2009-08-11

Längre sommaruppehåll är kommersiellt bättre

I Sverige spelar vi sedan urminnes tider vår- höstsäsong med säsongstart på våren och avslutning på hösten. Dessutom tar fotbollen en kort sommarsemester så att Allsvenskan ofta matchar under den tid när vi andra har semester och åker ut med båten, till sommarstugan, utomlands eller bara tar det lugnt hemmavid. Att Allsvenskan tappar publik under semestertiderna är en välkänd effekt men få har ifrågasatt det kloka i att spela allsvenska matcher under semestern. Argumentet har istället varit att man skall spela när det är varmt ute och när planerna är som bäst. Utövarna prioriteras, inte ”kundernas” möjlighet att komma till arenorna.

Kommersiellt är det uselt. Klubbarna gör sitt bästa för att locka sponsorer och få företag att gå på fotboll som evenemang för sina anställda eller för att de skall bjuda med sina kunder och leverantörer. Men alla som arbetar med kundrelationer etc vet hur svårt det är att få med kunder och leverantörer på evenemang utanför arbetstid under juni-augusti. Då vill kunder, leverantörer (och vi själva) helst vara hemma med familjen, grilla och ta vara på de ljusa kvällarna. Att fraternisera med kunder, leverantörer och andra står inte överst på önskelistan på sommaren.

Under sommaren har en mindre debatt förts om det olämpliga i att det svenska transferfönstret inte harmonierar med det europeiska. Om vi i Sverige inför längre sommarsemester kan vi även harmonisera vårt transferfönster med det europeiska utan att det påverkar Allsvenskan nämnvärt.

Med ett tätare matchande på våren och hösten, tidigare säsongsstart samt senare säsongsslut så går det alldeles utmärkt att ta längre sommarsemester. Med de förbättrade arenor som är på väg med planuppvärmning och plastgräs så är det inga tekniska problem med det. Publiken är mindre temperaturberoende än vad många tror (se på statistiken). Med en längre sommarsemester så skulle publiksnitten öka och fotbollen skulle blir mer attraktiv som evenemang för sponsorer.

Om vi spelar Svenska Cupen under det längre allsvenska sommaruppehållet så kanske den kan få ökad status också. Spela gärna cupmatcherna på ställen där folk har semester (Bohuslän, Halland, Gotland, Norrland).

Inga kommentarer: