2009-05-28

Allsvenskan är grejen

Publiksiffrorna viker på sina håll, gnället om att ”avståndet till Europa ökar”, klubbarnas ekonomier faller ihop, och speciellt göteborgsmedia tävlar i att beskriva en Allsvensk match som Ragnarök och infernot på jorden med våldsamheter, hot och fylleri.

Jag tycker det är dags att ta oss samman nu och se vad som verkligen är det roliga med fotboll. För mig är Allsvenskan det käraste och roligaste som finns inom fotbollen. En match i Spanien eller England kan vara fantastisk att se med fantastisk fotboll i virvlande tempo men vinnarlagen är alltid desamma. Strax efter matchslutet tänker man på något annat och matchen är glömd en halvtimme senare. Matchen underhåller för stunden och man vet på förhand hur den skall sluta (med ytterst få undantag). Dvs ungefär som en James Bond-film.

Nej, då är Allsvenskan så mycket roligare i längden. Där spelar de lag som vi verkligen bryr oss om de förlorar eller vinner. Vi lever med, gläds och lider i timmar (ibland i dagar och veckor) efter en match och vår Allsvenska är betydligt ovissare och mer spännande än de stora ligorna.

Igår var det Champions League-final och visst är det kul att se de stora stjärnornas teknik, snabbhet och spelförståelse, men något fattades ändå när jag tittade. Engagemanget hängde inte riktigt med. Jag konverserade med hela meningar, zappade en stund och började fundera på vad jag skulle hitta på idag. Det är kul med sk "toppfotboll", men inte tar det tag i en som Allsvenskan gör. Därför skall du stödja din favoritklubb, lös entrépeng och njut av känslan, inlevelsen och närheten. Se Hasse Berggren dra iväg en snörflösa vid sidlinjen efter en närkamp, hör Bjärsmyr skälla ut Kim efter ett missförstånd eller se Dembos uppgivna blick på nära håll efter att ha släppt in en boll. Det är mer känsla och upplevelse än att i TV se Henry löpa ifrån någon statist i Osasuna alltmedan Billy Ohlson hänfört upprepar ”vilket passningsspel”.

10 kommentarer:

Kent Brockman sa...

Du fångar det helt rätt. Allsvenskan är fantastisk.

Frits sa...

Word! Så klart, så tydligt, så rätt.

Anonym sa...

Om du frågar random Barca-supporter så kommer de ju hävda samma sak. Att allsvenskan inte berör dom.
Det handlar ju om vilket lag man valt.

Sedan att fler inte väljar allsvenska lag det är tråkigt.

Siwert Band sa...

Anonym:
Min bild av en svensk Barca-supporter är ungefär som Star Trek-fantasterna. De köper tröjorna, ser på serien och vet ungefär hur varje episod skall sluta och någon gång per år (max) åker de till ett konvent hela familjen och träffar de andra entusiasterna.

Anonym sa...

KÄRLEK SIWERT! Jag somnade framför CL-finalen, men tanken på matchen mot BP får mig att måla upp matchscenarion, fantisera om serieledning och guld.

Allsvenskan är det finaste vi har.

Sperma sa...

Att börja hålla på ett lag i nåt annat land bara för att man ser skiten på tv är störtlöjligt. Support you local team.

Anonym sa...

Siwert:

Jag ser de svenska storlagsfantasterna mer som de där snubbarna som fantiserar som Jessica Alba och Natalie Portman. Även om de hänger upp affischer på sina väggar så kommer de aldrig riktigt nära.

Anonym sa...

När en snubbe som drömmer om Alba och Portman kommenterar att ex. din flickvän inte är lika vacker så är det bara att fnysa.

Han vet tamejfan inte vad kärlek är.

Anonym sa...

Samtidigt så är det svårt att värdera supportrar. För en svensk barca-supporter kan må lika dåligt eller bra som en ifk-supporter gör.

Alltså engagemangsnivån är lika hög.

Fråga kidsen i knattelagen vilka lag dom håller på. 90% är icke allsvenska lag.
Hur vänder man på detta?

stn sa...

Klockrent! Varenda ord prickar rätt!