2009-04-03

Min blåvita elva - Anfallare

Stefan Pettersson

Vad har Andreas Andersson och Dennis Bergkamp gemensamt? Jo, båda blev skyttekungar med Steff vid sin sida.

Kung ”Steff” var så fantastiskt bra. Han såg lite långsam ut i sina rörelser men han visste alltid vad han skulle göra med bollen. Antalet felpassningar och tappade bollar var försvinnande få (Barcelona – 94 var en). Steff gjorde mål, skapade lägen åt sina medspelare, drog på sig bevakning, spelade fram, var duktig på att nicka och var en stensäker straffskytt.

I Ajax blev han omåttligt populär och har framröstats som startman i århundradets elva i Ajax. Jag minns hur Eurosports entusiastiska kommentatorer på Eurogoals ständigt ylade om ”The fantastic Swedish internationalist” när de pratade om Steff. Han var ofta i centrum när veckans målkavalkad från Europa spelades upp runt 89-90.

Som en del andra blåvita spelare blev han misshandlad i landslaget och spelade ibland på yttermittfältet och andra konstiga platser. Annars hade han nog blivit ännu större i den svenska fotbollshistorien. Å andra sidan är jag av åsikten att många blåvita landslagsmän är av ondo för Blåvitt och att Steff var kung i Göteborg räcker för mig. Steff var självklar i min blåvita elva.

4 kommentarer:

T sa...

VI SKAL HYLLA VÅRAN KUNG - STEFAN PETTERSSON!

Bruce Banner sa...

Dom riktigt stora änglarna lyckades aldrig i landslaget. Känns nästan som ett kriterium. Att man liksom har dom för sig själv.

Bebben, Torbjörn, Steff mfl.

Anonym sa...

Men det heter väl " the fantastic Swedish International "? Annars helt rätt- kanske Blåvitts störste genom tiderna!

Anonym sa...

Steff var eleganternas elegant.

Om man tar vårt nuvarande lag och slänger in Stefan Rehn, Stefan Pettersson och Jesper Blomqvist av bästa slag i startelvan så har man en god fingervisning om vad som skiljer dagens blåvitt från ett som kan välta stora lag.