2007-03-02

Borås Arena – en titt bakom glättiga fasader

Efter Elfsborgs SM-guld har vi fått en strid ström av förhärligande artiklar och inslag om hur Elfsborg revolutionerade fotbollsvärlden och vågade satsa 120 miljoner på en egen arena. Det lät som att Elfsborg tagit en stor risk och finansierat allt själva. Jag har retat mig lite på det där och kollat igenom siffrorna.

Elfsborg bildade ett helägt arenabolag som byggde arenan. De tog upp ett lån på 80 miljoner med kommunal borgen (dvs kommunen tog risken). Dessutom gick det kommunala bolaget IBAB in och betalde 30 mkr till arenabolaget för att ”tillvarata arenans kommersiella läge” och köpa en läktare. Kommunen gick alltså redan från början in med 110 mkr i projektet, men inte nog med det, de skänkte även marken som arenan står på. Med marken kan vi lägga till ytterligare några tiotals miljoner som Arenabolaget fått i gåva av Borås skattebetalare. Till dessa gåvor och borgensåtaganden lyckades Elfsborg även få in 9 miljoner från Sparbanken sjuhärad (där Elfsborgs ordförande råkar vara VD..) + några miljoner från andra sponsorer. Så fick man ihop till byggets finansiering.

I en artikel i Aftonbladet från 2005 kunde man läsa:
”Kommunen har satsat 80 miljoner på projektet. Resten har Elfsborg och näringslivet skrapat ihop. – Vi fick nio miljoner från Sparbankens ägarstiftelse, sedan sålde vi den ena läktaren för 30 miljoner till det kommunala bolaget IBAB och de sista tio miljonerna klarade vi genom att hyra ut logerna, säger Sture Svensson.” Klädsamt nämner inte Hr Svensson att kommunen även skänkte den ganska dyrbara marken…

Kommunens välvillighet stoppar dock inte där. Genom ett sinnrikt hyresavtal så hyr kommunen arenan av arenabolaget som på det viset får ihop till alla räntor mm genom hyresintäkter från kommunen. Dessutom innebär hyresavtalet att kommunen står för driftskostnaderna. Borås Arena AB får på det viset in närmare 7 mkr årligen från kommunen men kommunens kostnader är över 10 mkr. Elfsborg hyr sedan arenan av kommunen när de spelar match men tar hand om intäkter från kringförsäljning.

I korthet betyder detta alltså att Borås Arena är en stor, generös gåva som givits Elfsborg av Borås skattebetalare och Elfsborgs och arenabolagets risk i det hela är noll eftersom kommunen garanterar hyresintäkter, betalar en fjärdedel genom ett kommunalt bolag och går i borgen för lånet.

Nu pratar Elfsborg även om att bygga ut med köpcentrum och annat och återigen räknar de med att kommunen skall släppa till marken gratis. Vad säger privata fastighetsägare och näringsidkare i Borås om det?

Lite kul var det att läsa en inte så lite stöddig PowerPoint-presentation jag hittade på nätet som tydligen använts vid en presentation hållen av en företrädare för Elfsborg. En slutpunkt var:
” -Man kan inte förvänta sig att kommunen löser arenaproblemet”

Jaså inte?

2 kommentarer:

Anonym sa...

ÅÅÅååååå vad det luktar fisk

Anonym sa...

De kan väl sälja arenanamnet också: "Borås Kommun Arena"