2009-12-28

"Ett lag i Europa ökar intresset"

Ja, det mantrat har vi hört till leda i Sverige. Företrädare efter företrädare i Sverige har sjungit ut att bara ett lag tar sig till ett gruppspel i Europacuperna så kommer intresset för svensk fotboll att öka och det skulle i sin tur motivera en mindre jämn Allsvenska (alternativt en Allsvenska med färre lag).

Det där stämmer inte riktigt. Jag tog och kollade upp den svenska UEFA-rankingen för klubblag och jämförde med publiksnittet i Allsvenskan under tjugo års tid och fick helt andra resultat än så. Det är snarast så att kurvorna skiljer sig åt ganska kraftigt. När UEFA-rankingen faller så ökar publiksnittet i Allsvenskan. Fr o m slutet av 90-talet har rankingen dalat betydligt men publiksnittet i Allsvenskan har ökat i nästan rakt omvänd takt.

Ser vi den långsiktiga utvecklingen så är det en stadig ökning av publiksnittet trots vår UEFA-ranking. Min slutsats är alltså att ett svenskt lag i Europa inte har någon större betydelse för intresset och alltså inte automatiskt behöver vara ”bra för svensk fotboll”.

Nu är kanske publiksnitt inte en så rättvisande parameter för när svensk fotboll är ”bra och intressant”, men ingen annan gaphals i debatten har lagt fram några allenarådande nyckeltal som skall användas vid mätning om svensk fotboll mår bra eller inte. Ge mig andra förslag att jämföra med (intäkter totalt för Allsvenska klubblag ger liknande utfall).

.1989............................. 1999............................2009





6 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr har vi får kort tid att jämföra med.
Publiksnitten har ju ökat i stort sett alla länder under tiden du visar. Även länder som har fått bättre uefa ranking.

Publiksnitt följer sannolikt andra parametrar.

OH sa...

Som anonym säger påverkas publiksnittet av flera faktorer.
T.ex. att fler lag med stora upptagningsområden är med i toppen. Förutom de rent sportsliga faktotrtns har vi även ökad exponering i TV och övrig media som driver intresset.

Lite länkar kring fenomenet.

Efterfrågan som en funktion av tävlingsbalans.
Efterfrågan som ett resultat tack vare att "rätt" lag slåss i toppen.

Siwert Band sa...

Självklart följer publiksnittet andra parametrar (vilket var vad jag ville få rfram). Men intresset minskar defintivt inte även om vi inte är framgångsrika i Europa.

Eftersom alla så okritiskt hävdar att intresset ökar med ett svenskt lag i Europa så behövde den tesen provas lite. I Göteborg minskade intresset för Allsvenskan när Blåvitt var som mest framgångsrika eftersom folk "sparade sig" till de stora matcherna.

Osynliga handens blogg läser jag men delar inte alla slutsatser (långt ifrån), även om den är snyggt gjord. Hela bloggen syftar väl mest till att bevisa att Bajen skall få störst del av kakan :-)

Ricky Brusch sa...

jag får en känsla av att det bästa för svensk fotboll är att Blåvitt får med ett lag i CL. Bar en känsla sådär.

Anonym sa...

Tack Siwert, som vanligt bra!

Mattias Sörensson sa...

Hej! Är du/ni intresserade av större utmaningar på fotbollsoraklet.se? Om du/ni är intresserade och vill veta mer, kontakta Mattias.sorensson@fotbollsoraklet.se