2010-02-19

Livspusslet

Ett ord som garanterat kommer att dyka upp ofta under det närmaste året är ”livspusslet”. Politikerna kommer försöka överträffa varandra om vem som bäst lägger huvudet på sned och förklarar varför just deras politik bäst hjälper folk att få ihop livspusslet.

Senast idag fick jag lyssna på några på tåget som berättade hur jobbigt det är att få tiden att räcka till medan de i nästa andetag berättade att deras barn minsann höll på med flera sporter, spelade klarinett och en av de som gnällde hoppades på att "få det där sexmånadersprojektet i Milano". Själv har jag aldrig riktigt förstått gnället om att få ihop livspusslet. De som oftast gnäller i debatten är sådana med höga inkomster med flera barn som håller på med flera tidskrävande intressen, de har ett krävande jobb och strävar efter det perfekt inredda hemmet. Trots allt detta så bloggar de om hur jobbigt de har att få ihop livspusslet. Om nu pusslet är så svårt att få ihop så kanske man skall minska antalet bitar i pusslet?

Man kanske skall fundera på att slappna av lite i ambitionerna, ställa in den där parmiddagen med vännerna och säga åt lille William, Malva och Chutney att det räcker med två sporter var att ägna sig åt?

Gnället på livspusslet är nog en följd av nutidsmänniskans usla förmåga att prioritera. När barnen kommer så drar man sällan ned på ambitionerna från det barnlösa livet, Karriären skall underhållas, hemmet skall skina som aldrig förr och man måste ha ”egentid” för sig själv där man dricker öl/vin/latte med sina vänner (och sedan måste man hinna blogga och facebooka om det).

Naturligtvis har jag förståelse för ensamstående och lågavlönade som sliter ont för att få ihop det hela, men det är sällan de personerna som gnäller på ”livspusslet”. Nej de som gnäller på livspusslet kan nog ganska enkelt dra ned på antalet pusselbitar i livet utan att missa något. Framförallt skall de inte gnälla om livspusslet eftersom de frivllligt har sett till att ha en herrans massa pussselbitar i pusslet.

Mitt alltmer sporadiska bloggande beror exempelvis på att den pusselbiten är nedprioriterad för närvarande.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var tamej17 det finaste jag hört sen jag konfirmerades! Vill du ha ett fikon?

Anonym sa...

Det va änna för jävla bra skrevet!!

feldgrau sa...

Lite förvånande ändå att det inte finns någon i Sverige som heter Chutney i förnamn. Hade ändå kunnat föreställa mig det...

Dan ba sa...

Det är så sant så det borde spridas med vinden.
Pussla på!

Bruce sa...

Ord broder. Är det här pigavdraget kommer in?

Du borde hålla föredrag i samtidsförakt. Och ta hutlöst betalt givetvis.