2010-02-04

12 eller 16 lag i Allsvenskan?

Knappt hann den blott andra säsongen med 16 lag i Allsvedenskan avslutas förrän flera röster höjs för att minska antalet lag i Allsvenskan. Några (med bl a Håkan Mild i spetsen) vill ha 12 lag och tre matcher mellan lagen (dvs 33 omgångar), andra säger bara att de vill ha färre än 16 lag. Som vanligt är skälet ”då blir vi starkare i de Europeiska cuperna och det är bra för svensk fotboll”.

Jag tycker för det första att svensk fotboll måste sluta att vara så kroniskt otåliga. Otåligheten har redan tagit död på Royal League och håller på att ta död på Svenska Cupen. Ge 16-lagsserien 4-5 år innan man förändrar. Statistik efter två år (år med märkliga svängningar i världskonjunkturen) är inte mycket att utvärdera. Hattandet med vår högsta serie på 90-talet var exempelvis ingen höjdare för intresse och publiksiffror.

Ett argument för färre lag i högsta serien är att det blir fler tuffa matcher då. Det kan jag köpa om det nu är så att topplagen idag kan ställa ut skorna och bärga sex poäng mot bottenlagen, men det lyckas man inte med vilket tyder på att alla matcher är mer eller mindre svåra i Allsvenskan.

Tre matcher mot samma lag blir konstigt med ojämnt antal hemma- och bortamatcher. Den sportsliga rättvisan med detta kan diskuteras och i Danmark vill SAS-ligalagen ha bort systemet med tre matcher mellan lagen, enligt den här rapporten 12 hold i SAS Ligaen har den uhensigtsmæssige effekt, at klubberne skal møde hinanden tre gange for at få et passende antal kampe. Det kan ifølge klubberne have uretfærdige sportslige konsekvenser, fordi det kan være afgørende for turneringsafgørelserne, hvem der får to hjemmekampe i specifikke match-up. Til tider mener klubberne også, at det kan have skævvridende økonomiske konsekvenser, fordi det kan have stor betydning, hvilke klubber man får to gange på hjemmebane.”

Det andra stora argumentet för färre lag är att matcherna blir mer intressanta med fler matcher mellan bättre lag. Jag tycker att det är att ge upp en smula att säga att man behöver fler matcher mot ”attraktiva” lag för att locka mer folk. Vi måste jobba för att man vill se Blåvitt oavsett motstånd, så bra skall stämning och arrangemang vara. Dessutom blir även derbyn och matcher mot AIK urvattnade om lagen möts stup i kvarten.

Att det med färre lag blir fler matcher mot de ”bästa lagen” gynnar framförallt de lag som har svårt att locka folk själva. AIK och Blåvitt har t ex på senare tid lyckats med att dra folk på matcher även mot historiskt sett dåliga publiklag. Med allt bättre arrangemang har man lyckats få folk att se Blåvitt och uppleva G:a Ullevis atmosfär oavsett vilket lag som står för motståndet. Det är en konkurrensfördel mot de flesta andra klubbar i Sverige som Blåvitt bör utveckla ännu mer om man vill bli bäst i Sverige. De klubbar som ”tjänar” mest på att möta samma lag flera gånger är de klubbar som är sämst på att locka publik på egen hand och som behöver ”publiklag” för att locka åskådare till sina hemmamatcher.

Fortsätt med 16-lagsserien i minst ytterligare tre år och utvärdera efter säsongerna 2010 och 2011.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är tudelad till den här frågan. En jämn allsvenska är fantastiskt roligt. Men om Blåvitt, en gång om året, skulle kunna mäta sig med några av lagen i Europacuperna så vore ju det också väldigt roligt.

Dock tror jag inte det behöver göras en utvärdering av utfallet om fem år. Det måste ju finnas mängder av exempel som redan idag bevisar att färre lag skapar en elit.

Siwert Band sa...

Anonym:
Vad är målet med Allsvenskan?

- En liga som lockar mycket totalpublik?
- En liga som genererar stora totalintäkter?
- En liga som producerar ett eller två lag som kan "lyckas i Europa"?

Jag tycker inte att man skall göra förändringar för ofta. Vart femte år är rimligt.

Bruce Banner sa...

Är också kluven. Den stora fördelen med 12 lag är väl inte matchernas kvalitet i sig, utan att det blir färre lag som delar på de gemensamma intäkterna.

Nackdelen är ju dels eventuella orättvisor samt dels plastigheten.

Bartman sa...

Jag är också kluven. Självklart så skullle jag vilja uppleva de goda höstkvällarna när IFK utmanade storheterna i Europa. Men om frågan är huruvida Allsvenskan blir mer intressant av att ha ett lag i Europa så tror jag inte att den blir det av att domineras av ett lag. Jag minns själv hur blasé jag var 1997 och sa orden som jag fick äta upp i 10 år att det skulle vara spännande om det var någon som kunde utmana IFK om SM-guldet. Det har varit tunga år men nog har spänningen i Allsvenskan ökat jämfört med början på 90-talet.

Anonym sa...

[B]NZBsRus.com[/B]
Lose Idle Downloads Using NZB Files You Can Swiftly Search HD Movies, Games, MP3s, Software & Download Them at Rapid Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet[/B][/URL]

Anonym sa...

Jätteintressant, MEN:
Borde vi ta hem Risp?

Anonym sa...

AIK VINNER SÄSONGEN

Klicka er in på www.goals.se för alla highlights