2009-09-08

En tickande bomb?

Sista omgången ser ut att kunna bjuda på en avgörande guldmatch: IFK Göteborg – AIK. Det låter väl himla härligt med en spännande fotbollsfest som avslutar säsongen?

Jag, fler fotbollsfantaster än jag och polisen ser nog på saken lite annorlunda. Här har det gått snett. Historiskt sett så är högriskmatcherna mellan AIK och Blåvitt inramade av bråk och stök och de ligger nästan alltid på en vardag för att minimera bråken. I år var det dock ganska lugnt när lagen möttes på Råsunda (vilket ger ett uns av hopp). Nu köps det, enligt olika uppgifter, upp biljetter av AIK-fans på alla möjliga sektioner på G:a Ullevi och de kommer att bli många på plats, utspridda över hela arenan. En säsongsavslutning på en söndag med guldchans för egna laget vill få supportrar missa och jag befarar att det kan bli livat värre i Göteborg under den allsvenska avslutningshelgen. Har vi otur kan rubrikerna efter helgen bli lika tråkiga som de som dök upp efter premiären mot Djurgården.

Jag anser att två fel begåtts:
För det första att kortleksmannen på förbundet som lägger spelschemat har lagt IFK-AIK som avslutningsmatch, dvs den enda match på hela året som inte går att flytta. Uppmärksammade inte förbund, klubbar, polis etc det faktumet alls? Varför inte låta Blåvitt möta HBK som avslutningsmatch? Här kan man faktiskt för en gångs skull säga att ”fotbollen inte tar sitt ansvar”.

För det andra så har IFK Göteborg gått med på supportersammanslutningens krav för att inte bojkotta bortamatcher (eller gjort avbön som supporterpamp Ågren kallar det). Om inte Blåvitt gått med på kraven hade AIKs supportersammanslutningar uppmanat till bojkott av bortamatchen mot Blåvitt, vilket förmodligen hade minskat antalet AIK-fans på Gamla Ullevi avsevärt (om det ligger någon reell kraft i supportersammanslutningens ord). Vilka krav Blåvitt gått med på är höljt i dunkel, men ryktena säger att Blåvitt bl a skall stå för säkerheten kring bortaklacken. Andra, mer osannolika rykten, säger att Blåvitt även skall stå för ev. skadegörelse som bortaklacken orsakar på arenan Jag tycker det känns sådär kul att Blåvitt drar på sig stora kostnader för bortaföljet som AIK annars skulle haft (i gengäld skulle AIK gjort detsamma när Blåvitt var på besök). Fel tänkt, Kamratgården!

Även utan AIK-fans så skulle arenan fyllts så vad IFK Göteborg har att tjäna på att gå med på supportersammanslutningens krav förstår jag inte.

2 kommentarer:

Marcus sa...

Klart det ska vara hemma och bortafans i en sån här match. Är du någon slags fotbollshatare?

Problemet som jag ser det är att IFK inte tidigt släppte sektionerna ovanför för försäljning till bortasupportrar.

De som köper biljetter på övriga sektioner borde inte vara den typ som ställer till bråk. Hoppas inte det i varje fall. Hur som helst är det polisens/ordningsvakternas sak att eventuellt bråk som uppkommer snabbt kan avstyras.

Frågan jag ställer mig är om du överdriver risken. Som om det vore nån krigszon på arenan. Det bästa hade kanske varit om matchen flyttades till Gamla Ullevi istället.

Rektum sa...

Marcus:
I've got news for you, matchen är redan planerad till Gamla Ullevi och skall spelas där what so ever.

Och givetvis skall aik få köpa sina bortabiljetter över nätet, de utalade 10 procenten. Men resten skulle sålts i Göteborg över disk, då skulle vi sluppit ha en massa gnagare runt om på läktaren. Visst skulle det försvårat för de Änglar i exil, men det får man ta. Nu är det många Änglar på hemmaplan som inte får se matchen pga att en massa galgar köpt sittplatsbiljetter.