2008-06-23

Dom, domare

Det klagas ständigt på den svenska domarkvaliteten men internationellt sett så håller de svenska domarna en högre standard än svenska spelare. I och för sig säger det kanske mer om den internationella nivån på domarna än på att svenska domare är exceptionellt bra. De svenska domarna har inte dömandet som heltidssysselsättning som många av sina kolleger ute i världen, vilket inte behöver vara en nackdel. Precis som att svenska fotbollsspelare var bättre på den tiden när de fixade rör, sålde försäkringar eller körde truck på sin fotbollslediga tid än nu när de spelar dataspel och fikar så kan det nog vara bra att inte ha för mycket dötid att älta offsidesituationer och ”var bollen verkligen över linjen”- tankar.

Det är mycket högre press på domarna i ett EM än på spelarna. Ett stort misstag så är det slutdömt. Det finns spelare som kan göra hur många misstag som helst och ändå får spela vidare.

Vår egen Fröjdfeldt har varit inblandad i några omdiskuterade situationer och tydligen dömt ganska bra. Att italienaren påverkade spelet vid Nistelrooys mål förstår jag fortfarande inte (akta dig för att ligga skadad på en kortsida i fortsättningen) men knuffen av Ballack tyckte jag inte var så mycket att orda om. Med tanke på hur mycket försvararna tillåts hänga på anfallarna i en match så var det skönt att en anfallare en gång kunde ge sig utrymme. Skall det inte blåsas för försvarares knuffar skall det heller inte blåsas för anfallarnas knuffar.

När vi ändå talar om Fröjdfeldt, är det inte konstigt att fotbollsförbunden fortfarande har en åldersregel för sina domare? Fröjdfeldt faller för åldersstrecket snart, hur bra han än anses döma och hur pigg han än är. Varför kan en domare inte få fortsätta döma tills dess han inte anses hålla måttet, oavsett hur gammal han är? Det bör gälla även åt andra hållet. Leif Sundell borde exempelvis pensionerats en stund före 45, med tanke på sina insatser de avslutande säsongerna. Men med en åldersgräns slipper förbundet göra en utvärdering och fatta ett aktivt beslut, vilket säkert är skönt konfliktfritt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Klart att man inte ska få lägga sig vid sidlinjen och för en "skada" och sammtidigt hoppas att man inte räknas som en spelare.

Hade han varit skadad på riktigt hade det varit en annan sak.