2009-09-09

En elegant har börjat lovande

När kampen om UEFA-tronen stod mellan Michel Platini och Folkhems-Lennart så var stödet för Lennart Johanssons kandidatur massivt hos svenska journalister. Jag stödde Platini. Efter ett antal år under Lennart Johanssons styre hade UEFA blivit stormrikt men inför Europas storklubbar knäböjde Lennart och Europacuperna blev i stort sett stängda för små nationers klubbar. Skrällarna uteblir numer helt pga de många gruppspelen och det är alltid samma lag som spelar semifinalerna. Inför valet var den svenska presskåren ett gäng nyttiga idioter åt Lennart och spred ut infantila, fördomsfulla åsikter om ”sydeuropéen” Platini och hans tvivelaktiga samröre med Blatter.

Platini angav i sitt ”valmanifest” bl a att Europacuperna skulle göras mer tillgängliga för klubbar från små nationer, fler biljetter skulle gå till fotbollsfansen, landskamperna skulle få högre status och ett antal ytterligare punkter för att på nytt göra fotbollen mer ”folklig” och spännande igen. Att svenska journalister inte gillade Platinis programförklaring som skulle gynna svenska klubbar är en gåta. Lennarts regenttid bara ökade klyftorna inom europeisk fotboll, Platini vill minska dem (vilket är den enda vägen på lång sikt).

Platini har även tagit strid med Blatter i ett antal frågor och skaffat UEFA en klart tydligare profil mot FIFA än vad Lennarts UEFA någonsin gjorde.

Platini har sakta men säkert börjat en omstöpning av Europacuperna och nu har kvalomgångarna till Euro League och CL avklarats och vi står med facit efter första året. Tyvärr blev det inte så många fler lag från mindre nationer med, men många lag lyckades i alla fall ta sig till sista kvalomgången innan gruppspelet, vilket är ett fall framåt jämfört med tidigare år. Kommande år kommer fler ändringar i syfte att släppa in fler nationers klubbar.

Svenska fotbollstyckare som överlag inte är bemedlade med egenskapen tålamod rycker naturligtvis ut och sågar hela upplägget. DN har alltid haft en särdeles kärlek till Lennart Johansson (Johan Esk är granne med karln, vilket kan förklara en del) men den här artikeln av Göran Bolin tar priset. Efter endast ett år med nya upplägget sågas det jäms med fotknölarna och mellan raderna kan man nog läsa att ”det var bättre på Lennarts tid”. Herr Bolin följer en gammal svensk journalisttradition som säger att allt nytt skall utvärderas efter ett år. Har inte de önskade effekterna genast uppnåtts så skall nyordningen sablas ned. Som en följd av det har ett vindöverkänsligt fotbollsförbund hattat med Svenska Cupen år efter år och Royal League har begravts.

Jag tycker att Platinis start som UEFA-boss varit väldigt lovande för oss som tillhör blåbärsnationerna och SEF och SvFF bör arbeta hårt för att påverka Platini och hans mannar att än mer öppna upp Europacuperna för mindre nationer. Det ökar chanserna för svenska lag att komma till de europeiska gruppspelen mer än att ha särskilda skatteregler för idrottsmän (lex Danmark).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning. Är ej insatt i politiken i fotbollens finrum, men kul att läsa dina resonemang.

Anonym sa...

bra skrivet

Ängel i Mölnlycke sa...

Jag tror att det är så enkelt som att Lennart är svensk. Många ville att han skulle vara kvar av den enkla anledningen. För precis som du säger, ville man svensk fotboll gott, borde man naturligtvis förenat sig med Platini.

Anonym sa...

Bra talat. Göran Bohlin är en idiot.

UGM sa...

Platini är på rätt väg, men lite långsam enligt min åsikt.

Så här skulle jag vilja att europacupspelet skulle se ut. Ett enkelt och rättvist system till skillnad från nuvarande.

1) Champions Leaugue. Med enbart mästarlag (53 st). En kvalomgång och därefter omgång 1 med 32 lag. Seedningen påverkar enbart vilken halva man hamnar på i lottningen. Därefter gruppspel med fyra grupper á 4 lag. (De åtta högst rankade lagen seedade; i övrigt fri inlottning i grupperna.) De två bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Från kvartsfinal och framåt är det helt fri lottning.

2) Cupvinnarcupen återinförs. Här deltar endast cupvinnare. En kvalomgång spelas; därefter omgång 1 med 32 lag. Detta skall vara en ren cup utan gruppspel. Helt fri lottning från kvartsfinalerna.

3) Europa Leugue. Med två lag från varje land. Från vissa länder kan tre lag tillåtas så att det blir exakt 128 lag. Efter tre omgångar vidtar gruppspel i fyra grupper enligt CL ovan. Därefter kvartsfinaler med fri lottning. (Inga utslagna lag från CL till EL.)

I samtliga cuper bör finalerna spelas i två matcher hemma resp. borta. Detta för att öka rättvisan och minska antalet straffavgöranden i finalerna.

Åtminstone 40 av UEFAs 53 medlemsförbund borde kunna stå bakom en sådan förändring.