2008-05-08

Rolig vs tråkig fotboll

Igår möttes tråkfotbollens giganter i Allsvenskan. IFK Göteborg mot Kalmar FF. Två lag som fått sin fotboll stämplad som dålig och tråkig. Enligt ryktet så står Kalmar och Blåvitt för betongtaktik, långa bollar, är ”tunga att möta” och gör nästan bara mål på fasta situationer. Matchen mellan de här två tråkiga lagen slutade 3-2 efter fem riktigt snygga spelmål. Dessa två lag har gjort 18 och 17 mål hittills i Allsvenskan. Inte illa för två lag som spelar dålig och tråkig fotboll.

I den andra änden av skalan ligger lagen som anses spela bra, rolig och attraktiv fotboll. Elfsborg och AIK exempelvis. De får ofta beröm för sitt attraktiva spel men har i år mäktat med 11 respektive 6 mål framåt.

Sådana här stämplar är ofta märkliga. Är det inte kul och bra fotboll att göra många mål framåt?

Sedan har jag inte förstått det fula i att göra mål på hörnor och inkast. Om det nu är så jäkla lätt för Ljungskile mfl lag att göra mål på "fasta situationer" så borde det vara ännu enklare att göra sådana mål för de lag som anser sig vara bättre och ha skickligare spelare. Jag tycker det är tjänstefel av en tränare att inte se till att ens lag är urstarkt på hörnor, frisparkar och inkast. Om tränarna gjort sitt jobb så skulle inte de "dåliga" lagen ha så många poäng. Eller också är inte lagen så dåliga som många vill påstå utan har tränat på rätt saker..

14 kommentarer:

Anonym sa...

Skillnaden ligger i att AIK lider av en vilja att ständigt snygga till allting och försöka göra snygga mål istället för att bara GÖRA mål. Elfsborg lider däremot av att deras anfallare missar 110%-iga lägen. Om AIK spelade som Elfsborg gör, där man väljer att gå mer direkt, så skulle AIK ha gjort åtminstone dubbelt så många mål.

Jag håller med om att IFK och KFF spelar tråkig fotboll. Många mål betyder inte att spelet är vackert per automatik.

Anonym sa...

Özgur:

Du får ursäkta, men när det kommer till ironi i största allmänhet så är jag fullständigt immun. Jag hör i mono och läser i densamma.

Om AIK försöker göra snygga mål, så kan vi alltså vänta oss att Kenny Pavey sitter på bänken i matchen mot Norrköping ikväll?

Har AIK gjort NÅGOT snyggt mål i år? Jag skulle vilja citera vår tränare Jonas Olsson och kalla ert spel naivt.

AIK:are måste ha så jävla roligt asså. Lite mål, inget i toppstriden att göra och total avsaknad av tyngd i avslutsmomentet. Roliga gnaget!

Mr Toad

Anonym sa...

klockrent siwert. grogg blir bara starkare o starkare.

Anonym sa...

özgûr:
Dubbelt så många mål för AIK i år skulle innebära 12 mål. Dvs Kalmar skulle ändå göra 50% fler mål än AIK.

Anonym sa...

Jag måste ha missat något?
Är det inte sporten som kallas fotboll som vi går och kollar på? Eller vissa kanske bara går dit för målen?
Är själva spelet helt ointressant? Så det ger inget att se på ett anfall som inte ger utdelning, eller försvarande lag som lyckas bryta anfallet?

Knepigt, jag kolla iaf på matcherna för att se helheten, sedan gör det ju inget om "mitt" lag vinner.

Röd Guling sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Röd Guling sa...

Man kan säga mycket om generaliseringar i supporterleden men ingen kan på fullt allvar mena att ni spelar rolig eller bra fotboll.

Anonym sa...

Röd Guling.

Vi spelar ju nästbäst fotboll i allsvenskan. Eller hur hade du tänkt mäta det hela?

Vi har nästflest poäng och har nästbästa målskillnaden. Dessutom gjort nästflest mål.

Bruce Banner sa...

RG:
Rolig fotboll tycker inte jag heller att vi har spelat. Men vi har inte riktigt kommit upp i nivå heller fram tills kalmarmatchen.

Blåvitt-Kalmar bör dock ha varit en rolig och bra match att titta på oavsett vilka parametrar man använder sig av. Tempo, många mål, spelmål, intensitet. Allt det där som definierar en bra match.

Röd Guling sa...

anonym: Tjongbollar och frispark/gröt-mål är inte roligt. Man måste nog vara mycket sjuk för att uppskatta sådan fotboll. Jämför med exempelvis Elfsborg som har lika många poäng, men spelar en attraktiv och postiv boll. De visar att det går att vara framgångsrik och kontstruktiv på samma gång.

Röd Guling sa...

Konstruktiv ska det stå.

Anonym sa...

röd guling: ska det inte stå destruktiv? tjongbollar mot en ensam forward är inte fotbollskonst direkt.

Bruce Banner sa...

Röd guling.

Hoppas du är ironisk mtp hur era mål gick till senast...Två inköttade inlägg som slås in i eget mål av Trelleborg och 1-0 mot HIF föregicks väl av en gammal hederlig Wilandtjong till Bella? Det anfallet var som att se Ryavallen återuppstå.

Anonym sa...

Ja, snacka går ju. Men faktum kvarstår att AIK trots kasst spel och en del "fula" mål ligger trea, två poäng före IFK Göteborg som man förlorade mot och en poäng efter Elfsborg som man också förlorade mot. Två svåra bortamatcher som ingen förväntar sig att AIK ska vinna är alltså de två matcher man förlorat hittills i år.

Dubbelt så många mål skulle innebära 20 mål, alltså tre mindre än Kalmar FF. Hursomhelst, jag är van vid att svara på roliga kommentarer om sånt här och återkommer alltid till samma punkt: många mål betyder inte att spelet är vackert per automatik.

Vi har åtminstone inte förlorat mot Ljungskile...;)