2011-04-11

Alliansens ledargarnityr läser Grogg!

I söndagens SvD gjorde Alliansens partiledare ett skatteutspel. Som vanligt var det naturligtvis omgärdat av diverse förbehåll och luddigt formulerat men de skissade i alla fall på tre förslag som skulle gynna företagandet i Sverige. Ett av dessa förslag kan få direkt påverkan på fotbollen i Sverige. Det gäller förslaget om att ”öppna för en förenkling av den så kallade expertskatten”. Enligt det än så länge lite luddiga förslaget skulle de vilja ”pröva att införa ett förenklat förfarande där alla personer som har rekryterats utomlands och har en månadsinkomst överstigande två prisbasbelopp (i dag 85600 kronor) ska kunna räknas som experter”.


Det förfarandet är precis i linje med ett inlägg jag skrev här för snart två år sedan och är väldigt likt det expertskatteupplägg som Danmark har och som danska fotbollsklubbar använder flitigt. I svensk sportmedia är det nästan alltid en okunnig begreppsförvirring kring danskarnas expertskatt och den kallas allt som oftast för ”artistskatt”. Om jag fattat alliansföreträdarna rätt så skall man alltså kunna få expertskatt bara man rekryterats från utländsk anställning och sedan ges en månadslön över 85600 kr. Till skillnad från andra infantila och populistiska skatteförslag där enbart idrottsmän skulle gynnas så kan den här skatten användas för alla experter, alltså även i mer samhällsangelägna branscher än fotboll och ishockey och skall omfatta alltifrån forskare, läkare och designers till högavlönade idrottsstjärnor så detta förslag är mindre dåligt än andra förslag jag sett som ensidigt skulle gynna idrottsmän.


Att det hittills är så tyst från fotbollshåll och från sportjournalisterna om Alliansens skatteutspel är lite märkligt med tanke på att svenska skatteregler alltid framhålls av SEFs företrädare som en stor svensk nackdel jämfört med fotbollens förlovade land i väster, Danmark, och förslaget innebär faktiskt att vi skulle få samma skattemässiga förutsättningar som de har i Danmark. Men de har väl nog med att utreda vad Zlatan egentligen viskade till linjemannen….


Jag är dock mycket tveksam till om en svensk expertskatt av dansk modell skulle gynna svenska talanger (jag tror snarast det blir tvärtom) men utlandsproffsen skulle nog återvända till Sverige istället för att göra sina sista år i Danmark.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är det pengar som gäller så slår vi ändå inte FCK. Är den nettolön de betalar högre än den bruttolön vi betalar så spelar skattesatsen mindre roll.