2007-03-04

Trav-VM

Hösten och vintern som blåvit verkar ha varit ett internt kamratmästerskap i att leva enligt devisen release the gnällfitta within. Så skall det kanske vara när man kommer åtta, saknar spektakulära nyförvärv och har dåliga finanser.

Min negativa energi har som vanligt riktats mot skid-VM, denna gången i japanska Sapporo. Jag växte upp med Gunde och Wassberg, då Håland, Majbäck och Mogren kunde överraska positivt i stället för tvärtom samt då stafetten var en ren formalitet. I egenskap av extrem medgångssupporter vad gäller längdskidåkning var allt bättre förr och dagens aktiva är varken mer eller mindre en samling svikande och lata landsförrädare.

Att vara konservativ och bakåtsträvare inom längd är dock grymt indie i Sverige. Det var bättre förr. Förr då loppen avgjordes som distanslopp i stället för som idag med nästan bara masstarter. Iofs håller jag med i kritiken av alla masstarter. Men det är inte direkt dagens skidåknings största ideologiska problem. Idag avgjordes VM i trav över 5 mil och när det är trav, brukar norrmännen vara starkast, så och idag. Trav? Ja vad fan skall ni annars kalla det? Dom får ju inte åka skidor hur fort dom vill. Dom måste åka på ett specifikt sätt, det sätt som man åkte på förr, vilket medför att dom inte får åka med full fart. Det är en precis lika idiotiskt idé som trav där galopp går fortare, gång där det går fortare att springa samt skolexemplet i kategorin idiotiska idrottsgrenar...Rygg, bröst och fjärilssim.

Norrmännen är bäst på trav eftersom just trav anses extra ädelt och äkta i Norge men för mig personligen är det inte ett skit värt i ett VM. Faktiskt ännu mindre värt än kanske det mest absurda av alla skidgrenar. Klassiskt skidsprint. Det skulle kunna jämföras med att Asafa Powell och Maurice Green gör upp i friidrotts-VM till sommaren i 100 meter- på -ett- ben. Att Holm och Törnblad tvingas göra upp om medaljerna i dykstil. Ja ni fattar poängen. Vissa skidsporter har tagit sitt förnuft till fånga. I skidskytte får man åka så fort man kan och dessutom får man lov att sikta mot mitten varje gång man skjuter. Förutom då Ferry på sista stå.... Backhoppningen tillåter numer Boklövstilen. Visst den förra stilen var vackrare men so what? Ta väck stilpoängen helt så hamnar ännu närmare sportens innersta kärna - att hoppa precis så jävla långt det bara går. Behöver jag förresten nämna att skidskytte och backhoppning är populärare än någonsin? I skidtävlingarna fick dom dock nästan betala åskådarna till att komma och kolla.

Allt var inte bättre förr. Sverige var det dock...

Inga kommentarer: