2007-11-01

Vem kan man lita på?

I dagens DN kan man läsa om en socialdemokratisk riksdagsledamot från Skåne har lagt en motion om att det bör utredas hur svenska klubbar kan få skattelättnader för att anställa utländska fotbollsspelare. Riksdagsledamoten anför följande exempel: ”…en allsvensk fotbollsspelare som får 50 000 kronor i handen kostar 130 000 kronor för en svensk klubb (30 000 kronor försvinner i sociala avgifter och 50 000 kronor i skatt) En dansk klubb som betalade 130 000 kronor skulle ge en utländsk spelare med expertskatt drygt 90 000 kronor i handen.”

I DN utvecklar ledamoten:
”- Om svensk fotboll ska kunna konkurrera internationellt måste skatteregler och moms snabbutredas”
”- Annars dräneras svensk elitfotboll på spelare”.

Det är intressant att en (s)-ledamot gör kopplingen att höga löneskatter ger sämre konkurrenskraft internationellt och försvårar möjligheterna att behålla/attrahera spetskompetens. En koppling som då borde gälla de allra flesta yrkesgrupper som kan verka internationellt, dvs läkare, sjuksköterskor, ingenjörer etc som i allt högre utsträckning också väljer att flytta utomlands för att få mer pengar i plånboken.

Det måste vara ett ganska unikt ställningstagande från (s)-håll att en liten, exklusiv grupp av verkliga höginkomsttagare skall få skattemässiga fördelar, eller är det början till ”de nya socialdemokraterna” vi ser? En politik där löneskatterna skall sänkas för yrkesgrupper som är viktiga för svenska företags konkurrenskraft. Vad blir då nästa exklusiva yrkesgrupp som av (s) föreslås få skattelättnader för att stärka den svenska konkurrenskraften internationellt? Eller resonerar riksdagsledamoten som redan de gamla romarna gjorde, att med skådespel kan man blidka folket….

Samtidigt kompishånglar de ”Nya moderaterna” på fyllan med journalister och har jourtelefonen i handväskan innan man åker till partistämma. En partistämma där man kramar den generella välfärden, pratar om vikten av höga skattenivåer, bevarad arbetsrätt samt skär ned kraftigt på försvaret. Otänkbara tankar bara för några år sedan inom (m)s gubbmaffia. Inget är sig likt denna bakvända säsong.


Motionen kan ni läsa här:

Inga kommentarer: