2009-08-19

På Spåret - 4 poäng

Vad många svenskar gör på semestern och tidig tobaksblandning ger er svaret.

2009-08-17

På Spåret - 6 poäng

En av två giganter har varit på tillfälligt besök. 2005 var det nostalgiår och många gamla klassiker var på besök.

2009-08-13

På Spåret - 8 poäng

ZZ Top startade resan mot målet. Sillstrypare med medföljare åker snart därifrån.

2009-08-12

På spåret - uppvärmning

Snart börjar På Spåret nya resor med Kristian Luuk vid mikrofonen. För att mjuka upp er lite tänkte jag att vi skulle ha en uppvärmning här.

Vart är vi på väg?
10 poäng – Målet är för många en ruin, för andra en hägring. Det beror på var man startar.

2009-08-11

Längre sommaruppehåll är kommersiellt bättre

I Sverige spelar vi sedan urminnes tider vår- höstsäsong med säsongstart på våren och avslutning på hösten. Dessutom tar fotbollen en kort sommarsemester så att Allsvenskan ofta matchar under den tid när vi andra har semester och åker ut med båten, till sommarstugan, utomlands eller bara tar det lugnt hemmavid. Att Allsvenskan tappar publik under semestertiderna är en välkänd effekt men få har ifrågasatt det kloka i att spela allsvenska matcher under semestern. Argumentet har istället varit att man skall spela när det är varmt ute och när planerna är som bäst. Utövarna prioriteras, inte ”kundernas” möjlighet att komma till arenorna.

Kommersiellt är det uselt. Klubbarna gör sitt bästa för att locka sponsorer och få företag att gå på fotboll som evenemang för sina anställda eller för att de skall bjuda med sina kunder och leverantörer. Men alla som arbetar med kundrelationer etc vet hur svårt det är att få med kunder och leverantörer på evenemang utanför arbetstid under juni-augusti. Då vill kunder, leverantörer (och vi själva) helst vara hemma med familjen, grilla och ta vara på de ljusa kvällarna. Att fraternisera med kunder, leverantörer och andra står inte överst på önskelistan på sommaren.

Under sommaren har en mindre debatt förts om det olämpliga i att det svenska transferfönstret inte harmonierar med det europeiska. Om vi i Sverige inför längre sommarsemester kan vi även harmonisera vårt transferfönster med det europeiska utan att det påverkar Allsvenskan nämnvärt.

Med ett tätare matchande på våren och hösten, tidigare säsongsstart samt senare säsongsslut så går det alldeles utmärkt att ta längre sommarsemester. Med de förbättrade arenor som är på väg med planuppvärmning och plastgräs så är det inga tekniska problem med det. Publiken är mindre temperaturberoende än vad många tror (se på statistiken). Med en längre sommarsemester så skulle publiksnitten öka och fotbollen skulle blir mer attraktiv som evenemang för sponsorer.

Om vi spelar Svenska Cupen under det längre allsvenska sommaruppehållet så kanske den kan få ökad status också. Spela gärna cupmatcherna på ställen där folk har semester (Bohuslän, Halland, Gotland, Norrland).

2009-08-10

Hotet

De gör inte ens ett mål per match i snitt, har ett starkt försvar och trots att spelet sällan stämmer eller är särskilt attraktivt framåt så tar de poäng efter poäng och är nu bara en poäng bakom Blåvitt. Det är kusligt likt säsongen -98.

När andra målar upp Elfsborg och Helsingborg som troligaste guldkandidater (förutom Blåvitt) så tror jag att de är snett ute. AIK är det stora hotet i år och de ser ut att kunna göra om bedriften från -98, att vinna guld trots att de ligger i bottenskrapet i Allsvenskan över mål framåt.

2009-08-05

Trelleborg hetare än Europa

Två blåvita hemmamatcher i semestertider. Den ena var en allsvensk match på en helg vilket är sämre publikmässigt sett än att spela på en vardag. Den andra matchen var en vardagsmatch i en Europa-cup, alltså en sådan match som enligt så många är en riksangelägenhet och för vissa stolliga klubbdirektörer är av större vikt än att vinna Allsvenskan. Helgmatchen i Allsvenskan lockade mest folk och då var det ändå Trelleborgs FF som stod för motståndet, vilket inte är någon publikdragare direkt.

Man kan alltså dra den förenklade slutsatsen att en match i Allsvenskan mot Trelleborg är hetare än ett deltagande i Europacuperna. Tittar vi på publiksiffrorna för svenska lags deltagande i Europacuperna så är de ofta lägre än deltagande lags hemmasnitt i Allsvenskan. Undantagen är möjligen när de svenska lagen möter publiklag ”kända från TV”.

Jag har länge haft svårt att förstå varför det är så himla viktigt att ett svenskt lag skall lyckas i någon Europacup. Uppenbarligen föredrar publiken (”konsumenterna”, ”marknaden” med modernt fotbollspråk) den spännande Allsvenskan framför Europaspelet.

För den lyckosamma klubb som lyckas i Europa är det naturligtvis fantastiskt med de stora pengar (med svenska mått mätt) som finns att få genom att kvalificera sig till ett gruppspel, men det är ändå något trist när ambitionsnivån i Europaspelet hos svenska klubbar ligger på nivån ”att kvalificera sig till gruppspelet skulle kännas större än att vinna Allsvenskan”.

Kanske är det för att jag var med om UEFA-triumferna och när Roger på fullt allvar träningsplanerade för CL-final på 90-talet som jag tycker att Europa-spelet idag är väldigt ljumt. Det kan ge pengar, men knappast ära längre med tanke på klubbarnas usla självförtroende och Europaligornas utformning. Tyvärr införde storklubbarnas knähund nr 1, Folkhems-Lennart, flera gruppspel för att eliminera de för storklubbarna så kostsamma skrällarna i Europacuperna. Monsieur Platini håller på att fixa till spänningen i cuperna igen och öppna upp för mindre nationers klubbar, men det tar tid.

Nu när Blåvitt är utslaget ur Europa (det räknar jag med) så struntar jag högaktningsfullt i Europacuperna. Som vanligt blir det tre engelska lag och Barcelona i CL-semifinalerna, hur kul är det?

2009-08-03

Resan mot undergången

Det är en del klubbar vars olika företrädare sagt att klubben befinner sig på en resa. Tyvärr har det visat sig att det uttrycket i klubbsammanhang är lika behäftat med olycka som att säga att ”vi har det i egna händer” eller att gänget bakom magasinet ”Offside” skriver en bok om klubben. Den klubb som först var på resa var Djurgården (sagt av Zoran Lukic), sedan har Tony Gustavsson med sin intensiva dårblick envist hävdat att Hammarby är på en resa. Det verkar dock som att Hammarby och Djurgården köpt en ospecificerad resa eftersom de är på god väg att resa ned i Superettan. Tyvärr kunde inte vår egen Håkan Mild hålla sig ifrån uttrycket när Lund och Söder förlängde. Då sade nämligen Håkan att ”-Det är bra signaler om att de trivs i vår klubb och vill vara med om den framgångsrika resa som vi förhoppningsvis har framför oss”.

Sedan Håkan använde uttrycket har vi inte vunnit en enda match....

Snälla Håkan och andra blåvita företrädare, låt Bajen och Djurgården resa själva. Jag vill inte att Blåvitt är ute och reser.