2009-05-11

Arenakrig under uppsegling

2012 skall den nya fotbollsarenan i Solna vara klar. I ungefär samma veva är det tänkt att den nya arenan i Globen-området skall vara klar. För att få ekonomi i arenorna skall de inte bara tjäna pengar på fotboll utan även på andra evenemang som mässor, konserter med mera.

Det kommer att bli en intressant konkurrenssituation mellan dessa arenor om alla ”mässor och konserter” som skall göra den ekonomiska lyckan. I vassen lurar även Göteborg med Ullevi som nog inte tänker släppa ifrån sig godbitarna utan kamp. Som andra konkurrenter finns även Percys Malmö-arena och Globen (som dock tillhör samma bolag som nya arenan vid Globen).

För mig verkar det som att marknaden för ”mässor, konserter och andra evenemang” som kräver arenor av denna storlek är klart överskattad. Det blir nog till att pungslå fotbollspubliken rejält för att få ihop till räntor och amorteringar.

I kriget kommer det att finnas en klar vinnare och det är Live Nation och andra konsertarrangörer/agenter som väl snart får rejält med pengar av arenabolagen för att dra artisterna till arenorna. En stor förlorare kan skönjas också och det är Djurgården Fotboll/FF/AB som utan en klar arenalösning skall försöka uppbåda skattemedel (eller gratis mark) från Stockholms skattebetalare och även konkurrera på samma marknad som lär vara inmutad och mättad 2012.

Det skall bli intressant att följa arenaslaget och jag misstänker att i slutändan är det vi skattebetalare som får täcka underskotten när de stora intäkterna från andra evenemang än fotboll inte blir så stora som de skall bli enligt glädjekalkylerna.

3 kommentarer:

GNB sa...

Anshulz (AEG) som äger globen/nya söderstadion är Live nations största konkurrent i övriga världen och nu då även i Sverige, de lär antingen bli den stora vinnaren alternativt förloraren (bortsett skattebetalarna).
Jag har från början argumenterat för att Kringarrangemng är det nya "Snabba Omställningar" eller "Stenhård Fys", det är ett luftslott som aldrig kommer bära sig utom möjligtvis i Malmö, men även där är det tveksamt pga Köpenhamn.

I Göteborg kommer Nya Ullevi ha den stora fördelen att den är kommunalägd, ägaren behöver alltså inte ha någon vinst i form av hyra utan kan slumpa bort den till Live Nation för att 1. slå stockholmarna på fingrarna 2. dra in skatteintäkter.

Anonym sa...

Vad tror ni kloka gubbar om att investera pengar i ex. fastigheter eller hotellverksamhet?

Siwert Band sa...

Anonym:
Skall du investera privat elelr för klubbarna att lägga pengar på?

Bröndby hade ett hotell inom sin anläggning som nyligen gick i konkurs. Det är svårt att driva hotell lönsamt.

Fastigheter har för klubbarna den fördelen att de ger ett jämnt kassaflöde med hyresintäkterna, vilket kan vara bra eftersom intäkterna annars är extremt säsongsbetonade. Dock tror jag inte att idrottsklubbar i allmänhet är bra på att driva andra verksamheter. De kan sport och bör investera pengarna i det. Det håller på att bli väldigt lönsamt för Blåvitt.