2009-07-17

Bjärsmyrs avsked

Jag har länge varit en hårdnackad försvarare av Bjärsmyr och hans vilja att gå utomlands. Redan i vintras när han tyckte att Blåvitt erbjöd ett för dåligt kontrakt så aviserade han att han ville utomlands och inte skulle förlänga med Blåvitt. På det viset gav han Håkan gott om tid att inhandla en ersättare och en sådan kom snabbt i form av Kalle Svensson. Jag tycker att det var juste och korrekt handlat av Bjärsmyr. Det finns alltför många exempel på spelare som förhalat processen, sagt att de skall skriva på men sedan skrivit på för någon annan klubb ändå i ett sent skede. Ett sådant beteende sätter klubben i en mycket tuffare sits.

Det är något naivt (eller möjligen cyniskt) att tro att en 23-åring skall skriva på ett långt kontrakt utan vidare så att nuvarande arbetsgivare skall få mycket pengar i övergångssumma, när en del av de pengarna annars kan användas till en högre lön och trygga framtiden så att man kan fortsätta spela TV-spel och fika på dagarna även efter att fotbollskarriären tagit slut.

En aspekt ”Bosman-spelarna” missar är dock att har en spelare kostat klubben en stor övergångssumma så finns det många exempel på att det tar mer emot att bänka den spelaren framför en billig spelare. En hög övergångssumma ger status i den nya klubben helt enkelt.

Men skadan mot AIK, vad tusan var det för idioti? Jag förstår om varken Bjärsa eller klubben (som riskerade att bli av med 4-5 miljoner vid skada) inte ville chansa med att starta. Om han nu var skadad så har han dragits med den hela veckan så varför ens ha med honom i matchtruppen och ta upp en plats som kunde befolkas av någon blåvit som inte var upptagen med Gothia Cup-spel? Ledarna borde låtit honom stanna hemma från början och ladda för flygresan till Aten eftersom han, om han var frisk, förmodligen skulle varit ganska rädd om benen. Om han bara fejkade skada så var det mycket lågt och ett ovärdigt slut. När man såg rapporter om att han var kärnfrisk en-två dagar efter AIK-matchen fick Bjärsmyrs avsked en fadd eftersmak.

Tack för de här åren Bjärsmyr, du var en stabil back som fick vara med om en skön resa till SM-guldet -07. Du var inte så spektakulär och lite anonym men likt förbannat så var du alltid en spelare för startelvan, vilket du förtjänade.

Får ändå avsluta med att berömma Håkan Mild. Om mediauppgifterna stämmer så har han lyckats klämma ut ca 5 miljoner för Bjärsa med ett halvår kvar på kontraktet och som under U21-EM visade att det är en spelare med begränsningar. Det är bra gjort!

1 kommentar:

Juho H sa...

Word! som man säger. Kändes väldigt onödigt hanterat kring Bjärsas "skada" på slutet.