2007-01-18

”Klubbarna sköts som en ICA-butik”

I nedlåtande ton (bl a av barnboksförfattaren med naiv stil, Mattias Göransson) har man ofta hört att våra Allsvenska fotbollsklubbar sköts som en ICA-butik. Jag tänkte sätta påståendet i ett litet perspektiv: en Allsvensk klubb/bolag/förening omsätter 35-100 miljoner kronor vilket är vad en ICA-butik omsätter. Antalet anställda är ett 40-tal vilket är färre än vad en ICA-butik har (med alla extraarbetare). ICA-butikerna överlag har en mycket god lönsamhet och drivs av personer med ett rejält hjärta och engagemang för butiken. Är det då fel att sköta klubbarna som ICA-butiker?

Nej, jag tycker snarare att de bör skötas ännu mer som ICA-butiker. Din butik på hörnet är i allmänhet otroligt duktig på konsumentmarknadsföring, riktade erbjudanden, målgruppsanpassning och har järnkoll på bruttomarginaler och kostnader.

Överlag har jag svårt för alla som kräver att klubbarna skall skötas som storföretag med svulstiga styrelser med fina titlar och stora overheadorganisationer. Klubbarna är inga storföretag, de är stora som ICA-butiken på hörnet. De allra största klubbarna i Europa har börsvärden som är som ett mindre verkstadsföretag på Stockholmsbörsen. Antalet anställda är som på en fabrik i Gnosjö. Ta ned fotbollen på den nivå den hör hemma.

Det enda område där klubbarna kan jämföras med storföretag är mediabevakningen. En Allsvensk klubb/bolag/förening exponeras mer i media än våra största företag. Ett faktum som inte riktigt tas på allvar och det är där klubbarna skulle få bäst utväxling av att höja sin kompetens och nyanställa.

Jag känner mig trygg med att Blåvitt har en ICA-handlare som ordförande. Om han bara anställer en butikschef som håller uppsikt över kött- och charkchefen Håkan Mild så att han inte bara satsar på kalvkött utan även lite mer moget, hängmörat kött samt en riktigt bra medieansvarig som breder räkmackor och bjuder journalisterna på öl i de bekväma utrymmena på Görnya Ullevi så är den ljusnande framtid vår.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande Siwert!

Anonym sa...

Faen, har inte tänkt på det så.

Men Chelsea och Barca, de måste väl på något vis vara större än en mekarverksta' i Gnosjö. Åtminstone lönemässigt och omsättningsmässigt...