2009-01-15

Upp till kamp!

Ni vet hur jag nästan reservationslöst har hyllat SVTs produktion ”Vinterstudion” som den bästa sportproduktion som de senaste fem åren (åtminstone) lanserats i TV-rutan. SVT har inget flams och trams och experterna är kunniga, lågmälda och är inte med för att synas så mycket som möjligt själva. Kort sagt, sport på TV som jag vill ha den. Stora tittarsiffror varje gång tyder på att det är fler än jag som tycker så.

Nu går rykten om att TV4 skall försöka sno rättigheterna från SVT, vilket är så enkelt att göra som att bjuda mer för rättigheterna. Det vore en katastrof!!

TV4 har på ett noggrant sätt lyckats göra jobbiga produktioner nästan varje gång de gör en storsatsning. Deras studioexperter är mer upptagna av att synas i rutan och komma med ”kontroversiella” uttalanden än att ge oss kunskap och tillföra något till TV-bilderna. Bra, spännande sport behöver inte så mångordiga kommentarer, vilket ingen på TV4-sporten tycks ha fattat.

TV4-tyckarna och krönikörerna har dessutom genom åren unisont klankat ned på de sporter där SVT har rättigheterna, vilket många gånger inkluderat skidgrenarna i allmänhet och skidskyttet i synnerhet. Färgade uttalanden som att svenska folket har tappat intresset för skidsporterna och fotbollen tar allt mer mark motsägs tydligt av tittarsiffror och andra intresseundersökningar. Nästa år skall samma solariefolk sitta i vargpäls och förklara hur oerhört populärt det är med skidåkning. Å andra sidan är kappvänderiet inget nytt för dessa personer.

Att det är reklam i TV4 är inte det jag irriterar mig på (Vilket många andra gör), utan att de aldrig törs lita på att sporten är spännande och tillräckligt intressant i sig. Nej, den skall alltid genomanalyseras, avbrytas och överkommenteras och sedan skall någon eller några av deras tyckare komma med något krystat ”kontroversiellt”. TV4 skulle aldrig tillåta bara en bild på en gran i skogen utan skulle då klippa in en ”expert” som ritar pilar eller intervjua något lokalt original med lustig mössa ackompanjerat av höhö-kommentarer från Stureplansmaffian i studion.

Tittar man på det allmänna intresset för olika sporter så verkar det dessutom som att intresset avtar för de sporter där TV4 köpt rättigheterna (Allsvenskan t ex), är det en slump eller inte? Att sälja rättigheterna dyrt till TV4 är som att pissa på sig, pengarna värmer gott en kort stund men sedan när intresset avtar blir det jävligt kallt, länge. Så skidförbundsfolket borde bäva för att TV4 tar över rättigheterna.

Så nu är det upp till kamp, kämpa för att vintersporten måste vara kvar i SVT! Pressa Svanberg och Hamilton att öppna plånboken och maila skidförbundet att skidsporterna måste vara kvar i SVT. Tala om för alla Tv4-medarbetare du stöter på att de skall lägga pengarna på Let's Dance, Bonde söker fru eller ytterligare någon TV-sänd firmafest (i stil med Guldbaggegalan eller Idrottsgalan), istället för på skidsport.

Nåväl, än så länge är allt frid och fröjd och ikväll är det herrstafett i skidskytte. Med två topp-tio åkare, kompletterade av ”Väggen” och ”Giraffen” så bör det inte räcka till pallplats, men de överraskade senast, och det är ju det som är så spännande med skidskytte – att det är så oförutsägbart.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om varje ord. Att såga skidskytte för att vara en konstruerad sport för att i nästa andetag hylla fotboll och hockey känns ganska ihåligt.

Anonym sa...

Oj, 4 riktiga landförrädare med gevär på ryggen idag. Säga vad man vill om Anckarström, men skjuta det kunde han i alla fall.

(sista är snott från Bob S)

Siwert Band sa...

Äh, det är som vanligt bara Ferry och Bergman man kan lita på och att ha dem på tredje- och fjärdesträckan var en chansning som inte gick alls. Att Nilsson fått så många chanser visar hur tunn truppen är, men det lät på förbundskaptenen igår som att hans tid i stafettlaget är ute.

Magdalena Forsberg var överraskande bra som bisittare, även om jag saknade "stav till stav" i hennes vokabulär....

Anonym sa...

Siwert:

Magdalena Fortsberg var bättre än Kalle. Men jag tycker att det är just kommentatorerna som som är skidskyttesändningarnas svagaste länk. Ulfbåge och Kalle tycker jag är lite för virriga och hänger inte riktigt med på vad som händer alla gånger. Nu är skidskytte en så bra TV-sport i sig så det är inget större problem. Det hade dock varit perfekt om det funnits ett kommentatorspar i klass med Hård och Blomquist.

Cliff sa...

Ulfbåge är bedrövlig, att han inte fått sparken för länge sen är en gåta. Han har ingen kapacitet att berätta nånting som vi inte själva ser i rutan. Så fort det skall plockas fram fakta som inte syns i rutan så måste expertkommentatorn göra det.