2007-05-02

FCKs lotterivinst

De senaste åren har vi överrösts av diverse hyllningsartiklar om FC Köpenhamn och don Ø, Flemming Østergaard. Jag köper inte alltid sådana hyllningar rakt av så det är dags att titta lite bakom de stora orden.

FCK bildades 1992 som en sammanslagning av KB Köbenhavn och B 1903, två anrika klubbar med 22 mästerskap tillsammans. KB var pga en misslyckad proffssatsning i stort sett bankrutt och harvade i de lägre divisionerna men hade trogen publik. B 1903 var bra med sportsligt i högstadivisionen men hade endast ca 2.000 åskådare i snitt. Någon kläckte då snilleblixten att slå samman de båda klubbarna och spela sina hemmamatcher på den då helt ombyggda Parken. Det är många gamla KB och B1903 anhängare som fortfarande vägrar gå på FCKs matcher, de har dock efterhand ersatts av nya glada evenemangssupporters.

1990 spelades den sista matchen på den gamla Idrætsparken i Köpenhamn. Till en kostnad av 640 miljoner DKK byggdes sedan arenan om med staten som garant. Dessutom lovade danska fotbollförbundet att alla landslagsmatcher de närmaste 15 åren skulle spelas på Parken. Finanskrisen slår till, bl a Parken drabbas av finansieringsproblem och ägaren, Baltic Finans, måste ge upp andan. Arenan överförs så småningom till bolaget Gefion som för Danmark fungerade ungefär som svenska statens Securum.

1995 säljer affärsmannen Flemming Østergaard företaget Kinnarps och köper fotbollsklubben Lyngby FC. Året efter går han in i FC Köpenhavn och kastar lystna blickar på Parken. 1998 köper FC Köpenhamn Parken för mindre än en fjärdedel av byggkostnaden (138 miljoner DKK) från det statliga bolaget Gefion. Ett vrakpris för norra Europas modernaste arena. Många danskar är fortfarande förbittrade över hur billigt FCK kunde köpa Parken men affären är väl att hänföra till kategorin usla offentliga utförsäljningar (som exempelvis Stockholms stads utförsäljning av Birka Energi till ett pris motsvarande fyra årsvinster). 1999 byter FC Köpenhamn A/S namn till PARKEN Sport & Entertainment A/S. Konverteringen från två anrika gamla föreningar med traditioner till evenemangsindustri tog sju år och subventionerades kraftigt av danska staten samt danska fotbollsförbundet.

Som vanligt så krävs det tydligen rejäl inbladning av det offentliga (kommun, stad, stat) för att driva ekonomiskt lönsam idrott i Norden. Färjestad har sin Löfbergs Lila arena, FCK sin Parken, Elfsborg sin skokartong. I Sverige ploppar det upp en mängd arenplaner men ännu har ingen arena planerats utan skattefinansierat stöd i någon form. Det bör våra idrottsliga företrädare komma ihåg när de gapar om särskilda skatteregler för idrottsmän.

Är vi i Göteborg mogna att slå samman klubbar för att få ett slagkraftigt representationslag? IFK/ÖIS, IFK/GAIS, GAIS/ÖIS?

5 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Bravo broder. Har länge surat över alla "titta på FCK"-kommentarer. Visste att dom fick Parken för vrakpris, men att det var så lite som en fjärdedel av byggkostnaden var överraskande. En fjärdedel av byggkostnaden och lägg till själva priset på fastigheten dvs marken så bör dom väl vara nere i en sjättedel.

För övrigt anser jag definitivt att Göteborg är moget för en fusion av Öis/Gais.

Anonym sa...

Minns ett gammalt aprilskämt i GP från sent 80- eller tidigt 90-tal. GAIS och ÖIS skulle slås samman till "GÖIS" och en stenrik oljeschejk skulle värva dit Guillit, Reijkaard och Van Basten.

becka sa...

Hemska tanke!

Anonym sa...

Der er en vital del i din kommentar som du har misforstået.

Parken blev ikke afhændet til FCK af staten, men af en privat financiel virksomhed, der hed Baltica - senere Gefion. De købte Københavns Idrætspark, som den hed tidligere, omkring 90/91 af kommunen, og de byggede den om for de nævnte 640 mill. kr. Herefter forsøgte Baltica at drive en forretning med Parken, som de ikke formåede, og derfor solgte de den til spot-pris til FCK i 98. FCK har herefter formået at få succes med nøjagtig det samme koncept, som Baltica forsøgte- nemlig på at lave arrangementer i Parken. Noget som Baltica havde forsøgt i 6 år uden held.

I min verden hedder det dygtig købmandskab - og ikke statsstøtte.

Og det er det der kendetegner FCK, som i dag hedder PSE som virksomhed - en fantastisk evne til at iværksætte underholdningskoncepter, og tjene penge på det.

Siwert Band sa...

morten:
FCK/PSE köpte arenan av det statliga finansbolaget Gefion som ägde Parken efter att Baltica misslyckats med att driva Parken (som du så riktigt skrev). Det står i PSEs egen verksamhetsberättelse. Alltså är utförsäljningen av Parken att likställa med andra usla offentliga utförsäljningar. Trots att PSE är så affärsmässiga har har de tydligen inte pengar nog till att anställa riktiga ordningsvakter på landskamperna, det är märkligt.