2010-05-13

Sänk skatterna!!

Det rödgröna politiska alternativet bekänner färg i skattefrågan. Både Luciano Astudillo och nu Lars Ohly säger att de höga skatterna är ett problem för att kunna behålla de bästa yrkesmännen inom landets gränser. Astudillo lade en gång en riksdagsmotion i frågan och Ohly uttalar sig i Metro (sid 16), men budskapet är detsamma. Budskapet är att de höga skatterna för höginkomsttagare är ett problem för att hålla kvar attraktiv arbetskraft i Sverige!

Ohly/Astudillo anser dock att ”problemet” endast är isolerat till fotbollsspelare, inga andra yrkesgrupper anses värda att ha en elit kvar i landet. Det är nästan så jag misstänker att retoriken är en relik av den statsunderstödda idrottselitism som man kunde se i det forna östblocket….

Jag hade hoppats att Astudillo och Ohly ömmade för kvalificerade läkare, innovativa ingenjörer eller framstående forskare när de ibland anser att skattereglerna ställer till problem för att behålla en elit inom landet, men uppenbarligen är det endast fotbollsspelare/idrottsmän som är föremål för deras ömma tankar. För mig är det obegripligt hur det kan anses viktigare att fotbollsspelare stannar inom landet än att läkare, ingenjörer, forskare, sjuksköterskor etc gör det. Hur f-n tänker dessa herrar och hur går deras tankar ihop med deras partiers tankar om att höginkomsttagare skall beskattas ännu mer än idag?

Jag är osäker politiskt för tillfället, men i frågan ”särskilda skatteregler för idrottsmän” har jag en benhård övertygelse. Sådana regler är åt helvete, det finns så många viktigare yrkesmän som är så mycket viktigare för samhället som vi skall värna om!


Lite Ohly-citat för er som fortfarande läser:
”Jag håller hellre på Djurgården - som drivs med kapitalintressen i ett aktiebolag för att köpa och sälja spelare - i allsvenskan, än en medlemsförening som ligger i division två."

"Vi har sämre möjligheter än våra närmaste grannländer att betala bra löner till idrottsutövare på grund av skattereglerna. Det kanske är rimligt att de får särskilda villkor så att vi kan behålla en elit i Sverige."

”Utan elit kommer många tjejer och killar inte att ha drömmar om att bli en stjärna.”

3 kommentarer:

Bruce sa...

Köper poängen, liksom jag gjort förut. Men helt översättningsbart är det inte mellan forskare och idrottare.

En idrottares karriär är så mycket kortare samt har dessutom i betydligt mindre utsträckning fått sin utbildning finansierad av offentliga medel.

Dock är även jag emot en skattesänkning, men inte en motståndare till att en allsvensk fotbollsspelare kan få starta något form av "bemanningsföretag" eller vad det heter som många läkare gör. Dom hyr ut sig själva till olika sjukhus, fakturerar och ger lön till sig själv.

Anonym sa...

Bruce:

Även om idrottares karriär tar slut vid 35-40 så kan de väl fortfarande jobba. De får skaffa sig ett jobb som alla andra.

Siwert Band sa...

Bemanningsföretag inom fotbollen är jag förvånad över att det inte redan startat, men det är väl UEFA/FIFA-regler som stoppar. Så som det hyrs och lånas ut spelare bör det finnas en marknad för ett fotbollens Manpower.