2009-01-21

Jerringpris och demokrati

Jerringpriset väcker alltmer debatt för varje år det delas ut. Jag vet inte om det har med den oerhört trista och rent samhällsfarliga trenden att alla blir alltmer arga hela tiden, vilket Bruce på sitt sätt beskrivit här, eller om det är så att de som debatterar det hela (journalisterna) blir mer och mer sura över att just deras favoriter inte får priset. Journalisternas ”rättmätiga” vinnare håller märkligt nog oftast på med just den sport de själva bevakar. En nyckelfråga är också om de som klagar på vinnarna röstat själva?

Jerringpriset skall som bekant gå till ”Årets idrottsprestation” men har snarare blivit ett pris till den som är mest älskad av folket vilket alla vet om så vad är det då att bråka om? Att jämföra prestationer i olika sporter är dessutom absolut omöjligt så att Jerringpriset blivit ett bevis på folkets kärlek är ganska naturligt.

Första problemet att jämföra prestationer blir när man jämför enskilda spelare i lagidrotter med individuella idrottare. Hade exempelvis Zlatan kunnat prestera som han gjorde om han spelat i ett bottenlag i Italien? Är Susanna Kallurs inomhusrekord i en oerhört smal gren (häcksprint) bättre än Charlotte Kallas jätteklättring i en större (men fortfarande smal) gren? Som sagt, omöjligt att svara på.

Själv tycker jag bara att det är bra när trevliga och sympatiska förebilder belönas och är ett tecken på att de goda krafterna fortfarande regerar i vårt land. Annars brukar idioter till arroganta svin (”vinnarskallar”) framhållas som förebilder av tyckare och andra men tänk om alla betedde sig som sådana, hur skulle vårt samhälle då se ut?

Roligast av alla tyckare är ändå Anders Lindblad i SvD som inleder med att skriva: ”När svenska folket röstar kan vem som helst vinna.” och sedan förklarar han hur mycket bättre det blir när en väl sammansatt jury utser pristagare.

Den inledande meningen i din artikel, käre Anders, är en mening du faktiskt också kan applicera vart fjärde år när det är allmänna val här i Sverige. Ibland känns det bättre om en väl sammansatt jury hade fått utse riksdag och regering när man ser en mängd fantasifulla förslag från våra politiker för att vinna folkets kärlek. Tanken om den upplyste despoten kan jag i mina mörka stunder sympatisera med. Tänk vad trevligt om våra politiker kunde regera, omge sig med sakkunnigt, kompetent folk och genomföra stordåd istället för att ha en hord av pressekreterare och PR-folk för att pumpa ut pressmeddelanden, jaga opinionssiffror?

Exemplen där proffstyckare ibland har underliga åsikter (i mitt tycke) är dessutom många. Senast i raden är Mathias Lühr som inte har med Hjalmar Jonsson på listan över bästa frisparksläggare. Det blir fler mål på hans frisparkar än av flera av de spelare som är med på hans lista. Men det är klart, nick i mål på en känsligt slagen frispark är fulmål. Frispark direkt i mål är finmål. Jag föredrar dock att ha en frisparksläggare i mitt lag som genererar fler mål än snygga mål.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Om Tv4 redan köpt loss sändningsrättigheterna till längdskidor, undrar hur extremt "svårt" Ekwall tyckt Kallas prestation var.

Anonym sa...

Ang. Hjalmar: Du måste skämta? Hans frisparkar kan ju lika gärna gå sjutton meter till vänster om målet som att den går rakt i krysset. Han hade visserligen en fin period i år då han fick några som dök på mål och några i mål också för den delen, men överlag är han ju så osäker att Robert Prytz framstår som Juninho.

Bruce Banner sa...

Ord. En massa kommentarer om att Zlatan kom sjua, för att han inte hade ett lika soligt leende och charmig utstrålning som toppduon, finns det visst fog för. Å andra sidan vann han Jerringpriset i fjol. Då räckte hans leende.

Jag kan utan svårighet förstå varför Sannas dalmål och tårfyllda ögon samt Challa Kallas varma Scarlett Johansson-leende går hem i stugorna. Men Henke Larssons folkkärhet, kommer jag för mitt liv aldrig någonsin förstå.

Men för all del. Ner med demokratin.

Anonym sa...

Man kan väl även se det som en omvänd litteraturprisdebatt, när Ulla, 56 från Varberg undrar vem Doris Lessing är, Astrid borde ju vunnit för allt hon gjort för barnen.

Krönikererna har ändå sin möjlighet att sprida sin åsikt i tidningen, på bloggen eller i morgonsoffan (Oftast i alla ovanstående forum), då är det väl fint att folket för rösta. Ungefär som att Dan Brown aldrig får Nobelpriset, men bara behöver kolla saldot för att få bekräftelse.

(första Anonym)

Anonym sa...

P.s därmed inte sagt att jag jämför Zlatan med Dan Brown. D.s

Anonym sa...

Ang. Hjalmar och Anonyms kommentar:

Om Hjalmar lägger tre frisparkar på mål som nickas in så får vi tre mål. Om Lolo Chanko skruvar tre frisparkar i krysset så få Bajen tre mål. Om Hjalmar sedan lägger resten på läktaren medan Chanko är hur nära som helst, är helt irrelevant.

Det är målen som räknas.

Anonym sa...

Från Anonym, 3:27 PM
Till Anonym, 12:10 PM

Subj: Ang. Hjalmar

Du menar således att Hjalmar är en lika bra frisparksskytt som Lolo Chanko?

Gud vad härligt enkelt det måste vara att leva i en så svartvit antingen-eller-värld som du gör.

Puss!