2011-02-24

Är det så mycket bättre i Danmark?

Nu när FCK var i åttondelsfinal i turneringen som Folkhems-Lennart devalverade så var det mängder av artiklar och inslag om dansk ligafotbolls överlägsenhet i allmänhet och FCKs överlägsenhet i synnerhet. Svensk Elitfotboll och dess ordförande Bosse Bank har länge tittat med beundrande blickar på den danska ligafotbollen. Tydligen är allt så mycket bättre i Danmark för att ett lag kommit till åttondelen i Champions League. Jag började då fundera på om det verkligen är så mycket bättre i Danmark.

De har naturligtvis sin expertskatt som de använder för att betala spelare som anländer från utlandet (danska som utländska) vilket ger en fördel (men knappast något som gynnar danska talanger). Men debatten om att svenska högavlönade idrottsmän skall få lägre skatter än andra är så infantil så den tänker jag inte ge mig in på och jag har dessutom redogjort för det tidigare.

FCK fick en lotterivinst för några år sedan vilket jag behandlat tidigare vilket inneburit att de fått ett ekonomiskt försprång. Men hur ser det ut annars?

Jag börjar med publikstatistiken. Superligaen (eller SAS-ligaen som den hette tidigare) har endast en säsong de senaste fem åren dragit fler åskådare än Allsvenskan, det var säsongen 2009/2010 som jämförs med Allsvenskans 2010. I övrigt har Allsvenskan lockat fler åskådare totalt sett.

De tre senaste åren har publiksnittet varit högre i Danmark men värt att notera är att för innevarande säsong så är snittet hittills i Superligaen 6188 åskådare vilket alltså är mindre än snittet för Allsvenskan uner ”katastrofåret 2010”.

Allsvenskan lockar alltså mer publik än danska högstaligan (med en säsongs undantag).

1-0 till Allsvenskan.













3 kommentarer:

Anonym sa...

Sverige har väl även lite drygt 4 miljoner fler invånare också, så är väl inte så konstigt att vi har mer publik än danskarna.
Sen att SEF/SvFF sitter och grupponanerar vid tanken på bolagisering av Allsvenskan "eftersom det funkar ju så bra för FCK" samtidigt som de glömmer att FCK skulle redovisat en mångmiljonförlust om det inte vore för att de lyckades kvala in till CL glömmer de passande nog.

/Lundquist

Ante sa...

Hur ser det ut om man jämför omsättning istället för publiksnitt?

Anonym sa...

Kan ingen gå igenom möten mellan svenska och danska lag? Känns som svenska lag oftast vunnit i årets träningsmatcher?