas ställa upp med det för stunden bästa laget och jaga poäng för att kvalificera sig. Något som brukar gynna värdnationerna i de allra flesta mästerskap. Dessutom hade de inga krav på sig från omgivningen, möjligen förhoppningar hos oss lite mer intresserade, men knappast några förväntningar eller krav. Allt utom förlust i alla matcher hade setts som en framgång.

Samtidigt sågas vårt stolta A-landslag vid fotknölarna. De är usla, tjuriga och inte vatten värda. Att de fortfarande har (en liten) chans till VM-slutspel spelar mindre roll. Mina norska kollegor skakar på huvudet åt den svenska kritiken mot vårt landslag. De hade kunnat byta bort en hel del miljarder ur sin stinna oljefond mot att få landslaget med i något mästerskap. De anser att kraven är orimliga på vårt A-landslag. De är djupt imponerade av att Sverige tagit sig till så många slutspel, men nu när vi blivit vana vid att alltid vara med så skall vi även spela rolig fotboll och ta oss till semifinal, annars är det mesta skit, kraven har ökat dramatiskt. I takt med det blir frågorna mer kritiska än vad U21-spelarna fått utstå, insinuationerna blir fler och media söker aktivt efter konflikter. I TV-trailern för U21-VM har det varit korta inslag med en leende Henke Larsson (jo, det är sant) och en öppen Freddie Ljungberg. Sedan dess har kraven ökat och med det följer kritiken, vilket fått Henke och Freddie att bli de trista intervjuoffer de är.

Själv gläds jag nästan mest över de blåvita inslagen i U21, det är nästan som under VM-94. Ja hela U21-EM känns som VM-94. Ett charmigt mysgäng lett av en smålänning som är med utan krav. VM -94 är på något vis höjdpunkten för svensk landslagsfotboll. En bronspeng var riktigt stort och alla var hjältar. Jag tror dock att om vi hade varit tyskar så hade Jonas Thern blivit hudflängd för sin huvudlösa tackling som fick honom utvisad precis i det läge där vi skulle överraska brassarna och gå framåt enligt den taktik Svensson/Grip tagit fram. En bronspeng efter den ganska korkade utvisningen hade setts som ett riktigt bakslag i Tyskland, där kraven är skyhöga på landslaget.

Och där kommer poängen med detta inlägg. Vad man upplever som ett bra resultat beror helt på vilka krav och förväntningar man har innan. Jämför bara vi blåvita och hur vi upplevde gruppspelet i CL -97. Trots vinst mot Milan så tyckte de flesta av oss att det var en ganska usel insats för våra krav och förväntningar var så höga efter tidigare äventyr. Nu skulle bara att kvalificera oss kännas som en enorm framgång hos de supportrar som fortfarande tycker att CL är en kul grej (det tycker inte jag som ni vet).

Jag tror dock att U21-sagan slutar mot England. Toivonen säger att vi nått målen, det är väl mycket beröm överallt. Vi stupar på två hörnmål och ett långskott och åker ur med 3-1 i baken. Rasmus Elm tröstmålar. Å andra sidan är jag en usel tippare.

3 kommentarer:

hat sa...

CL-gruppspelet 1996 menar du?
1997 hade vi inte en suck mot PSG, München och Besiktas(osäker på den, turkiskt lag var det i alla fall)

Anonym sa...

Väl skrivet, som vanligt!
Och nästan kusligt bra tippat :)

Vore intressant med en uppföljning av spelarnas medieattityd om några år. Gissar att de tröttnat på dåliga journalister som jagar konflikter och spekulerar hej vilt.

Anonym sa...

Grejen är väl att Journalisterna inte behöver leta lika mycket konflikter när defaktiskt får intervjuer och svar. Jag vill inte försvara alla journalister men det är ju ändå så att de har ett antal sidor att fylla och de säljer fler tidningar med positiva artiklar. En attityd såsom Lagerbäcks främjar snask-journalistiken, inte tvärtom.