2008-05-21

Bra och dåligt för svensk fotboll

Idag är det final i den degenererade turneringen där alla lag numera får vara med, bara de tillhör de stora ligorna i Europa. Två engelska lag gör upp om titeln och i semin var ytterligare ett engelskt lag med och lekte. En stor del av Premier Leagues kvalitet kan tillskrivas tillflödet av utlänningar som tränare, finansiärer och spelare, både svindyra och billiga. Är det bra eller dåligt för engelsk fotboll att Premier League tack vare utlänningarna är bästa fotbollsserien i världen?

Jag har gång på gång varit kritisk till de pellejönsar som gnölar om ”fara för svensk fotboll” och babblar om vad som är ”bra för svensk fotboll” och inte. För några veckor sedan var det vår egen superhjälte och sportchef som var ute och gnölade. Hans poäng var att med utökningen av Allsvenskan till 14 lag så har de nya lagen främst förstärkt med utlänningar och gamla spelare, vilket på sikt skulle vara ett hot mot svensk fotboll. Hotet skulle bestå i att det inte är i de nya lagen som de unga, nya spelarna får chansen. Han nämnde också att det inte blir bra tävlingsmatcher med 16 lag (detta sade han innan vi mötte humlorna från Ljungskile).

Att Ljungskile och Sundsvall köpt utländska spelare förklarar de med att de med sin begränsade budget inte ansåg sig hitta svenska spelare med samma kvalitet. Med utlänningar blir det mer spelkvalitet i Allsvenskan för pengarna (lex. Kim C och Ragnar) helt enkelt och det vore väl bra för svensk fotboll? I Ljungskile och Sundsvall spelar dessutom flera svenska spelare som får chansen att utvecklas i Allsvenskan, bl. a gamle talangen Smedberg som inte riktigt räckte till i Blåvitt och nu ändå får excellera i Allsvenskan. Utökningen ger fler spelare chansen att spela Allsvenskt. Unga, gamla, svenska, utländska.

Om det är de nya, unga, svenska spelarna som Mild värnar om (för landslagets skull?) så får han också stoppa Roger Gustafssons senaste idéer att locka unga utländska talanger till akademin. Unga utlänningar som då tar svenskarnas plats inom ungdomsfotbollen. Det vore väl då dåligt för svensk fotboll?

Problemet (eller det riskfria) med att uttala sig om svensk fotboll är att ingen vet vad man menar när man säger svensk fotboll. Det kan vara landslaget (nu och i framtiden), fotbollens attraktivitet, Allsvenskans kvalitet, totala antalet utövare eller vad ni vill. Så sluta snacka om bra och dåligt för svensk fotboll.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad f-n Siwert!

Jag kan hålla med dig om att diskussionen kring bra eller dåligt för svensk fotboll kräver ett förtydligande.

Samtidigt är det svårt att komma ifrån att en svensk klubb aldrig skulle ge en svensk talang ett tre års kontrakt efter att man haft honom i träning i en veckas tid och inte sett spelaren tidigare. Och dessutom vara beredda på en acklimatiserings period på över ett år. Där spelaren ifråga fick matchas i allsvenskan på en gång.

Spelare värvas på olika premisser, med detta kritiserar jag inte att Ljungskile värvar utländska spelare för en billigare penning än svenska. Utan konstaterar bara att en spelare med utländskt pass får en högre status direkt i truppen kontra en svensk talang.

Det kan inte vara bra för svenska talanger, även om det i sin tur behöver ju naturligtvis inte betyda att det är dåligt för allsvenska lags prestationer alla gånger.

/ Pellejönsen Sillstryparen

Siwert Band sa...

Så din definition om "bra för svensk fotboll" är alltså att svenska talanger får spela i Allsvenskan?

Jag skiter i vilket, varje gång som Blåvitt är svenska mästare är det bra för svensk fotboll i min definition.

Hur tror du att det blir med en hop talanger med utländskt pass som drillas i svenska ungdomslag (som Roger vill)? Bra eller anus?

Anonym sa...

Siwert Band:

Nej, inte nödvändigtvis. Men det hade gynnat svensk talangutveckling om man faktiskt prioriterade den svenska talangen framför en utländsk spelare av samma kvalité. En svensk ung spelare får i många fall betraktas som den sista, smärtsamma utvägen. I Helsingborgs fall visade det sig vara helt i onödan då de invärvade importerna faktiskt var klart sämre än de egna spelarna man hade att till gå i backlinjen. Det upptäckte man först efter att man signat de utländska spelarna på flerårskontrakt efter en extremt kort prövoperiod.

Jag är inte emot importer som är kvalitetshöjande. Om Roger exempelvis vill krydda sin broilerverksamhet med utländska inslag och det endast om man anser dem tillhöra topp tre i årskullen, så är jag fullt och fast positiv till det.

Jag har ingenting emot importer till allsvenskan, det i sig kan vara bra för den allsvenska fotbollens utveckling om de de facto förbättrar kvalitén. Men i min värld ska det vara de riktiga spetsspelarna man ska jaga och inte satsa på truppbreddarna.

För tillskillnad från ex. Serie B, The Championship, Secunda Divsione eller vilken jäkla andraliga du vill i någon av de topp tio rikaste ligorna så kan inte Superettan-klubbar erbjuda de träningsmöjligheter eller ens den träningsmängd som en allsvensk klubb kan.

Så att konkurrera ned våra talanger till den svenska andradivisionen skulle innbära en generell minskning i träningstimmar för de spelare som fostras. Knappast hållbart i längden.

Sedan, som jag tidigare påpekat, har det i sin tur inte nödvändigtvis något med "faran för svensk fotboll" då det är ett brett begrepp.

Men det har med svenska spelares utvecklingsmöjligheter att göra.

Fast, det är klart, om de andra lagen i allsvenskan väljer att gå den "enkla" vägen så kommer det ju i sin tur gynna blåvitt och vår satsning.

- Så det kanske inte är någon fara på taket ändå? ;)

/ Sillstryparen aka Joey Garotta