2006-01-16

Polare från förr

Det här var egentligen menat som en krönika om Hasse Blomqvist som på grund av i huvudsak bristande inställning om 10 kommer ha reducerats till en lokal myt inom 031-området. Men jag kom in på ett sidospår i stället. Hasse tillhörde en gång i tiden det som bara måste ha varit Sveriges bästa knattelag någonsin. Polkagrisarna i Göteborgs FF. Känn på följande gubbar i startelvan i 7-manna:

Hans Blomqvist: "Det Zlatan gör med en boll stillastående, gör Hasse i fart med en grogg". I alla fall hävdade vi blåvita det under våren 2003. Har Sverige någonsin skådat en större bolltalang än Brasse-Hasse? Som nybliven 30-åring har nu Hasse lämnat den ultimata förnedringen från Gais´ avbytarbänk och tagit ett steg uppåt i karriären som nyförvärv i Masthuggets BK i division 6.

Erik Johansson: Den evige talangen kan i sina bästa stunder sätta skräck i vilken nordiskt lag som helst. Synd bara att han uppnår sin potential en kvart om året.

Karl Corneliusson: Är märkligt nog den som nått längst av de hittills nämnda med spel i landslaget och till och med som nummer 10 i AS Napoli.

Oscar Jansson: Fick väl inte låna bollen speciellt ofta av ovan nämnda herrar, men är den enda av dom som vid åtminstone ett tillfälle kunnat titulera sig bäst i Sverige. Dock i en annan sport.

- Det är inte utan att man frågar sig vad dom fick i vattnet kring majvallen för 20 år sedan. Hasse slog igenom ovanligt sent och strax därpå åkte han på en skada som varade i tre år och som till slut ändade hans karriär som begränsade sig till max 50 matcher på elitnivå. Erik Johansson har nog slagit rekord i antal supportrar som blivit besvikna i i tur och ordning Öis, MFF och Hammarby. Kalle Kula skar sig i långfingret när han skulle hacka gurka till tacoskvällen och var borta i ett halvår. Egentligen har han väl egentligen aldrig riktigt återhämtat sig från denna svåra åkomma. Slutligen hade Oscar Jansson en kort storhetsperiod på c:a en vecka där han lyckades kvala in till friidrotts-VM samt slå ett svenskt rekord som ännu står sig. Sedan dess har han trampat vatten i vallhallabadet i en evig rehabbassäng.

Återigen, vad fick dom egentligen i vattnet som småknattar för drygt 20 år sedan? Vad är oddsen på att 4 "supertalanger" samlas i samma knattelag och som samtliga i vuxen ålder blivit mentalt sköra och hypokondriska idrottsmän?

Vore jag redaktör för Offside, skulle jag direkt sätta en eller två medarbetare på att räta ut alla dessa frågetecken.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte att Kalle Kula orsakade en straff i slutskedet på en VM-kvalmatch mot Turkiet

Studiomannen sa...

Grunna ut det själv och ta betalt av Offside för din artikel! När jag gjorde lumpen på KA4 brukade jag ibland hoppa av vid Majvallen om det var match där. Eftersom jag inte bor i Gbg eller läser GP inser jag att jag inte har direkt koll på GFF. Ej heller Gårda. Där ju alla gamla hjältar skulle spela. Fast det gjorde de ju aldrig. Eller?

Erling sa...

Väldigt intressant läsning faktiskt! Visste inte att det existerade ett sådant "drömlag".

Men frågan är om inte Västra Frölundas lag åren efter det slår det. Hasse och Rosen måste ju haft lekstuga alltså. Bara Rosen gjorde mer än 1000 mål (!) i ungdomslagen.

Sen finns det ju redan en krönika om Hasse som säger allt som behöver sägas.

http://www.svenskafans.com/fotboll/ifkgoteborg/artikel.asp?id=105087

...grönvita sidan upp! sa...

Jösses. Grävande journalistik när den är som bäst.

Måste länka till den här artikeln ikväll - den har ju till och med Bajenkoppling!