2011-02-11

Den stora skymfen mot SM-bucklan

En annan fråga som varit på tapeten i närtid är Lennart Johanssons pokal som öppnats eftersom det gick rykten om att det fanns inofficiella inskriptioner på insidan av pokalen. Det skulle tydligen vara en skymf mot pokalen om så var fallet.


Pokalen öppnades och visst fanns det lite klotter hafsigt ditristat (som inne på en skoltoalett ungefär). Själv tyckte jag mest det var en kul grej.


Jag tycker det är värre att den är uppkallad efter Lennart Johansson. En man som är intimt förknippad med en enskild klubb i Sverige och vars stora livsgärning varit att utveckla UEFA till ett monster som går i storklubbarnas ledband. Under hans ledarskap såg UEFA till att klubbar från mindre länder (som Sverige) fick mycket svårare att nå långt i europeiska cuper eftersom de stora länderna fick en massa friplatser, Europamästerskapen svällde till att bli monsterturneringar så att det bara är tre-fyra länder som har råd och kapacitet att anordna mästerskapen. På det stora hela blev UEFA rikare, maktfullkomligare och de stora ländernas inflytande mycket större under Lennarts (och Lars-Christers) tid. Jag kan faktiskt inte peka på en enda grej som folkhems-Lennart gjorde under sin UEFA-presidenttid som gynnat svensk fotboll. Och honom döpte man Sveriges finaste fotbollspris efter, det är en ännu större skymf mot pokalen än lite barnsligt klotter på insidan.



Det är ironiskt att en fransman som var hårt baktalad av Lennart med entourage nu gör sitt bästa för att underlätta för mindre nationer som Sverige att komma långt i Europacuperna och för att strama åt villkoren för storklubbarna. Det borde en svensk ordförande vid namn Lennart gjort mycket tidigare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ge oss tillbaka von Rosens pokal!