2010-04-15

Sluta gnäll, anpassa och vinn!

Jag har skrivit det tidigare men det tål att upprepas. Sluta gnäll på yttre omständigheter och skärp er!

För bara några år sedan var det en högljudd klagosång på plastgräsplanerna. Tyvärr var många av Blåvitts mannar med Bosse J och Alex i spetsen överst på barrikaderna och klagade på plastgräset (och inte fan vann vi någonting på plast när det klagades). Det var pinsamt då och det är lika pinsamt nu när blåvita företrädare gnäller på de dåliga planerna och indirekt anger det som orsak till den dåliga inledningen. Genom att skylla på ”yttre omständigheter” ger man spelarna en i gruppen accepterad ursäkt för att förlora. En förlust kan alltid borstas av genom att säga att ”på de usla planerna går det inte att spela boll”. Blåvitts företrädare är inte ensamma utan samtliga lag som gått dåligt skyller detta på de dåliga planerna (och en och annan domare).

Plastgräsets stereotypa egenskaper bespottades alldeles nyss. Nu är det plastgräsets stereotypt plana ytor som är norm och ideal. Hur blev det så?

Kan man inte anpassa spel och taktik efter ett uselt underlag så är det kompetensen som brister. Om nu planerna är så usla, varför inte träna på usla planer innan seriestart? En jag känner hävdar att när man gick från grus till usla gräsplaner kunde man prestera bättre fotboll på de usla planerna än om man går från det plana plastgräset till usla gräsplaner.

Så, anpassa spel och taktik efter skitplanerna, träna på skitplaner, sluta gnäll och se till att vinna. Häcken klarar det, HIF klarar det m fl. Det är inte planernas fel, det är oförmågan till anpassning som är felet.

Men idag skall vi till palmernas Trelleborg, där är planen fin så då kan det enda spel vi har kompetens till fira triumfer.

1 kommentar:

Eyjafjallajökull sa...

Precis Siwert. Det enda man kan skylla på, och komma undan med, det är domaren. Så klart. Han har ju varit usel i alla våra matcher. Med en bra domare hade vi legat i toppen. Absolut.