2008-06-17

Lite politik

I morgon tar förmodligen Riksdagen beslutet att vi medborgare skall övervakas i en omfattning som George Orwell inte ens kunde drömma om. En lag från början initierad av (s) kommer nu att i omarbetad form innebära att vi alla kommer att avlyssnas utan att vi ens är misstänkta för något. Detta är naturligtvis en våt dröm som går i uppfyllelse för den sjuka del av vår rättsapparat som anser att samhället består av dömda och ännu ej dömda brottslingar (sådana tjänstemän finns, jag har själv arbetat med några av dem).

Först nu i elfte timmen vaknar debatten vilket i sig är skrämmande. Den tredje statsmakten som alltid slår sig för bröstet och på höga hästar påtalar sin betydelse för ett fungerande demokratiskt samhälle har varit väldigt tysta fram till nu. Mycket få konsekvensanalyser har funnits i medierna, ej heller har ledarsidorna varit speciellt aktiva i frågan förrän nu, när det är försent för rejäl debatt. De har väl varit upptagna av knäskålssenor och Perrellis slimmade kropp istället….

En annan insikt man får är hur onödigt det är med 349 riksdagsledamöter (i världstoppen vad gäller flest parlamentariker per capita). I denna starkt ideologiska fråga vacklar flera ledamöter om de vågar gå emot partilinjen eller inte. Om man nu alltid skall följa partilinjen räcker det med en voterare per parti i Riksdagen, de andra 342 ledamöterna kan då gå hem för gott. I denna fråga blir det så uppenbart att det är partipiskorna i handen på icke folkvalda tjänstemän och sekreterare som är de som bestämmer inom politiken. ”Politiskt sakkunnig” – smaka på det ordet och förklara vad det betyder egentligen och förklara för mig varför vi skall ha ett par per riksdagsledamot.

På 15 år har antalet anställda i regeringskanslier och departement åttafaldigats, utan att resultaten blir nämnvärt bättre. Det är ökade kostnader i mångmiljardklassen som verkligen kan ifrågasättas i högre grad än försvaret, sjukförsäkringen eller A-kassan. Resultatet ser vi, Sverige blir allt mer tjänstemannastyrt och vår röst blir allt mindre värd.

Minska antalet riksdagsledamöter med hälften, skär ned kraftigt i kanslier och departement och låt de riksdagsledamöter vi skall ha kvar få rösta mer efter egen övertygelse. En vecka i månaden bör riksdagsledamöterna ha öppet hus i sin lokala valkrets där vem som helst kan få ett snack med sin lokala riksdagsledamot. Då kan du och jag påverka politiken igen.

Vet du vad din lokala riksdagsledamot heter?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ruggigt, ruggigt bra text.. Det här borde vara en krönika väl värd en morgontidning.

Bruce Banner sa...

Medhåll förutom på en punkt. Att låta varje enskild ledamot i riksdagen rösta enligt egen övertygelse, är jag emot. Det leder till direkt eller indirekt korruption. USA´s parlamentariska system har beskrivits som "det bästa man kan köpa för pengar", där det visat sig att ingen någonsin röstar emot sina välgörares intressen vad gäller kampanjbidrag, löften om fina styrelsejobb och dylikt.

Så viss form av partipiska kan jag acceptera. Men inte i den utsträckning vi har idag, där lilla Kd exempelvis tack vare blockgränsernas partipiskor, ensamma kan bestämma att vi i sverige inte skall tillåta samkönade äktenskap.

I övrigt håller jag givetvis med dig om allt.

Siwert Band sa...

Bruce:
Vet du att svenska partier lägger ned mer pengar per röst i valkampanjer än de amerikanska presidentkandidaterna? Facket stöder (s) och det sk näringslivet stöder de borgerliga. Sedan dikterar de villkoren och hotar med indragna stöd i valrörelsen.

Anonym sa...

Bruce:

Jag har förstått att de samkönade äktenskapen ligger dig varmt om hjärtat. Vem är den lycklige?

Bruce Banner sa...

Nurcing betty:

Gustav Svensson. Vilken dum jävla fråga. Alltid Gustav Svensson.

Bruce Banner sa...

Siwert:
Läste något i den stilen ja. Men jag tror inte att riksdagens personvalskampanjfonder, kostar lika mycket per mandat som i USA.