2007-02-07

En underbar TV-sport

En sport jag uppskattar mer och mer är skidskytte. Hyfsat oförutsägbart, olidligt spännande och ofta helt obegripliga genomklappningar. En perfekt TV-sport helt enkelt. Har varit och sett det en gång på Holmenkollen också och det är minst lika kul live.

Dessutom har det svenska skidskyttelandslaget under ledning av dess skojige förbundskapten Staffan Eklund alla förutsättningar att bli ett folkkärt landslag som när handbollslandslaget hade sin storhetstid. Där snackas inte plattityder och ges intetsägande kommentarer. Där pratas det direkt ur hjärtat. Exempel:

”- Det var en typisk tjejgrej, det hade inte hänt i ett herrlopp”. Anna-Karin Olofsson efter fall i en masstart.
”- Han skall pissa också”. Björn Ferry när han såg att en medelmåtta var före i resultatlistan på VM.
”- Det där är skitsnack”, återigen Björn Ferry om förbundskaptenens förklaring på genomklappningen på sista skyttet.
” - Jag fick värsta klubban och orkade inte hänga med”. C-J Bergman om distansen¨.
”- Han är ofta ofattbart klen på vallen när det gäller”, förbundskaptenen om Ferry.

Intervjuerna med Staffan Eklund under loppen är alltid strålande underhållning. Raka kommentarer med humor. Lägg därtill den ”stenhårde tysken” Wolfgang Pichler som inte hymlar med att det krävs hårda tag och obekväma beslut för att nå toppen men ändå gråter som ett barn när hans adepter tar medalj. Dessutom slipper vi den överdrivna snaskjournalistiken som finns kring fotboll och hockey. Laul, Luhr, agent-Lundh och Ekwall tycker väl inte om att klä på sig långkalsongerna – vilket jag är glad för.

Resan till Östersund och nästa års skidskytte-VM är redan bokad och det kliar i fingrarna att åka till Ruhpolding och uppleva hysterin i skidskyttets Mecka en helg nästa vinter.

3 kommentarer:

Siwert Band sa...

Ekwall skulle väl i och för sig gilla att dra på sig långkalsongerna, men då enbart kalsongerna utan någonting utanför...

Bruce Banner sa...

Har fortfarande inte förlåtit Ferry. Fan vad förbannad jag blev.

tomas sa...

Carl-Johan Bergman, allt är förlåtet efter mix-stafetten, helt jävla underbart!