2009-07-15

Bonusar och prestationsbaserade löner

Ingen har väl under det senaste året missat debatten om bonusar och prestationsbaserade löner. ”Alla” inklusive politiker, journalister och ”experter” har (med få undantag) spytt galla över bonussystem och olika former av prestationsbaserad lön. Man presterar inte bättre med bonus elle rprestationsbaserad lön har argumenten i stort sett gått ut på.

Döm därför om min förvåning när jag i dagens SvD läste om att AIK skall införa prestationsbaserade löner, tvärs emot den gängse uppfattningen idag. Det skall bli intressant att följa AIKs experiment. Rimligtvis lär de stöta på samma problem som i all annan verksamhet när kriterierna skall fastställas för vad som skall belönas extra eller inte. Skall assist och mål belönas extra? Skall en lyckad brytning premieras extra? En plats i startelvan (kan det då bli mutor mellan spelare och ledare för att få spela)?

Segerpremier etc är standard idag men det är ändå en form av kollektiv prestationslön. Jag tror att det kan bli svårt att hitta ett individuellt belöningssystem som främjar den kollektiva laginsatsen, precis som att det är det i övriga verksamheter. Det sägs att Kevin Amuneke ett tag hade målbonus och han sköt mot mål i alla tänkbara lägen vilket ofta inte gynnade lagets målproduktion direkt. Jag hoppas att en idrottsman främst gör sitt bästa för att vinna och jag tror inte att han spelar sämre för att han inte har en ekonomisk morot, men jag är ofta naiv.

Lite modigt är det ändå av AIK att börja med något så ”otidsenligt” som individuella prestationsbaserade löner. Kommer AIK som lag att prestera bättre med prestatiosnbaserade individuella löner?

2 kommentarer:

Christopher Anderton sa...

Synd bara att det inte stämmer. AIK:s sportchef har redan dementerat det hela (att ha prestationsbaserade kontrakt) i bland annat Aftonbladet o.s.v.

Anonym sa...

Christopher - Ja vad aiks ledning säger bör ju inte alls tas med en grusgrop salt.

Det modigaste i hela historian måste vara att man inför prestationsbaserade löner i ett lag som innehåller Dulee Johnson, världens minst empatiska människa. Ett socialt expriment Pål Hollender skulle döda för att komma på.