2006-08-04

Inför premier till de klubbar som släpper fram ungdomarna

Efter det svenska cupdebaclet i Europa gapas det på att vi måste förädla våra svenska talanger bättre. EM gav ett stort överskott till SvFF och det skall enligt Bagdad-Lars-Åke användas till en satsning på unga talanger. Så som jag ser det är det fullständigt bortkastat att anställa ungdomskonsulenter på SvFF och de lokala fotbollsförbunden. Jag tycker att vi redan har nog med betalda administratörer på centrala kanslier. Det är inte genom centrala satsningar talangerna får chansen i svensk fotboll, det är klubbarna som måste släppa hörnflaggan och våga chansa. Hur skall vi då få klubbarna att satsa mer på ungtupparna?

Pengar!

Mitt enkla förslag är att man inför premier till de klubbar i Allsvenskan som givit mest speltid i minuter till svenska ungdomar under 21 år. Den klubb i Allsvenskan som givit mest speltid till svenska spelare under 21 år får 3 miljoner i premie. Den klubb med näst mest speltid för ungdomarna får 1,5 miljoner. Då skulle klubbarna få ett starkt incitament för att lufta ungdomarna. Om man till och med kan dela ut premier till klubben med högst publiksnitt (absurt eller hur?) bör man även premiera den klubb som släpper fram flest unga, svenska talanger.

(Hur man skall definiera en spelare som ”svensk” - det kan någon av de 140 politruckerna på SvFFs kansli få utreda under hösten.)

Inga kommentarer: