2009-08-05

Trelleborg hetare än Europa

Två blåvita hemmamatcher i semestertider. Den ena var en allsvensk match på en helg vilket är sämre publikmässigt sett än att spela på en vardag. Den andra matchen var en vardagsmatch i en Europa-cup, alltså en sådan match som enligt så många är en riksangelägenhet och för vissa stolliga klubbdirektörer är av större vikt än att vinna Allsvenskan. Helgmatchen i Allsvenskan lockade mest folk och då var det ändå Trelleborgs FF som stod för motståndet, vilket inte är någon publikdragare direkt.

Man kan alltså dra den förenklade slutsatsen att en match i Allsvenskan mot Trelleborg är hetare än ett deltagande i Europacuperna. Tittar vi på publiksiffrorna för svenska lags deltagande i Europacuperna så är de ofta lägre än deltagande lags hemmasnitt i Allsvenskan. Undantagen är möjligen när de svenska lagen möter publiklag ”kända från TV”.

Jag har länge haft svårt att förstå varför det är så himla viktigt att ett svenskt lag skall lyckas i någon Europacup. Uppenbarligen föredrar publiken (”konsumenterna”, ”marknaden” med modernt fotbollspråk) den spännande Allsvenskan framför Europaspelet.

För den lyckosamma klubb som lyckas i Europa är det naturligtvis fantastiskt med de stora pengar (med svenska mått mätt) som finns att få genom att kvalificera sig till ett gruppspel, men det är ändå något trist när ambitionsnivån i Europaspelet hos svenska klubbar ligger på nivån ”att kvalificera sig till gruppspelet skulle kännas större än att vinna Allsvenskan”.

Kanske är det för att jag var med om UEFA-triumferna och när Roger på fullt allvar träningsplanerade för CL-final på 90-talet som jag tycker att Europa-spelet idag är väldigt ljumt. Det kan ge pengar, men knappast ära längre med tanke på klubbarnas usla självförtroende och Europaligornas utformning. Tyvärr införde storklubbarnas knähund nr 1, Folkhems-Lennart, flera gruppspel för att eliminera de för storklubbarna så kostsamma skrällarna i Europacuperna. Monsieur Platini håller på att fixa till spänningen i cuperna igen och öppna upp för mindre nationers klubbar, men det tar tid.

Nu när Blåvitt är utslaget ur Europa (det räknar jag med) så struntar jag högaktningsfullt i Europacuperna. Som vanligt blir det tre engelska lag och Barcelona i CL-semifinalerna, hur kul är det?

Inga kommentarer: