2007-11-23

Stora journalistpriset

Så har journalisternas årliga ryggdunkande, Stora Journalistpriset, delats ut och jag är väldigt förvånad över att inte TV4 fick något specialpris av juryn för deras oblyga sätt att avslöja för oss icke-journalister en inblick i arbetsmetoder och ersättningar inom journalistskrået. Som exempelvis journalister som tar betalt kontant i kuvert för att göra TV-reportage, som presenterar sig som representanter för ”Kalla fakta” när de gör ”Juristkonsultationer” och som sedan anlitar torpeder för att driva in pengar. Om inte det är nog så kan man hångla upp statssekreterare efter att ha bjudit dem på stora mängder alkohol på kanalens bekostnad. Med den insikt TV4 givit oss om journalisters arbetsmetoder och lättköpthet så är det kanske inte otänkbart att några av de journalister som faktiskt fick pris igår fick underlag för sitt ”avslöjande” genom stora amerikanska och franska intressen som gärna ser ”rätt” reportage i svensk och europeisk media. Kanske till och med några extra kronor hamnade i de lågavlönade journalisternas fickor som finansierade resor och annat?

Men att hoppas på att juryn ens skulle nominera någon som avslöjar journalisternas ibland ljusskygga metoder kanske är att begära för mycket. Ibland finns det stunder då jag tycker att journalistbloggarens sänghoppande i kalsonger var hyfsat god journalistik, jämfört med mycket annat….

1 kommentar:

Bruce Banner sa...

Kan ju inte vara en tillfällighet att mutkolv...förlåråt översättaren Olof Lundh anställdes av TV4 med en förmodad rätt fet löneförhöjning.