2008-05-06

Appropå "filmningar" och ni som är emot det

Ja, jag pratar främst om er, herrar Ekwall och Leman som är så kategoriskt emot allt vad filmningar heter oavsett i vilket sammanhang det inträffar. Kolla in den här listan. Här har vi de största busarna inom svensk fotboll. De som spelar mest regelvidrigt i serien hittills. Mittbackar kanske ni tror. Nej, förste back är Peter Larsson på 22:a plats och utöver honom är det bara Stefan Ålander samt Rickard Spong som slår sig in bland allsvenskan 50 värsta syndare.

Vad det bevisar mer än att targetplayers och offensiva mittfältare är ena riktiga grisar och att svenska backar är snällare än Astrid Lindgren? Jo det saknas en gubbe. Han heter Henrik Larsson och ni tycker om att hylla honom. På 9 matcher har han fått två straffar med sig, tre frisparkar emot sig och 9 frisparkar med sig. En statistik som är snäppet bättre än förra året då han hade 35/15 i frisparkar för och emot.

Henke är fortfarande en fantastisk fotbollsspelare och vad gäller att falla teatraliskt och trovärdigt, är han nog oöverträffad i svensk fotbollshistoria. Så om ni, herrar Ekwall, Leman och övriga moralister tänker vara konsekventa i att håna och kritisera filmande anfallare. Börja och sluta med Henke. För er egen trovärdighets skull. Har ni stake nog att göra det, tänker jag försöka sluta håna er.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Väl rutet!

Anonym sa...

Att offensiva soelare får mycket frisparkar emot sig är ganska självklart. De kan "chansa" ibland för att skaffa sig ett läge och att dra på sig en frispark på offensiv planhalva gör inget. Det är värre för backar som kan få mycket farliga frispar emot sig. Därför tar de det lugnare. Dessutom är offensiva spelare ofta "klumpiga" i sina tacklingar eftersom de inte vana (eller så skilckliga) på att attackera bollhållare.

Anonym sa...

Bonke:

Det där låter som en rimlig förklaring, men är egentligen bullshit.

Snarare är det så att domaren bedömer frisparkar som olika svåra att ta beroende på vart förseelsen sker.

En försvarsspel kan alltså ta sig fördelar eftersom en offensiv frispark eller straff lättare kan avgöra en match än vad en defensiv sådan kan göra.

Detta gäller samtliga anfallare, utom Henke Larsson, vilket också är anledningen till att forwards i allsvenskan lägger sig lättare. För att förtydliga oschyssta tilltag från försvarsspelare.

Henkes straff mot HBK hade vi aldrig fått. Inte någon annan forward i allsvenskan heller, den är helt enkelt ett led i den Henke-beundran som sker i allsvenskan.

becka sa...

Vi ska nog inte ha allt för höga förväntningar på dessa s.k. "journalister". De vågar bara skriva vad som förväntas av dem. Tur att vi oberoende skribenter finns;-)

Bruce Banner sa...

bonke:
Min poäng med denna text är tudelad.

Dels så tillåts inte anfallare att ge igen med samma medicin. När Wernbloom får ett uppspel mot sin bröstkorg, så får han alltid en hård knuff i mottagningsögonblicket. Det gör att det är mycket enklare för honom att försöka brösta ner den till en lagkamrat än att ta ner bollen på bröstet vilket är snudd på omöjligt. Liknande knuffar i ryggen av anfallare mot backar är dock strängeligen förbjudet utan undantag

Min andra poäng är att det i det läget är fullt moraliskt försvarligt att filma, falla lätt eller kalla det vad ni vill. Det är en anpassning efter gällande praxis. Vissa vägrar dock inse detta och moraliserar kategoriskt mot all sorts "filmning", vilket Henke Larsson är så bra på.

Jag tycker att det är att säga att man föredrar 0-0 och astråkigt spel.

Siwert Band sa...

Den sammanställningen har du lockat med länge och talar sitt tydliga språk. Ruff innanför straffområdet måste vara en ännu mer skrämmande statistik.

Bruce Banner sa...

Siwert:

Jag gjorde en sammanställning i halvtid förra året. Men inlägget försvann i periferin.

I år är det lättare då SvFF har en statsida för detta också fr o m i år så man slipper sitta och räkna.

Siwert Band sa...

Filmningar är jag emot också, men håller samtidigt med om att det är otroligt svårt för anfallare att få frisparkar med sig.

Det är skillnad på filmningar coh filmningar. Men det har du väl rett ut i ett inlägg också (om jag minns rätt)?

Bruce Banner sa...

http://grogga.blogspot.com/2007/04/filmvetenskap.html