2009-12-15

Motståndare

Vintertid innebär mest semester samt en lång försäsong samt en lång silly season. En silly season som för oss blåvita fans nuförtiden känns än längre då det på gott och ont, förmodligen mest gott, inte vare sig läcks eller ryktas särskilt mycket från Kamratgården. En dag kanske det dyker upp ett nyförvärv, men tills dess är det mycken seg väntan.

Om man dock kvalificerat sig för eruopaspel och överlevt de inledande rundorna så hade vintern sett helt annorlunda ut, för i såväl Champions League som Europa League pågår ju turneringsspelet för fullt och även om svenska fotbollsjournalister i allmänhet inte vill att något svenskt lag skall lyckas i Europa, så är det givetvis fullt tillåtet att drömma som supporter.

Det där med journalisternas ovilja är givetvis ett något hårdraget påstående, men med tanke på hur mycket gnäll det förekom från mediahåll under åren med Royal League om att det inte gick att spela i Sverige i november - mars, och att det inte gick att se på fotboll under samma årstids, så är det en inte helt orimlig slutsats. För inte var väl gnället på fotbollen bara ett missriktat uttryck för den egna bekvämligheten där man hellre sitter inne på redaktionen och ser bilder från Spanien än blir utkommenderad till en livs levande match på exempelvis Ullevi eller Råsunda i vinterkylan? Samma journalister som gnällde friskt över Royal League och därmed bidrog med sin insats, stor eller liten får ni döma själva, för att turneringen inte skulle överleva undrar för övrigt nuförtiden varför Svenska lag har så svårt att lyckas i Europa. Skall bli mycket intressant att se vad de säger den dagen ett Svenskt lag överlever de inledande europarundorna och får spela gruppspelsmatcher i december...

Men journalisterna var ett litet sidospår, det här skulle ju handla om drömmarna. Drömmen är givetvis fler SM-guld, regelbundet spel i Champions League och ett blåvitt återtåg till den europeiska toppfotbollen. Men i ett försök att gräva där vi står drömmer jag idag om nästa års spel i Europa League, dit ju Blåvitt kvalificerat sig och går in i den tredje av de fyra kvalomgångarna. IFK Göteborg har med sin brist på framgångar i UEFA:s turneringar de senasteåren inte särskilt hög ranking och kommer därmed vara oseedat i denna tredje omgång.
Om den aktuella ställningen just nu i de olika europeiska ligorna står sig säsongen ut, givetvis tämligen orimligt men någonstans måste man börja, samt att det högst rankade laget går segrande ur samtliga matcher i de inledande två kvalrundorna så kommer vi vid lottningen av kvalomgång tre att kunna ställas inför något av följande lag.
I ordning efter UEFA:s ranking.
Liverpool, Galatasaray, Rapid Bukarest, FC Köpenhamn, Sparta Prag, Hapoel Tel Aviv, Genua, Red Bull Salzburg, Austria Wien, CSKA Sofia, Sporting Gijon (Esp), Partizan Belgrad, Bröndby IF, Grasshoppers, 1899 Hoffenheim, Metallurg Donetsk, FC Vaslui (Rom), Lech Poznan, Panionos, Lorient (Fra), FC Moskva, Lokomotiv Sofia, Tavria Simferopol (Ukr), Banik Ostrava (Cza), Nacional Madeira, Maritimo Funchal, FC Utrecht, Heracles Almelo, Germinal Beerschot (Bel), Bursaspor, Motherwell, AA Gent, Ergotelis.

Alla motståndare i tabellen är inte jättesexiga men några ger ju hyfsade chanser till vidare avancemang, om korsbanden håller och mindre än 3 nyckelspelare försvinner under sommaruppehållet...

1 kommentar:

Siwert sa...

AA Gent ger härliga vibbar. Annars kan ett besök på Madeira vara trevligt