2007-11-11

Fortsätt så, Platini!

Platini skulle enligt svensk media och diverse makthavare inom svensk fotboll bli en dålig företrädare för UEFA och Platinis tillträde vid makten skulle innebära sämre förutsättningar för svensk fotboll.

Platinis riktlinjer för framtiden tycker jag dock pekar åt helt rätt håll för svensk fotboll. Folkhems-Lennart gjorde som de flesta andra med rötterna i folkhemmet och byggde upp en stark tjänstemannaorganisation som leddes av en VD (som händelsevis var svensk). Tjänstemännen började leva sitt eget liv och nationsförbundens inflytande i styret minskades till förmån för tjänstemännens. Platini har nu minskat tjänstemännens makt och återigen flyttat tillbaka makt till exekutivkommittén där nationsförbundens representanter är representerade.

Han har också lagt förslag om att 75 % av biljetterna i de europeiska finalerna skall gå till lagens supportrar istället för till sponsorer, samarbetspartners och VIP-folk. Just andelen biljetter till supportrar har minskat drastiskt under Lars-Christer-Lennarts styre. Dessutom föreslår han att finalerna skall spelas på helger så att fler kan få tillfälle att vara på plats.

Han arbetar också för att storklubbarnas makt skall minska. Det är kanske en strid mot väderkvarnar, men han tar striden i alla fall vilket är en strid som gynnar svenska klubbar. Folkhems-Lennarts UEFA blev en väloljad kommersiell organisation vilket visas upp i årsredovisningarna där ekonomifrågor, TV-intäkter och annat dominerar texterna. Men frågan är om det är UEFAs roll att tjäna så mycket pengar som möjligt? Jag tycker inte det och uppenbarligen har även Platini en annorlunda agenda än folkhems–Lennarts kommersialism.

Smolket i glädjebägaren är Champions League där hans förslag innebär att det blir lika tufft som idag att ta sig till gruppspelet om man är ett lag som inte är från de 16 bäst rankade nationerna. Hans förslag innebär dock att de 16 bäst rankade nationernas cupmästare skall få kvala om 4 platser till CL. I övrigt har han flera förslag som syftar till att gynna de mindre länderna (dvs brödnationer som Sverige).

Men sådana här frågor struntar svenska fotbollssupporters i samtidigt som de högljutt gnölar om att svenska lag sällan får till det i de europeiska cuperna. Nej, tro fan det! Folkhems-Lennart och tjänstemanna-Lars-Christer har effektivt sett till att möjligheterna för lag från små nationer har en enorm tröskel att ta sig över för att få vara med och leka eftersom vi inte är kommersiellt intressanta.

2 kommentarer:

Juho Hemmola sa...

Medhåll! Att den vanlige supportern inte alltid hänger med kan jag förlåta, vi/de är ju tyvärr inte alltid de mest insatta även om de/vi tror det, men det så kallade etablisemanget stör mig desto mer.
För vad jag minns så gick ju de svenska journalisterna hand i hand med Lars-Åke Lagrell inför presidentvalet, dvs de rapporterade utan vidare reflektion att AIK-Lennart var det enda rätta. Förmodligen utifrån tesen att med en svensk UEFA-ordförande har vi alltid ett inflytande (men det hade vi ju i realiteten inte alls).

Men visst är väl Platinis CL-förslag visst bättre för svensk del än nuvarande? Enligt Kassie (http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/access2008.html) skall vi ju inte i det läget få kvala mot lag från något av de 12 högst rankade nationerna och det är ju onekligen positivt.

Inblandningen av cupvinnare i de större ligorna verkar han ju dock få väldigt mycket stryk för. Vi lär väl få följa utvecklingen ett tag till, än är ju inget antaget.

Bruce Banner sa...

Michell ma belle, ce sont des mots qui vont très bien ensemble, très bien ensemble.