2006-06-11

VeÄmm

Det är ju bara en lek. Har ni hört den förut? För oss som blev utan biljetter och har vårt primära fokus på Blåvitt, känns den rätt go att dunka i bordet en dag som denna. Det är ju bara en lek.

0-0, so what? Är det VM så är det VM. Det finns så mycket annat att njuta över ändå. Mitt bästa VM-minne är 1986. Då var Sverige inte ens med. Negretes liggande bicycleta, uppfinnandet av vågen som man då som 10-åring tycket var sketafräckt, samspel mellan Giresse, Platini och en ung Papin, Careca och naturligtvis Diego Armando, Armando Maradona!

Han börjar få upprättelse och erkännande nu. Sådär 10 år efter han slutade spela. Vad få kommer ihåg idag är hur hatad han var när han var aktiv. Maradona var per definition själva symbolen för allt som var ont och omoraliskt. I alla fall i Sverige och det säger väl kanske en del om hur extremt jävla starkt svensk media är influerad och inspirerad av sina engelska kollegor. Ett av mina starkaste fotbollsminnen var finalen 1990. Jag såg den på en restaurang i Kroatien strax innan kriget bröt ut. Alla, precis alla höll på Tyskland och det sättet på vilket El Diego hånades var rent av beklämmande. Vad jag förstått i efterhand, så såg det likadant ut hemma i Svedala också. Ingen nämner än idag att Tyskarna vann på feldömd straff pga en Völlerfilmning. Möjligtvis att man nämner att Brehme slog den med högern i stället för sin vänster eller att man nämner att Lothar fegade ur som ordinarie straffskytt. Man man nämner inte att tyskarna vann på fusk. Precis som man gjorde 1974.

På torsdag möter vi Paraguay i en extremt viktig match. Tack vare det svenska mediedrevet kommer vi tyvärr ställa upp med Källström i stället för Svensson i mitten. Det är en sak att glänsa på¨mittfältet sista 10 mot ett decimerat lag som inte har en käft på mittfältet, där han får gott om tid för sina alldeles för många tillslag vid varje bollkontakt och näst intill tvångsmässiga tendens att alltid vilja slå avgörande passen. Den fördelen kommer han inte komma få njuta av mot ett diciplinerat och duktigt Paraguay och mot dom har vi heller inte råd att ge bort så många bollar i onödan. Kim får ändå spela därför att drevet satt en så ohygglig press på Svensson att hans förutsättningar att prestera på normal nivå inte är realistiska. Källströms spelstil går ut på att han är den store stjärnan i laget. De få gånger han glänser i landslaget, glänser han på lagets bekostnad och jag ger honom högst 50 minuter mot Paraguay. Om ens det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

fan vad rätt, vm 86 var den mänskliga civilisationens höjdpunkt.

Anonym sa...

Helt rätt.

Kimpa ska inte spela. Han är för spektakulär.